Βάζουν αφορολόγητο και συντάξεις στον «κόφτη» για να συνεχίσει η αξιολόγηση - Free Sunday
Βάζουν αφορολόγητο και συντάξεις στον  «κόφτη» για να συνεχίσει η αξιολόγηση

Βάζουν αφορολόγητο και συντάξεις στον «κόφτη» για να συνεχίσει η αξιολόγηση

Συνάντηση με τον Γάλλο ομόλογό του, Μισέλ Σαπέν, θα έχει σήμερα Τετάρτη στις 5 στο Παρίσι, ο υπουργός Οικονομικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος στο πλαίσιο των επαφών για τις διαπραγματεύσεις για τη β' αξιολόγηση.

Σύμφωνα με την ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ, η κυβέρνηση εξετάζει ,ην ένταξη του αφορολόγητου ορίου και των συντάξεων στον αυτόματο «κόφτη» δαπανών που ενεργοποιείται εάν υπάρχει απόκλιση από τους δημοσιονομικούς στόχους  σε μια προσπάθεια συμβιβασμού με το ΔΝΤ.

Το Ταμείο ζητεί μείωση του αφορολόγητου ορίου και των καταβαλλόμενων συντάξεων, αμφισβητώντας ότι η Ελλάδα μπορεί να επιτύχει από το 2018 και μετά πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ με τα μέτρα που έχουν ήδη συμφωνηθεί. Η κυβέρνηση απορρίπτει κατηγορηματικά τη θεσμοθέτηση τέτοιων μέτρων από τώρα, αλλά δέχεται να επεκταθεί ο δημοσιονομικός «κόφτης» και μετά το 2018.

Επίσης, στο πλαίσιο ενός συμβιβασμού, συζητεί το ενδεχόμενο να περιληφθεί η μείωση του αφορολογήτου και των συντάξεων στα μέτρα που θα εφαρμοστούν εάν ενεργοποιηθεί ο «κόφτης».

Αύριο Πέμπτη ο υπουργός Οικονομικών, αναμένεται να συναντηθεί με τον επίτροπο Οικονομικών Υποθέσεων, Πιερ Μοσκοβισί, όπως επιβεβαίωσε ο εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Μαργαρίτης Σχοινάς.

Ερωτηθείς για την ημερομηνία επιστροφής των εκπροσώπων των θεσμών στην Αθήνα για την ολοκλήρωση της αξιολόγησης, ο Μ. Σχοινάς ανέφερε πως δεν υπάρχουν νεότερα, σημειώνοντας ωστόσο πως ο Έλληνας υπουργός θα επισκεφτεί τις Βρυξέλλες την Πέμπτη και θα συναντηθεί με τον επίτροπο Μοσκοβισί.