Ο Κοτζιάς επιστρέφει τη διαπραγμάτευση για το όνομα στον ΟΗΕ και στις προτάσεις Νίμιτς - Free Sunday
Ο Κοτζιάς επιστρέφει τη διαπραγμάτευση για το όνομα στον ΟΗΕ και στις προτάσεις Νίμιτς

Ο Κοτζιάς επιστρέφει τη διαπραγμάτευση για το όνομα στον ΟΗΕ και στις προτάσεις Νίμιτς

Την επιστροφή της διαπραγμάτευσης για το όνομα στο πλαίσιο του ΟΗΕ και στις 4 από τις πέντε αρχικές προτάσεις του μεσολαβητή κ.Νίμιτς σηματοδότησε χθες ο Υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Κοτζιάς σε δηλώσεις μετά από τη συνάντηση του με τον Αμερικανό ομόλογο του, Μάικ Πομπέο

«Όπως είναι φανερό, στο ονοματολογικό εμείς υποστηρίζουμε την ανάγκη να υιοθετήσουμε μία από τις ονομασίες που έχει προτείνει ο κύριος Νίμιτς. Δεν συμφωνούμε όπως ξέρετε με την 5η από τις προτάσεις του, και να προχωρήσουμε στην υλοποίηση ενός στρατηγικού σχεδίου φιλικής συνεργασίας στο μέλλον με αυτή την χώρα, με το νέο της όνομα», δήλωσε ο Νίκος Κοτζιάς, μετά τις συναντήσεις.
Τα ονόματα που είχε προτείνει ο κ.Νίμιτς ήταν Gorna Makedonija, Severna Makedonija, Nova Mekadonija, Vardarska Makedonija με επικρατέστερο το Nova Macedonia, όπως διαρρέεται ότι είχε πει ο πρωθυπουργός στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας.Σήμερα Τρίτη, ο υπουργός Εξωτερικών θα συναντηθεί με τον Σύμβουλο Εθνικής Ασφάλειας των ΗΠΑ Τζον Μπόλτον, ενώ αύριο Τετάρτη θα μεταβεί στη Νέα Υόρκη όπου θα έχει συνάντηση με τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες, με τον οποίο θα συζητήσει το θέμα λίγο πριν από το νέο κύκλο επαφών, που θα έχει Πέμπτη και Παρασκευή με τον ομόλογο του της πΓΔΜ και τον κ.Νίμιτς.

Όμως ο υπουργός εξωτερικών της πΓΔΜ μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό 1TV, μετρίασε την αισιοδοξία και επέμεινε στην “Μακεδονία του Ίλιντεν”, αφήνοντας να εννοηθεί ότι είναι η μόνη erga omnes αποδεκτή λύση:

«Δεν βλέπω μια πιο ικανοποιητική πρόταση που να έχει τη συγκατάθεση και των δύο πλευρών που διαπραγματεύονται, είμαστε έτοιμοι να υπερασπιστούμε (την πρόταση) και να πείσουμε τον λαό μας να στηρίξει τη λύση διότι πιστεύουμε σε αυτή. Αν αφαιρεθεί ένα στοιχείο, το συνολικό πακέτο θα διαλυθεί», είπε.

Απαντώντας στις επικρίσεις της αντιπολίτευσης στα Σκόπια ο πρωθυπουργός Ζάεφ είχε δηλώσει ότι η «πρόταση αυτή δεν επηρεάζει την ταυτότητά μας, αντίθετα, την ενισχύει».