Βουλή: Ο «πόλεμος» της προανακριτικής για τη Novartis - Free Sunday
Βουλή: Ο «πόλεμος» της προανακριτικής για τη Novartis

Βουλή: Ο «πόλεμος» της προανακριτικής για τη Novartis

Σε εξαιρετικά υψηλούς τόνους διεξάγεται από το πρωί στην Ολομέλεια της Βουλής η συζήτηση για τη σύσταση προανακριτικής επιτροπής για την υπόθεση της Novartis και τα πολιτικά πρόσωπα που φέρονται να εμπλέκονται σε αυτήν.

Η Βουλή καλείται να διακριβώσει αν συντρέχουν λόγοι για τη συγκρότηση επιτροπής προκαταρκτικής εξέτασης, στη βάση της πρότασης που κατέθεσε η κυβερνητική πλειοψηφία, μετά τη διαβίβαση της δικογραφίας στη Βουλή, για τη διερεύνηση οικονομικών εγκλημάτων που ενδέχεται να έχουν τελεστεί από δύο πρώην πρωθυπουργούς Αντώνη Σαμαρά και Παναγιώτη Πικραμμένο και από οκτώ πρώην υπουργούς, Δημήτρη Αβραμόπουλο, Ανδρέα Λυκουρέντζο, Μάριο Σαλμά, 'Αδωνι-Σπυρίδωνα Γεωργιάδη, Ιωάννη Στουρνάρα, Ευάγγελο Βενιζέλο, Γιώργο Κουτρουμάνη.

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζουν οι ομιλίες των εμπλεκομένων, καθώς σχεδόν όλοι μέχρι στιγμής έχουν κάνει λόγο για σκευωρία και κατηγορούν την κυβέρνηση για απόπειρα πολιτικής δολοφονίας τους.

Συγκεκριμένα, ο πρώην υπηρεσιακός πρωθυπουργός Παναγιώτης Πικραμμένος,  τόνισε ότι «είναι πρόδηλο ότι οι μυθιστορηματικές αυτές κατηγορίες δεν μπορούν να χρησιμοποιούνται για να κατηγορείται άδικα και να σπιλώνεται βάναυσα ένας άνθρωπος που υπηρέτησε 40 χρόνια την ελληνική δικαιοσύνη» είπε ο πρώην πρωθυπουργός.

«Η υπηρεσιακή κυβέρνηση του 2012 κλήθηκε να αντιμετωπίσει δύσκολα προβλήματα: Τεταμένες σχέσεις με δανειστές, κίνδυνο μπλακ άουτ στη χώρα, τεράστιες αναλήψεις καθημερινώς από τα ATM, ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών», πρόσθεσε. Μόλις ολοκλήρωσε την ομιλία του, ο Παναγιώτης Πικραμμένος καταχειροκροτήθηκε από τους βουλευτές της αντιπολίτευσης. «Να φτάσει μέχρι το τέλος, να λάμψει η αλήθεια και να παραδοθώ άσπιλος στην κοινωνία» είπε ο πρώην πρωθυπουργός.

Από την πλευρά του, ο διοικητής της ΤτΕ Γιάννης Στουρνάρας αφού σημείωσε ότι «αναρωτήθηκε αν θα έπρεπε να παραστεί σήμερα, ή ακόμη και να παραιτηθεί από το αξίωμά του, προσθέτοντας, ωστόσο, ότι «δίστασα, ωστόσο, μόνο προς στιγμήν», είπε πως πουθενά δεν γράφεται στο κατηγορητήριο οι αξιόποινες πράξεις εναντίον του, ενώ τόνισε πως «είναι αγνώστων στοιχείων μάρτυρες κατέθεσαν ότι δωροδοκήθηκα με 1 εκατ ευρώ, που μου έφερε ο Φρουζής με τσάντα -Εντελώς ψευδείς οι μαρτυρίες, ουδέποτε υπέγραψα τέτοιες αποφάσεις που μου καταμαρτυρούνται».

Ο διοικητής της τραπέζης της Ελλάδας είπε πως «οι μάρτυρες αναμασούν αυτά που γράφει τακτικά γνωστή κυριακάτικη εφημερίδα». «Οι ψευδολόγοι μάρτυρες να βγάλουν την κουκούλα της ανωνυμίας», κατέληξε.

Πολύ σκληρός ήταν και ο πρώην υπουργός Υγείας Ανδρέας Λυκουρέντζος, ο οποίος τόνισε ότι «δεν με αφορούν οι νομικές εκτιμήσεις περί παραγραφής αδικημάτων. Με αφορά η αποκάλυψη της αλήθειας για την προστασία της τιμής μου και θα φτάσω μέχρι τέλους», και εξαπέλυσε ολομέτωπη επίθεση σε όσους έχουν επιδοθεί σε ευτελείς ψευδομαρτυρίες, λέγοντας ότι στην πρόταση της κυβερνητικής πλειοψηφίας δεν περιλαμβάνεται κανένα στοιχείο που να του προσάπτει ενοχή.

«Δεν θα επιτρέψει να υποστώ έναν μακρόσυρτο διασυρμό. Στην πολιτική μου διαδρομή υπηρέτησα το δημόσιο συμφέρον με ηθική ακεραιότητα. Αν αισθανόμουν την παραμικρή ενοχή δεν θα τολμούσα να εμφανιστώ ενώπιον σας. Ουδεμία προσωπική σχέση είχα με οποιαδήποτε εταιρεία. Έθεσα και θέτω στη διάθεση της Δικαιοσύνης την άρση του τηλεφωνικού απορρήτου και των τραπεζικών μου λογαριασμών. Όλα στο φως», τόνισε ο πρώην υπουργός.

Εξοργισμένος δήλωσε και ο πρώην υπουργός Εργασίας Γιώργος Κουτρουμάνης, ο οποίος τόνισε ότι «φέρομαι να εμπλέκομαι στην υπόθεση με βάση μια γελοία αναφορά ενός μάρτυρα. Είμαι απόλυτα καθαρός,. Ουδεμία σχέση ή εμπλοκή έχω με αυτό ή άλλο σκάνδαλο. Οι λογαριασμοί μου είναι στη διάθεσή σας. Δεν θα με βρείτε εμπλεκόμενο πουθενά».

Ο κ. Κουτρουμάνης υπογράμμισε ότι «όταν ήμουν στην κυβέρνηση άσκησα τα καθήκοντά μου υποδειγματικά, με μοναδικό γνώμονα το δημόσιο συμφέρον» προσθέτοντας ότι «είναι απόλυτα ανακριβές ότι η τρόικα επέβαλε την μείωση της φαρμακευτικής δαπάνης. Ο Ανδρέας Λοβέρδος κι εγώ, σε συνεννόηση με τον Γιώργο Παπανδρέου, παρουσιάσαμε ολοκληρωμένο σχέδιο στην τρόικα, για δραστικό περιορισμό της φαρμακευτικής δαπάνης».

Ο πρώην υπουργός είπε με νόημα ότι «βεβαίως και υπάρχει σκάνδαλο Novartis. Και δεν είναι το μόνο. Στον χώρο της υγείας υπάρχουν σκάνδαλα διαχρονικά, όπως η κατευθυνόμενη συνταγογράφηση», ωστόσο σημείωσε ότι «το πρόβλημά μου δεν είναι το ποιά θα είναι η έκβαση της υπόθεσης, αλλά αυτό που βιώνω σήμερα. Διαμαρτύρομαι έντονα για τις αήθεις πρακτικές εμπλοκής του ονόματός μου» και πρόσθεσε ότι «η μοναδική μαρτυρία που υπάρχει σε βάρος μου είναι από μάρτυρα που ζήτησε -δεν λέει αν πήρε- 500.000 ευρώ για χρηματισμό πολιτικών. Ρωτώ, σε ποιον έδωσα το δικαίωμα να διασύρομαι σήμερα με αυτόν τον τρόπο;».

Μάλιστα, ο κ. Κουτρουμάνης επιτέθηκε στην κυβέρνηση, λέγοντας ότι «δεν υφίσταται τεκμήριο αθωότητας όταν τα ονόματα των εμπλεκομένων βγαίνουν Κυριακή και τη Δευτέρα βγαίνουν κορυφαίοι υπουργοί και μιλάνε για το μεγαλύτερο σκάνδαλο» και προσέθεσε ότι «για τις πολιτικές μου επιλογές δέχτηκα μια πρωτόγνωρη σε ένταση κριτική, ύβρεις, απειλές κλπ. Ήταν η περίοδος που δεν μπορούσαμε να κυκλοφορήσουμε, με ηθικούς αυτουργούς όσους ανέδειξαν το κίνημα των αγανακτισμένων». Απευθυνόμενος, δε, στην κυβέρνηση, τόνισε: «Για ποιο ηθικό πλεονέκτημα μιλάτε όταν χρησιμοποιείτε τέτοιες μεθόδους για να σπιλώσετε ανθρώπους σαν εμένα; Το μόνο που μένει είναι να συμβάλετε στην πλήρη διερεύνηση της υπόθεσης, χωρίς καμιά παραγραφή, για να μην μείνει ρετσινιά».

Κατέληξε, δε, λέγοντας ότι «στη δική μου θέση μπορεί να βρεθεί ο καθένας από εσάς. Όταν ακολουθούνται τέτοιες μεθοδεύσεις όπως οι σημερινές, πολλοί αθώοι μπορεί να οδηγηθούν σε αυτή τη θέση από πολιτικούς τους αντιπάλους».

Σφοδρή σύγκρουση Παπαγγελόπουλου-Γεωργιάδη

Το πολεμικό κλίμα στη Βουλή πυροδότησε και η σφορδή σύγκουση του αναπληρωτή υπουργού Δικαιοσύνης Δημήτρη Παπαγγελόπουλου με τον αντιπρόεδρο της ΝΔ Άδωνι Γεωργιάδη. Ο κ. Παπαγγελόπουλος εξαπέλυσε επίθεση στην Αντιπολίτευση και τις «απειλές της κατά της κυβέρνησης αλλά και των μαρτύρων», αναφερόμενος στον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά. «Τώρα που το σκέφτομαι ο κ. Σαμαράς θα έπρεπε να μιλήσει και με τον πρόεδρο των Ηνωμένων Πολιτειών για να ζητήσει από το FBI να σταματήσει την έρευνα...» είπε με προφανή ειρωνική διάθεση ο κ. Παπαγγελόπουλος και διαβεβαίωσε ότι «η έρευνα για το σκάνδαλο της Novartis θα συνεχιστεί και απ' την ελληνική δικαιοσύνη αλλά και απ' το FBI».

«Η επιχείρηση τρομοκρατίας δεν θα περάσει. Επιδιώκουν να τρομοκρατήσουν μάρτυρες, δικαστές, ακόμη και τον πρωθυπουργό της χώρας» ήταν η κατηγορία που εξαπέλυσε ο αναπληρωτής Δικαιοσύνης. «Ποτέ μου δεν είχα προστάτες, άλλοι έχουν προστάτες» συνέχισε και κατηγόρησε τον κ. Σαμαρά ότι υπερβάλλει όταν μιλά για εμφυλιοπολεμικό κλίμα.

«Οι απειλές ότι θα μας κλείσουν φυλακή προσιδιάζουν σε μαφιόζικες μεθόδους και παρακρατικούς μηχανισμούς» υποστήριξε ο κ. Παπαγγελόπουλος και πρόσθεσε: «Αλήθεια, τι εννοεί ο κ. Σαμαράς όταν λέει ότι θα μας πάει μέχρι τέλους; Τη φυσική μας εξόντωση; Να ξέρει ότι ακόμη και μία γλάστρα να πέσει στο κεφάλι τους είναι προφανές τι θα σκεφτούν όλοι».

Απαντώντας στον κ. Παπαγγελόπουλο, ο κ. Γεωργιάδης σημείωσε ότι «δεν μπορείτε να πάρετε μερική ενημέρωση του φακέλου και το ξέρετε, άρα αυτό που κάνατε είναι άτυπο. Αυτή είναι παραβίαση του Συντάγματος». «Γιατί φοβάστε να ανοίξετε τις τηλεφωνικές επικοινωνίες, μήπως γιατί μιλάγατε με την κ.Τουλουπάκη 25 φορές την ημέρα; Θα ανοίξουμε τα τηλέφωνα σας κ. υπουργέ και αν δε φοβάστε ανοίξτε τα μόνος σας. Αλλά αν τα ανοίξετε, θα πάτε φυλακή, γι’ αυτό σκύβετε το κεφάλι, αλλά θα έρθει και αυτή η ώρα».

Ο αναπληρωτής υπουργός Δικαιοσύνης απάντησε «Δεν θα ακολουθήσω τον κ. Γεωργιάδη σε σόου εντυπώσεων. Ο λαός καταλαβαίνει. Επιδίδεστε σε επικοινωνιακά σόου και συνεχίζεται να απειλείτε. Όταν θα έρθει η δικογραφία στη Βουλή για τη μήνυση σε βάρος μου θα ζητήσω προανακριτική, να ανοίξουν τα τηλέφωνά μου. Κανένα τηλεφώνημά μου δεν είχε παράνομη πράξη».