Δέκα (κυβερνητικοί) λόγοι για να μην πας στο συλλαλητήριο της Αθήνας - Free Sunday
Δέκα (κυβερνητικοί) λόγοι για να μην πας στο συλλαλητήριο της Αθήνας

Δέκα (κυβερνητικοί) λόγοι για να μην πας στο συλλαλητήριο της Αθήνας

 

Τη βεντάλια όλων των επιχειρημάτων τα οποία θα μπορούσαν να αποτρέψουν πολίτες από τη συμμετοχή τους στο συλλαλητήριο της Αθήνας άνοιξαν τις τελευταίες ημέρες τα στελέχη και οι επικοινωνιακοί μηχανισμοί της κυβέρνησης, αποκαλύπτοντας το δέος που έχει καταλάβει το Μαξίμου, το οποίο έχει οδηγηθεί σε αδιέξοδο από τους δικούς του χειρισμούς και την προσδοκία να αποκομίσει πολιτικά κέρδη από το πλήγμα που θα δεχόταν η αντιπολίτευση και κυρίως η ΝΔ από το συλλαλητήριο. Τα κυβερνητικά επιχειρήματα έχουν ως εξής:

  1. Είναι ακροδεξιό

Είναι ακροδεξιάς κατεύθυνσης οι ομιλητές, άρα όσοι συμμετέχουν τους ενισχύουν πολιτικά, προειδοποίησε ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας Παύλος Πολάκης με ανάρτησή του στο Facebook στις 21 Ιανουαρίου: «Τον τόνο έδωσαν νοσταλγοί της χούντας, τρελαμένοι του αρχαίου ελληνικού πνεύματος, οι ομάδες των μεταφερόμενων χρυσαυγιτών, ένα σκοταδιστικό τμήμα της Εκκλησίας με Άνθιμους και Αμβρόσιους».

  1. Το διοργανώνει η ΝΔ

Η ΝΔ κρύβεται πίσω από τα συλλαλητήρια, διαπίστωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος μόλις την επομένη του συλλαλητηρίου της Θεσσαλονίκης, στις 22 Ιανουαρίου. «Όλες οι πολιτικές δυνάμεις πρέπει να καταλάβουν ότι δεν είναι η λύση, αλλά η μη λύση που υπονομεύει το εθνικό συμφέρον. Ειδικά η ΝΔ έχει καθήκον να σταματήσει να κρύβεται πίσω από συγκεντρώσεις» είπε ο κ. Τζανακόπουλος.

  1. Εμποδίζουν τη λύση

Η «Εφημερίδα των Συντακτών» στις 23 Ιανουαρίου κατηγόρησε την επικεφαλής του Κινήματος Αλλαγής Φώφη Γεννηματά ότι έχει το ένα μάτι στα συλλαλητήρια και το άλλο στη λύση: «Στρέφοντας το ένα μάτι στα συλλαλητήρια και το άλλο μάτι στην εξελισσόμενη διαπραγμάτευση, η Φώφη Γεννηματά δήλωσε χθες ότι σέβεται τις “γνήσιες ευαισθησίες” του ελληνικού λαού και συμμερίζεται την αγωνία για μια έντιμη λύση, στη βάση της σύνθετης ονομασίας για όλες τις χρήσεις».

matis syllaitirio EfSyn02011

  1. Η Εκκλησία παρεμβαίνει στην πολιτική

Την Εκκλησία κατήγγειλε το υπουργείο Εξωτερικών στις 10 Ιανουαρίου, την ημέρα που ανακοίνωσε ότι διαφωνεί με τη χρήση του όρου «Μακεδονία» από τα Σκόπια, αλλά και με τα συλλαλητήρια. «Άραγε η ηγεσία της Εκκλησίας αποφάσισε να συμπορευτεί με το νεοναζιστικό μόρφωμα της Χρυσής Αυγής; Να μας πει κιόλας και ποιο “όνομα” θέλει η ίδια, για να το διαπραγματευτεί η κυβέρνηση με τα Σκόπια» έλεγαν κύκλοι του ΥΠΕΞ, κατηγορώντας την Ιερά Σύνοδο για παρέμβαση στην εξωτερική πολιτική.

  1. Δεν θα πάει ούτε ο αρχιεπίσκοπος

Έξι ημέρες αργότερα, στις 16 Ιανουαρίου, ο πρωθυπουργός εξέφραζε την ικανοποίησή του για την απόφαση της Εκκλησίας να μη συμμετάσχει στα συλλαλητήρια. «Η εθνική ομοψυχία θεμελιώνεται στη σύνεση, στον διάλογο, στον σεβασμό των διαφορετικών απόψεων, αλλά και των διακριτών ρόλων. Και υπονομεύεται από κραυγές, εκδηλώσεις μισαλλοδοξίας, ακρότητες που εν ονόματι του έθνους οδήγησαν στο παρελθόν σε εθνικές ήττες». Αυτό ανέφερε στην επιστολή του στον αρχιεπίσκοπο ο πρωθυπουργός, ο οποίος τον καλούσε να συμβάλει, στο μέτρο των δυνάμεών του, «ώστε η Ελλάδα, με πνεύμα ενότητας και ορθού λόγου, χωρίς τα λάθη του παρελθόντος, να αντιμετωπίσει με επιτυχία το θέμα των σχέσεων με την ΠΓΔΜ, όπως και τα άλλα εθνικά θέματα που την απασχολούν».

  1. Η αστυνομία φοβάται επεισόδια

Το σχέδιο της ΕΛ.ΑΣ. για την αποφυγή επεισοδίων στο συλλαλητήριο αποκάλυψε το «Έθνος» σε κεντρικό θέμα στην πρώτη σελίδα στις 31 Ιανουαρίου, προειδοποιώντας ουσιαστικά ότι η αστυνομία ανησυχεί για τον κίνδυνο επεισοδίων από οργανωμένες ακροδεξιές ομάδες: «Σε επιφυλακή βρίσκεται καθ’ όλη τη διάρκεια της εβδομάδας η Ελληνική Αστυνομία ενόψει της συγκέντρωσης για το “Μακεδονικό” την Κυριακή στο Σύνταγμα. Αναμένεται ενίσχυση από την επαρχία. Οι προβλέψεις για μεγάλη συμμετοχή, οι αντισυγκεντρώσεις και κυρίως οι οργανωμένες ακροδεξιές ομάδες προκαλούν προβληματισμό».

matis syllalitrio Ethnos01311

  1. Θα χυθεί αίμα

Ως απάντηση στον φόβο για ακροδεξιάς προέλευσης επεισόδια εξελήφθη η ανάρτηση που έκανε το απόγευμα της ίδιας ημέρας στο Facebook ο κ. Γιώργος Καλαϊτζίδης, εκ των ιδρυτών του «Ρουβίκωνα», ο οποίος ανέφερε ότι μπορεί να χυθεί αίμα: «Στις 4 Φλεβάρη μπορεί να χυθεί αίμα. Κάποιοι θα κρατάνε “σφουγγαρίστρες” και κάποιοι άλλοι μαχαίρια. Άλλοι θεωρούν ότι “θα είναι η μέρα τους” και κάποιοι άλλοι θέλουν “να περάσει η μέρα χωρίς απώλειες”. Θα δείξει. Με πολύ θόρυβο και μάλλον με μεγάλο κόστος για όλους».

Η δημοσιότητα προκάλεσε την αντίδραση του κ. Καλαϊτζίδη, ο οποίος καταλόγισε την ευθύνη στα μέσα ενημέρωσης: «“Δημοσιογράφοι” της πιο χυδαίας προπαγάνδας, παπαγαλάκια συμφερόντων και μαφιόζων. Πού το είδατε, ρε ΑΛΗΤΕΣ, ότι καλώ σε αιματοκύλισμα την Κυριακή; Πού διαβάσατε, ρε κατευθυνόμενες αμοιβάδες, ότι απειλώ τον κόσμο που θα κατέβει στο συλλαλητήριο;». Στη συνέχεια, μετά την έρευνα που διέταξε η Εισαγγελία του Αρείου Πάγου, έγραψε: «Και ό,τι ξεκίνησαν οι δημοσιογράφοι-πάτρωνες των φασιστών το συνεχίζει ο Άρειος Πάγος».

Πάντως, ο κ. Καλαϊτζίδης συμμερίζεται την άποψη ότι δεν υπάρχει «μακεδονικό» έθνος, καθώς, όπως λέει: «Και επειδή είμαι και από τη Βόρεια Ελλάδα και ξέρω λίγη Ιστορία, θα πω το εξής στα ανώνυμα φασισταριά που στέλνουν μηνυματάκια. Αν δεν ήταν το ΕΑΜ και ο ΕΛΑΣ, θα μιλάγατε όλοι βουλγάρικα τώρα. Δωσίλογοι γερμανοτσολιάδες, στις τρύπες σας».

  1. Μετατρέπεται σε αντικυβερνητικό

Τη μετατροπή του συλλαλητηρίου σε αντικυβερνητική διαδήλωση κατήγγειλε την 1η Φεβρουαρίου το left.gr: «Η ΝΔ από την αρχή επιχείρησε να αξιοποιήσει το ζήτημα παρουσιάζοντας την εκδήλωση ως γενικότερα “αντικυβερνητική”. Την ίδια στιγμή, ακόμα και κόμματα της Αριστεράς, όπως η ΛΑΕ, και όχι μόνο (βλέπε την Πλεύση Ελευθερίας της Ζ. Κωνσταντοπούλου), επιχειρούν να κερδοσκοπήσουν πολιτικά δηλώνοντας τη στήριξή τους στο συλλαλητήριο, στο οποίο δίνουν επίσης αντικυβερνητικό περιεχόμενο».

Και επ’ αυτού απάντησε η εκπρόσωπος των ΑΝΕΛ Μανταλένα Παπαδοπούλου: «Τα συλλαλητήρια αυτά δεν πρέπει να ερμηνεύονται κατά το δοκούν, γιατί αποτυπώνουν την έκφραση των Ελλήνων ανεξαρτήτως ιδεολογικού φάσματος για ένα εθνικής σημασίας ζήτημα σχετικά με τη χρήση του όρου “Μακεδονία” από το γειτονικό κράτος. Δεν είναι αντικυβερνητική διαδήλωση».

  1. Απειλούν με δολοφονίες

Τον συνδυασμό του συλλαλητηρίου με μια απειλητική επιστολή που δέχτηκε ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς επιχείρησε στις 2 Φεβρουαρίου ο αναπληρωτής υπουργός Προστασίας του Πολίτη Νίκος Τόσκας. «Δεν χρειάζεται να σχολιάσουμε πόσο επικίνδυνο είναι να στέλνει κάποιος επιστολές επειδή δεν τους αρέσει ο τρόπος διαπραγμάτευσης. Προσπαθούμε να βρούμε στοιχεία γι’ αυτούς που έστειλαν την επιστολή. Ήδη έχουν επιληφθεί οι αρμόδιες αστυνομικές αρχές για να βρεθεί μια άκρη γι’ αυτούς που προσπαθούν να δυναμιτίσουν ακόμη και το κλίμα της ειρηνικής διαδήλωσης» είπε ο κ. Τόσκας, ο οποίος αποκάλυψε την ύπαρξη της επιστολής.

  1. Για όλα φταίει η διαπλοκή

Μια συνολική αποτίμηση των αιτιών της κατάστασης έκανε ο υπουργός Εξωτερικών, σχολιάζοντας την απειλή που δέχτηκε και ζητώντας από τη ΝΔ και την Εκκλησία να αποδοκιμάσουν, για να μη θεωρηθούν ηθικοί συναυτουργοί: «Επί χρόνια, συγκεκριμένα συστήματα, έντυπα και κανάλια με συκοφαντούν, ώστε να με στοχοποιήσουν. Τους ενοχλεί ότι δεν με κρατά κανείς. Είναι οι ηθικοί αυτουργοί των απειλών για τη σωματική ακεραιότητα και ζωή μου. Περιμένω ΝΔ και Ιερά Σύνοδος να τις καταδικάσουν χωρίς μεν και αλλά».