Ρήξη κυβέρνησης-ΔΝΤ: Διαστρεβλώνει την πραγματικότητα ο Τόμσεν - Free Sunday
Ρήξη κυβέρνησης-ΔΝΤ: Διαστρεβλώνει την πραγματικότητα ο Τόμσεν

Ρήξη κυβέρνησης-ΔΝΤ: Διαστρεβλώνει την πραγματικότητα ο Τόμσεν

Κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών, ο κ. Τζανακόπουλος είπε πως οι δύο αξιωματούχοι του ΔΝΤ αναφέρουν πως το Ταμείο δεν επιθυμεί περαιτέρω λιτότητα και είναι υπερ πλεονασμάτων 1,5% μετά τη λήξη του προγράμματος, όμως, αυτοαναιρούμενοι, στο άρθρο τους, αναφέρουν ότι θα αποδεχτούν τις απαιτήσεις των Ευρωπαίων για 3,5% πρωτογενή πλεονάσματα.

Το ΔΝΤ οφείλει να αποκαταστήσει την αξιοπιστία του, πρόσθεσε, διαμηνύοντας για πολλοστή φορά ότι η ελληνική πλευρά δεν πρόκειται να αποδεχθεί μέτρα μετά τη λήξη του προγράμματος.

Επισήμανε πως αμετάβλητη παραμένει και η θέση της κυβέρνησης για την επαναφορά των συλλογικών διαπραγματεύσεων.
Ο κ. Τζανακόπουλος αναφέρθηκε και σε παλαιότερες εκτιμήσεις του Ταμείου, που, όπως είπε, ήταν ανακριβείς.

Ενδεικτικά, όπως ανέφερε, το 2011 το ΔΝΤ προέβλεπε ύφεση 2,6 ενώ η ύφεση ανήλθε στο 7,1%, το 2012 προέβλεπε για την ελληνική οικονομία ανάπτυξη 1,1% ενώ τελικά παρουσιάσε γιγάντια ύφεση που ανήλθε στο 6,6%, το 2013 προέβλεπε ανάπτυξη 2,1% και τελικά η ελληνική οικονομία παρουσίασε ύφεση 3,3%, το 2013 ήλθε η ομολογία εκ μέρους του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου ότι είχε κάνει λάθος στους πολλαπλασιαστές, το 2015 προέβλεπε ύφεση -2,3% και πρωτογενές έλλειμμα 0,6% ενώ η ελληνική οικονομία πέτυχε πλεόνασμα 0,2%, ενώ το 2016 προβλέπει έλλειμμα και βαθιά ύφεση, ενώ υπεραποδίδουμε στους στόχους πλεονασμάτων και πιθανώς το έτος να κλείσει με θετική ανάπτυξη.

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, είπε πως η ελληνική πλευρά θέλει την παραμονή του ΔΝΤ στο πρόγραμμα, όμως δεν υπάρχει περίπτωση να αποδεχτεί τα μέτρα που ζητάει.

Παράλληλα εκτίμησε ότι «είναι εφικτό - στην περίπτωση που υπάρχει βούληση - να έχουμε ένα έγκαιρο κλείσιμο της αξιολόγησης τουλάχιστον εντός των πρώτων ημερών του νέου χρόνου», ενώ απέρριψε ότι τον ισχυρισμό ότι «χάθηκε το ορόσημο του Eurogroup» για συμφωνία, καθώς, όπως είπε, την 5η Δεκεμβρίου «ελήφθη η απόφαση για τα βραχυπρόθεσμα μέτρα για το χρέος και επιτεύχθηκε μεγάλη πρόοδος σε ό,τι αφορά την τεχνική συμφωνία».

Κατά την εισαγωγική του τοποθέτηση, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος επισήμανε πως ο Πρωθυπουργός κατά τη συζήτηση του Προϋπολογισμού έκλεισε τα σενάρια πρόωρων εκλογών και ξεκαθάρισε ότι «δεν θα παραδώσει τη χώρα στους πρoθύμους».

Ερωτηθείς τι θα κάνει η κυβέρνηση σε περίπτωση που το ΔΝΤ επιμείνει σε νέα μέτρα, ο κ. Τζανακόπουλος σημείωσε ότι η κυβέρνηση εργάζεται για να βρεθεί ένα σημείο ισορροπίας ώστε να κλείσει η β' αξιολόγηση και θεωρεί ότι θα βρεθεί.

Σε ερώτημα για τα σενάρια εκλογών επανέλαβε πως «δεν υπάρχει καμία περίπτωση η κυβέρνηση να παραδώσει τη χώρα στη συμμαχία των προθύμων».

Σε ό,τι αφορά τα εργασιακά και με αφορμή τις σημερινές ραδιοφωνικές δηλώσεις της υπουργού Εργασίας ο κυβερνητικός εκπρόσωπος είπε ότι «η Ελλάδα δεν είναι καθόλου μονή απέναντι στις απαιτήσεις του ΔΝΤ». Αντιθέτως, όπως είπε, «πολλοί Ευρωπαϊκοί αξιωματούχοι έχουν δηλώσει τη συμπαράστασή τους στις θέσεις της ελληνικής πλευράς».

«Έχουμε στο πλάι μας πολλούς Ευρωπαϊκούς αξιωματούχους και την ίδια την ευρωπαϊκή παράδοση», τόνισε για να προσθέσει ότι η ελληνική κυβέρνηση αναμένει να κλεισει η β' αξιολόγηση με μία συμφωνία που θα περιλαμβάνει και την αποκατάσταση των συλλογικών διαπραγματεύσεων.