Επιστολή Τσακαλώτου με άγνωστο περιεχόμενο στους δανειστές - Free Sunday
Επιστολή Τσακαλώτου με άγνωστο περιεχόμενο στους δανειστές

Επιστολή Τσακαλώτου με άγνωστο περιεχόμενο στους δανειστές

Επιστολή με την οποία διαβεβαιώνει τους δανειστές ότι στη συνεδρίαση του Eurogroup, θα καταθέσει συγκεκριμένες προτάσεις για την άρση του αδιεξόδου στην ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης, έστειλε ο Υπ.Οικονομικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος/

Την ύπαρξη της επιστολής, την οποία είχε διαρρεύσει η κυβέρνηση στην Αθήνα, επιβεβαίωσε στις Βρυξέλλες, ο εκπρόσωπος της Επιτροπής, Μαργαρίτης Σχοινάς,  ο οποίος όκως απέφυγε να σχολιάσει το περιεχόμενο:

«Η Επιτροπή εργάζεται εντατικά με τις ελληνικές Αρχές και τους υπόλοιπους δανειστές έτσι ώστε να γίνει όσων το δυνατόν περισσότερη πρόοδος στο Eurogroup. Ο στόχος μας παραμένει η ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης το συντομότερο δυνατό. Σχετικά με την επιστολή του Υπουργού Τσακαλώτου, την είδαμε και έχουμε να πούμε πως τα ζητήματα αυτά συζητιούνται στο πλαίσιο του Eurogroup. Προσμένουμε με τη συνεχή μας υποστήριξη για πρόοδο στο Eurogroup», είπε ο κ.Σχοινάς

Όπως είναι γνωστό, ο πρωθυπουργός έχει ήδη δεχθεί παράταση του κόφτη για ένα χρόνο ενώ σύμφωνα με πληροφορίες, η Αθήνα προτείνει η εξετάζει να προτείνει επίσης::

  • Μείωση του αφορολογήτου στα 7.500-8.000 ευρώ, από τα 8636 ευρώ που ισχύει σήμερα, γεγονός που θα  σήμαινε φόρους  για τον κατώτατο μισθό των 586 ευρώ και συνταξιούχους  ή αγρότες με μηνιαίες αποδοχές 600 ευρώ και κάτω.        
  • Αύξηση του μεσαίου συντελεστή ΦΠΑ από 13% σε 14% ή 15%, το οποίο απορρίπτει επίσης το ΔΝΤ θεωρώντας πως πρέπει να είναι μεγαλύτερη, γιατί εκτιμά πως κάθε μονάδα αύξησης του ΦΠΑ δεν αποφέρει περισσότερα από 300 εκατ. ευρώ στο δημόσιο αν  και  επηρρεάζει τα τιμολόγια ρεύματος και ύδρευσης, καθώς και τις τιμές των τροφίμων.
  • Μείωση ή κατάργηση επιδομάτων όπως πχ το επίδομα πετρελαίου θέρμανσης ή και αρκετών ακόμα προνοιακών επιδομάτων που θα ενσωματωθούν τελικώς στο Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα.
  • «Πάγωμα» των ειδικών μισθολογίων για ένστολους κλπ ή και μειώσεις για ορισμένες κατηγορίες νεότερων υπαλλήλων.
  •  Τέλος ακινησίας σε ιδιοκτήτες ΙΧ που έχουν παραδώσει τις πινακίδες για πάνω από 12 ή 24 μήνες,  με την αιτιολογία ότι θα καλύπτει το διαχειριστικό κόστος που συνεπάγεται για το δημόσιο η αποθήκευση και διαχείριση δεκάδων χιλιάδων πινακίδων που δεν χρησιμοποιούνται εδώ και χρόνια. Γίνεται λόγος για 30 ευρώ το χρόνο

Με δήλωση του αργά χθες το βράδυ ο Υπουργός Οικονομίας, Δ.ΠΑπαδημητρίου, προσπάθησε να διασκεδάσει τις εντυπώσεις που δημιουργήθηκαν από τη δήλωση του ότι "το αφορολόγητο αποτελεί αντικείμενο διαπραγμάτευσης".

"Δεν υπάρχει καμία απόφαση της κυβέρνησης (ούτε είναι στις προθέσεις), για μείωση του αφορολόγητου. Η διαπραγμάτευση για τους δημοσιονομικούς στόχους της επόμενης περιόδου, μετά το 2018, συνεχίζεται και η κυβέρνηση δεν αποδέχεται την ψήφιση οποιουδήποτε μέτρου για μετά το 2018.", ανέφερε σε γραπτή δήλωση του ο κ.Παπαδημητρίου