Όχι Μαραντζίδη στο σενάριο να είναι κοινός υποψήφιος ΣΥΡΙΖΑ-ΚΙΝΑΛ στον δήμο Θεσσαλονίκης - Free Sunday
Όχι Μαραντζίδη στο σενάριο να είναι κοινός υποψήφιος ΣΥΡΙΖΑ-ΚΙΝΑΛ στον δήμο Θεσσαλονίκης

Όχι Μαραντζίδη στο σενάριο να είναι κοινός υποψήφιος ΣΥΡΙΖΑ-ΚΙΝΑΛ στον δήμο Θεσσαλονίκης

Αρνητική απάντηση σε όσους στον ΣΥΡΙΖΑ προωθούν μία υποψηφιότητα του στο Δήμο Θεσσαλονίκης. η οποία να υποστηριχθεί από ευρύτερες δυνάμεις, όπως έγραψε στο σημερινό της φύλλο, η Free Sunday, έδωσε ο καθηγητής του Πανεπιστημίου Μακεδονία, Νίκος Μαραντζίδης, με συνέντευξη του στο ραδιόφωνο Παραπολιτικά

«Δεν με ενδιαφέρει κανενός είδους δημόσιο αξίωμα, αιρετό ή διορισμένο, δεν είχα ποτέ μου και ούτε θα έχω», είπε ο κ. Μαραντζίδης, ο οποίος προσέθεσε ότι δεν πρέπει να αναζητηθούν «πονηρά κίνητρα πίσω από την άποψη», του για την σοσιαλδημοκρατικοποιηση του ΣΥΡΙΖΑ.

«Δεν ξεπλένω κανέναν, εμένα η δουλειά μου είναι να σκέφτομαι και να λέω αυτά που σκέφτομαι φωναχτά», είπε ο καθηγητής, ο οποίος διευκρίνισε ότι η άποψη του είναι οτι η στροφή του ΣΥΡΙΖΑ στην Σοσιαλδημοκρατία γίνεται υποχρεωτικά και οφείλεται στην ήττα του από τους ευρωπαϊκούς θεσμούς.

«Ο ΣΥΡΙΖΑ συνεθλίβη από τους ευρωπαϊκούς θεσμούς. Όταν λέμε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ σοσιαλδημοκρατικοποιείται λέμε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ ηττήθηκε και αλλάζει επειδή ηττήθηκε, επειδή είχε στρατηγικό αδιέξοδο. Υποχρεώνεται να αλλάξει», είπε ο κ. Μαραντζίδης, ο οποίος προέβλεψε ότι το κυβερνών κόμμα στην αντιπολίτευση θα επανέλθει στον πειρασμό «να συνεχίσει την ιστορία των αγανακτισμένων», αλλά θα αποτύχει.

«Ο ΣΥΡΙΖΑ είναι το κόμμα που ψήφισε και θα εφαρμοστούν οι περικοπές στις συντάξεις και στο αφορολόγητο. Το κόμμα που έχει ψηφίσει περικοπή συντάξεων θα μπορεί να κινητοποιήσει τους συνταξιούχους εναντίον της ΝΔ; Αν το δούμε και αυτό θα σημαίνει ότι ο κόσμος έχει τρελαθεί», είπε ο καθηγητής, θέτοντας το ερώτημα «αν μπορείς να ξανακάνεις την ίδια επανάσταση δύο φορές».

Πάντως εμφανίστηκε αισιόδοξος ότι «το πολιτικό σύστημα κάνει πρόοδο προς την κανονικότητα συνολικά» και χαρακτήρισε «την αντιπολίτευση του κ. Μητσοτάκη πολύ πιο ποιοτική» εκφράζοντας την άποψη ότι «δεν έχει καμία σχέση με την αντιπολίτευση που έκανε ο Σαμαράς και ο Παπανδρέου».

Ο κ. Μαραντζίδης έκανε και σύγκριση ανάμεσα στο ΠΑΣΟΚ του 1981 και στον ΣΥΡΙΖΑ του 2014, καταλήγοντας στο συμπέρασμα ότι εκείνο το ΠΑΣΟΚ ήταν πολυ πιο επικίνδυνο για τους θεσμούς.

«Αν συγκρίνουμε το ΠΑΣΟΚ από το 1981 έως το 1988 και τον ΣΥΡΙΖΑ από το 2014 έως το 2018, ο ΣΥΡΙΖΑ είναι “γατάκια” μπροστά στο ΠΑΣΟΚ. Καταρχάς, το ΠΑΣΟΚ είχε επαφές με εξτρεμιστικές οργανώσεις, με αυταρχικά ολοκληρωτικά καθεστώτα πολύ πιο απειλητικά. Όλη την ώρα συζητάμε για τη Βενεζουέλα, αλλά η Βενεζουέλα είναι ασήμαντη στον παγκόσμιο χάρτη. Αντίθετα ο Καντάφι και η Λιβύη τότε δεν ήταν μια ασήμαντη περίπτωση, ή η Πολωνία του Γιαρουζέλσκι.

Όμως, η μεγάλη διαφορά των δυο κομμάτων είναι η διείσδυση του ΠΑΣΟΚ μέσα στο κράτος. Το ΠΑΣΟΚ είχε οργανώσεις σκληρές με πρασινοφρουρούς που ήλεγχαν το κάθε τμήμα του κράτους. Να θυμίσω κάτι που δεν ξέρω πόσο γνωστό είναι, το ΠΑΣΟΚ έχει οργανώσεις σε κάθε μονάδα του στρατού, σε κάθε μονάδα του στρατού είχε τον κομματικό υπεύθυνο».