Ο Σαββίδης ενισχύει την οικονομική του ισχύ - Free Sunday
Ο Σαββίδης ενισχύει την οικονομική του ισχύ
Ο υπ. οικονομικών, Ευκλείδης Τσακαλωτος εν μέσω πατρός και υιού Σαββίδη στην προεδρική σουίτα της Τούμπας στο τελευταιο ευρωπαϊκό παιχνίδι του ΠΑΟΚ, την ήττα με 3-0 από τη Σάλκε.

Ο Σαββίδης ενισχύει την οικονομική του ισχύ

Ένα νέο τοπίο στις επιχειρηματικές δραστηριότητες του Ιβάν Σαββίδη με την Ελλάδα δημιουργεί η πώληση της ναυαρχίδας των επιχειρήσεών του, της Donskoy Tabak, στην ιαπωνική εταιρεία Japan Tobacco έναντι 1,6 δισ. ευρώ. Και αυτό γιατί του δημιουργεί τη ρευστότητα και του εξασφαλίζει χρήμα από μη ρωσικές τράπεζες, το οποίο είχε αποτελέσει σημείο κριτικής απέναντί του, λίγο πριν από την υποχρέωσή του για καταβολή του τιμήματος των περίπου 200 εκατ. ευρώ για την εξαγορά των μετοχών του λιμανιού της Θεσσαλονίκης, υπόθεση που λέγεται ότι «κλείνει» την άλλη εβδομάδα.

Ένα από τα μείζονα ζητήματα που δημιουργούσαν ενστάσεις στο θέμα ήταν το γεγονός ότι η εγγυητική επιστολή για το λιμάνι είχε προέλθει από ρωσική τράπεζα και μάλιστα από μία η οποία είχε καταρρεύσει και ήταν αμφίβολο αν θα μπορούσε να διασφαλίσει τα απαραίτητα χρήματα για την αγορά.

Η μεταβίβαση της Donskoy Tabak έγινε γνωστή μόλις δύο μέρες αφότου ο γιος του επιχειρηματία ανακοίνωσε με ανάρτησή του στο Instagram ότι η οικογένεια «φεύγει για τη Ρωσία» και την ημέρα που οι δικηγόροι του ΠΑΟΚ ζήτησαν αναβολή της εκδίκασης της υπόθεσης των επεισοδίων με την ΑΕΚ στο δικαιοδοτικό όργανο της ΕΠΟ.

Ενδιαμέσως, όμως, η ανιψιά του, η κ. Σόνια Σαββίδη, η οποία είναι σύζυγος του πρώην γραμματέα της ΝΔ Ανδρέα Παπαμιμίκου, είχε διαβεβαιώσει ότι η οικογένεια δεν προτίθεται να φύγει από την Ελλάδα. «Επειδή τώρα κάποιοι νομίζουν πως με αυτές τις επιθέσεις θα μας αναγκάσουν να φύγουμε… Ήρθαμε για να μείνουμε. Εδώ είναι η πατρίδα μας» είχε γράψει η κ. Σαββίδη.

Σταθερή πολιτική γραμμή

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι όλο το διάστημα μετά την Κυριακή ο γιος του κ. Σαββίδη είχε καταστήσει σαφές ότι ο πολιτικός προσανατολισμός της οικογένειας δεν αλλάζει και εξακολουθεί να εναποθέτει όλες τις ελπίδες της στην κυβέρνηση. Ο νεαρός Σαββίδης είχε αναφερθεί τουλάχιστον τρεις φορές στο ενδεχόμενο να αποχωρήσει η οικογένεια από τον ΠΑΟΚ, επικαλούμενος την υγεία του πατέρα του, την ανάγκη να μην τιμωρηθεί η ομάδα και τη χαρά των εχθρών του, τώρα που η οικογένεια φεύγει για τη Ρωσία. Παράλληλα, είχε περιγράψει τον κύκλο της διαπλοκής που είναι κατά της οικογένειάς του: τον πρόεδρο της ΝΔ Κυριάκο Μητσοτάκη, τον ιδιοκτήτη του Ολυμπιακού Βαγγέλη Μαρινάκη, επισημαίνοντας τη σχέση του με την οικογένεια Μητσοτάκη, και τον ιδιοκτήτη του Παναθηναϊκού Γιάννη Αλαφούζο, ο οποίος είναι ο ιδιοκτήτης των πιο σημαντικών αντικυβερνητικών μέσων.

Από την κριτική του κ. Σαββίδη έλειπε κάθε αναφορά στην κυβέρνηση, παρά το γεγονός ότι ο αρμόδιος υφυπουργός Γιώργος Βασιλειάδης κατονόμασε προσωπικά τον πατέρα του ως υπαίτιο για τη διακοπή του πρωταθλήματος και μάλιστα τον αναφέρει και μέσα στην απόφαση για τη διακοπή.

Οι στενές σχέσεις που η κυβέρνηση και ειδικότερα το Μέγαρο Μαξίμου και ο πρωθυπουργός είχαν με τον κ. Σαββίδη δεν ήταν μυστικό, αν και πληροφορίες της εβδομάδας πριν από τον αγώνα ΠΑΟΚ-ΑΕΚ έλεγαν ότι ο κ. Τσίπρας δεν ανταποκρινόταν στις προσπάθειες του επιχειρηματία να επικοινωνήσει τηλεφωνικά μαζί του. Όμως ο κ. Σαββίδης γνωρίζει ότι είναι στον ΠΑΟΚ επειδή ο κ. Τσίπρας και η κυβέρνησή του φρόντισαν γι’ αυτό.

Ήταν την άνοιξη του 2015 που ο κ. Τσακαλώτος, που αργότερα έγινε θαμώνας στη σουίτα του κ. Σαββίδη στην Τούμπα, με μια δική του απόφαση τροποποίησε μια ρύθμιση που ίσχυε από τις κυβερνήσεις του Αντώνη Σαμαρά, σύμφωνα με την οποία η εξόφληση οφειλών προς το Δημόσιο μέχρις 1 εκατ. ευρώ απαλλάσσει την οφειλή από κάθε πρόστιμο και προσαύξηση.

Ο κ. Τσακαλώτος αφαίρεσε την οροφή κι έτσι ο κ. Σαββίδης έφερε από την Κύπρο και κατέβαλε στην εφορία το ποσό των 11 εκατ. ευρώ που αντιστοιχούσε στις οφειλές του ΠΑΟΚ, με παράλληλη διαγραφή των προσαυξήσεων που διπλασίαζαν το ποσό. Πρακτικά, ο κ. Σαββίδης πήρε τον ΠΑΟΚ γλιτώνοντας περίπου το ποσό που λίγο αργότερα διέθεσε για την απόκτηση και την ανακαίνιση του Μακεδονία Παλλάς. Λίγο καιρό αργότερα η ρύθμιση αποσύρθηκε, αλλά δεν έτυχε να μάθουμε ποτέ ποιος άλλος είχε κάνει χρήση της.

Πολιτική αφωνία και αποκούμπια στους «μικρούς»

Όταν, την άνοιξη του 2017, η κυβέρνηση απέτυχε να διαγράψει το πρόστιμο που είχε επιβληθεί στη ΣΕΚΑΠ, ο κ. Σαββίδης δεν είχε ενοχληθεί από την αποτυχία, αλλά από την αντίθεση της αντιπολίτευσης στην αδιαφάνεια της τροπολογίας και σε συνέντευξή του είχε διαβεβαιώσει ότι ο κ. Μητσοτάκης δεν θα γίνει ποτέ πρωθυπουργός. Η δυσαρέσκεια της ΝΔ είχε ως αποτέλεσμα οι βουλευτές του κόμματος να αποφεύγουν τον επιχειρηματία. «Ευτυχώς, είχαμε επτά παιχνίδια κεκλεισμένων των θυρών κι έτσι δεν χρειαζόταν να πηγαίνω στην Τούμπα» έλεγε ένας από αυτούς. Και όταν ο κ. Μητσοτάκης ανέβηκε στη Θεσσαλονίκη για τη ΔΕΘ 2017, η αναφορά στον ΠΑΟΚ έγινε κατά τη συνάντησή του με τον ευρωβουλευτή του κόμματος Θοδωρή Ζαγοράκη, ο οποίος έκανε χθες μία σχετικά φιλική προς τον κ. Σαββίδη δήλωση.

Ουσιαστικά, ο μόνος βουλευτής της ΝΔ που είχε καλές προσωπικές σχέσεις με τον κ. Σαββίδη ήταν ο Σάββας Αναστασιάδης της Β΄ Θεσσαλονίκης, στην προεκλογική συγκέντρωση του οποίου τον Σεπτέμβριο του 2015 είχε παραστεί αυτοπροσώπως. Στον πρώτο διαγωνισμό για τις τηλεοπτικές άδειες, τον Σεπτέμβριο του 2016, ο κ. Αναστασιάδης εξέφρασε δημοσίως την άποψή του ότι ο κ. Σαββίδης πρέπει να πάρει τηλεοπτική άδεια, αλλά, όπως είπε ο ίδιος ο επιχειρηματίας, προσπαθούσε απλώς να μεγαλώσει το τίμημα που θα πλήρωναν οι άλλοι.

Μια δήλωση για τον ΠΑΟΚ μετά τον αγώνα με τον Ολυμπιακό χωρίς καμία αναφορά στον κ. Σαββίδη έκανε μόνο ένας βουλευτής της ΝΔ, ενώ από τον ΣΥΡΙΖΑ την αδικία σε βάρος του ΠΑΟΚ, και πάλι χωρίς αναφορά στον ιδιοκτήτη του, καταδίκασαν ο Δημήτρης Μάρδας και ο Αλέξανδρος Τριανταφυλλίδης, ο οποίος συνόδευε συνήθως τον επιχειρηματία στις δραστηριότητές του, ως πρόεδρος του Συμβουλίου Απόδημου Ελληνισμού πρώην Σοβιετικής Ένωσης. Όμως ο επιχειρηματίας είχε αποθέματα πολιτικής στήριξης, καθώς τη σαφή προσωπική υποστήριξή του ανέλαβαν οι βουλευτές Β΄ Θεσσαλονίκης Γιώργος Λαζαρίδης των ΑΝΕΛ και Αριστείδης Φωκάς της Ένωσης Κεντρώων.

Πριν από τον αγώνα με την ΑΕΚ, θέση υπέρ του ΠΑΟΚ αναφορικά με τον αγώνα με τον Ολυμπιακό είχε πάρει ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης. Ο κ. Μπουτάρης είχε επανειλημμένα διευκολύνει πολιτικά τον κ. Σαββίδη:

  • Τον Αύγουστο 2016, στην ενίσχυση των αναφορών του στη Ρωσία, καθώς με διαδικασίες-εξπρές ο Δήμος Θεσσαλονίκης είχε εγκρίνει την τοποθέτηση του αγάλματος της Βασίλισσας Όλγας στην πόλη, το οποίο αποκάλυψε ο αντιπρόεδρος της ρωσικής κυβέρνησης.
  • Όταν άνοιξε η συζήτηση για τη δημιουργία μαρίνας γιοτ στη Θεσσαλονίκη, είχε ταχθεί και υπέρ της κατασκευής της μπροστά στο Μακεδονία Παλλάς, όπως επιθυμούσε ο κ. Σαββίδης.
  • Μετά την κατακύρωση του λιμανιού στον κ. Σαββίδη, τον Απρίλιο του 2017, είχε εξαλείψει κάθε αναφορά στο αίτημά του να παραχωρηθεί στον Δήμο Θεσσαλονίκης ο πρώτος προβλήτας του λιμανιού.

Από τις απειλές στους καθησυχασμούς

Οι αναφορές του κ. Σαββίδη στην αποχώρηση από την Ελλάδα προκάλεσαν ανησυχία, διότι ο όμιλος των επιχειρήσεών του είναι ένας από τους μεγαλύτερους εργοδότες στη Βόρεια Ελλάδα.

Συμφερόντων Σαββίδη είναι επίσης μια μεγάλη τουριστική επένδυση στη Χαλκιδική, διάφορα ακίνητα στη Θεσσαλονίκη, αλλά και η ΣΟΥΡΩΤΗ, η εταιρεία μεταλλικού νερού, κορυφαία στελέχη της οποίας παραιτήθηκαν όταν ο κ. Σαββίδης αποφάσισε να είναι η ΣΟΥΡΩΤΗ, με 5 εκατ. ευρώ, ο χορηγός της Superleague, γιατί, όπως έλεγαν, η εταιρεία δεν αντέχει τέτοιες χορηγίες.

Συγχρόνως ανησυχία δημιουργείται και στον χώρο των μέσων ενημέρωσης, για τα ΜΜΕ τα οποία ανήκουν στον κ. Σαββίδη και τα οποία μπορούν να συνεισφέρουν σημαντικά στον επηρεασμό της κοινής γνώμης. Πρόκειται για το Έθνος, απ’ όπου, για αδιευκρίνιστους μέχρι στιγμής λόγους, μετά τον αγώνα ΠΑΟΚ-ΑΕΚ αποχώρησε ο μέχρι τώρα υπεύθυνος για την έκδοση Όμιλος 24Media του Δημήτρη Μάρη, το κανάλι «Ε», στο οποίο είχε πρωτοεμφανιστεί ως ιδιοκτήτης συνοδευόμενος από τον υπουργό Άμυνας Πάνο Καμμένο, αλλά και το τμήμα των μετοχών του MEGA, το οποίο λέγεται ότι πούλησε σε εταιρεία με έδρα την Κύπρο.