Δικαστές και εισαγγελείς του Αρείου Πάγου γνωμοδοτούν για την αύξηση των ορίων ηλικίας - Free Sunday
Δικαστές και εισαγγελείς του Αρείου Πάγου γνωμοδοτούν για την αύξηση των ορίων ηλικίας

Δικαστές και εισαγγελείς του Αρείου Πάγου γνωμοδοτούν για την αύξηση των ορίων ηλικίας

Την παράταση του ορίου ηλικίας των δικαστικών λειτουργών από τα 67 στα 70 έτη, συζητούν σήμερα οι ανώτατοι δικαστές και εισαγγελείς στην Ολομέλεια του Αρείου Πάγου και στην Ολομέλεια της Εισαγγελίας του ανωτάτου δικαστηρίου.

Οι δύο Ολομέλειες καλούνται να λάβουν θέση, αν μπορεί με ρύθμιση, τώρα και παρά τη ρητή συνταγματική διάταξη, να υπάρξει αύξηση του ορίου ηλικίας των ανώτατων δικαστικών.

Η όποια απόφαση θα έχει γνωμοδοτικό χαρακτήρα, αλλά με προφανή σημασία για την όποια εξέλιξη του θέματος.

Η πρωτοβουλία για τη σύγκληση της Ολομέλειας του Αρείου Πάγου ανήκει στην πρόεδρο του δικαστηρίου Βασιλική Θάνου, που τελικώς θα είναι και εκείνη που θα αναπτύξει και την εισήγηση, μαζί με τον αντιπρόεδρο του Αρείου Πάγου Γεώργιο Σακκά, μιας και η αρχικώς ορισθείσα ως εισηγήτρια –αντιπρόεδρος και αυτή του ανωτάτου δικαστηρίου– Ειρήνη Κιουρτζόγλου-Πετρουλάκη, τελικώς, δεν θα εισηγηθεί.

Αντίθετα, η Ολομέλεια της Εισαγγελίας συγκαλείται ύστερα από αίτημα που υποβλήθηκε προς την εισαγγελέα του ανωτάτου δικαστηρίου Ξένη Δημητρίου, από το σύνολο, σχεδόν, των αντεισαγγελέων, καθώς υπογράφηκε από 15 σε σύνολο 17 ανώτατων εισαγγελικών λειτουργών.

Αύξηση του ορίου ηλικίας με ρύθμιση έχει αποκλείσει πολλές φορές δημοσίως ο υπουργός Δικαιοσύνης Σταύρος Κοντονής, ενώ την έντονη αντίθεσή τους έχουν δηλώσει όλα τα πολιτικά κόμματα και οι δικαστικές ενώσεις, πλην της νεοσυσταθείσας Ενωσης των Ανωτάτων και Ανωτέρων Δικαστικών Λειτουργών.

Την αντίθεση τους έχουν εκφράσει οι ενώσεις των δικαστών και των δύο άλλων ανώτατων δικαστηρίων (Συμβούλιο της Επικρατείας και Ελεγκτικό Συνέδριο) και οι δικηγορικοί σύλλογοι της χώρας, ενώ 14 καθηγητές Συνταγματικού Δικαίου με κοινή δήλωσή τους έχουν ταχθεί υπέρ της καταφανούς αντισυνταγματικότητας μιας τέτοιας ρύθμισης.