Ικανοποιημένος με αποπληρωμή χρέους σε 60 χρόνια ο Ρέγκλινγκ - Free Sunday
Ικανοποιημένος με αποπληρωμή χρέους σε 60 χρόνια ο Ρέγκλινγκ

Ικανοποιημένος με αποπληρωμή χρέους σε 60 χρόνια ο Ρέγκλινγκ

«Η ελληνική οικονομία έχει αναδιαρθρωθεί πλήρως τα τελευταία οκτώ χρόνια. Δεν έχω καμία αμφιβολία ότι η Αθήνα μπορεί να βγει ξανά στις αγορές. Και ότι θα μας επιστρέψει επίσης τα δάνειά της. Θα διαρκέσει λίγο όλο αυτό, αλλά και η τελευταία αποπληρωμή δόσης της Συμφωνίας για το γερμανικό χρέος το 1953 έγινε το 2010. Κανείς δεν το παρατήρησε αυτό – Και κάτι τέτοιο φαντάζομαι και για την Ελλάδα», απάντησε ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM) Κλάους Ρέγκλινγκ όταν ρωτήθηκε κατά τη συνέντευξη στη Süddeutsche Zeitung για την Ελλάδα.

Σύμφωνα με την Deutsche Welle, που αναδημοσιεύει τη συνέντευξη, ο κ.Ρέγκλινγκ χαρακτηρίζει ως το μεγαλύτερο λάθος κατά την οκταετή διαχείριση της ελληνικής κρίσης την καθυστέρηση στη λήψη αποφάσεων:

«Μερικές φορές χρειαστήκαμε πολύ χρόνο για να λάβουμε αποφάσεις. Αλλά έπρεπε πρώτα να αναπτύξουμε νέα εργαλεία. Δεν μπορούσε κανείς να φανταστεί ότι θα ξεσπούσε μια τόσο μεγάλη κρίση. Αν οι αποφάσεις είχαν ληφθεί γρηγορότερα θα είχαμε εξοικονομήσει περισσότερα χρήματα. Ακόμη και νωρίτερα θα ήταν δυνατόν να γίνουν ελαφρύνσεις στο χρέος».

Σε ότι αφορά στο ενδεχόμενο Grexit, ο κ.έκλινγκ κάνει λόγο για την «ακριβότερη λύση»:

«Είχα την άποψη πάντα, κι αυτό το είχα πει στον κύριο Σόιμπλε, ότι ένα Grexit θα ήταν η ακριβότερη λύση. Για την Ελλάδα και τους πιστωτές. Αλλά καταλάβαινε επίσης, γιατί θα μπορούσε κανείς να το δει και διαφορετικά. Εάν μια χώρα υπερέβαινε τα όρια, τότε θα έπρεπε να υποστεί τις συνέπειες. Δεν ήταν μια τρελή σκέψη. Αλλά είναι καλό που μπορέσαμε να κρατήσουμε την Ελλάδα, την Ιρλανδία, την Πορτογαλία στη νομισματική ένωση. Και χάρη στον EMΣ. Πιστεύω η Ευρώπη σήμερα θα ήταν αλλιώς, αν δεν ήμασταν κι εμείς εκεί τότε», αναφέρει ο Κλάους Ρέγκλινγκ σύμφωνα με την DW.

Η επικαιροποιημένη Ανάλυση Βιωσιμότητας Χρέους (DSA) που συνοδεύει την Έκθεση Συμμόρφωσης της Κομισιόν. Και δημοσιεύθηκε σήμερα, προβλέπει ανάπτυξη στο 1% του ΑΕΠ από το 2022 για την Ελλάδα.Η αντίστοιχη έκθεση του Μάρτιο προέβλεπε ανάπτυξη 1,5% από το 2023 ως το 2030 και 1,25% στη συνέχεια.

Η υποχώρηση των προβλέψεων φέρνει πιο κοντά τις εκτιμήσεις της ΕΕ και του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου το οποίο βλέπει χαμηλή ανάπτυξη μακροπρόθεσμα και ζητά μια μεγαλύτερη ελάφρυνση του χρέους που θα διασφάλιζε τη μακροπρόθεσμη βιωσιμότητά του.

Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο θα συντάξει τη δική του Ανάλυση Βιωσιμότητας στην οποία το χρέος θα χαρακτηρίζεται μακροπρόθεσμα μη βιώσιμο παρά την απόφαση του Eurogroup που βελτιώνει τη δυνατότητα εξυπηρέτησής του σε μεσοπρόθεσμο ορίζοντα.