Επιταχύνουν τις διαδικασίες για νέα προσπάθεια λύσης στην Κύπρο - Free Sunday
Επιταχύνουν τις διαδικασίες για νέα προσπάθεια λύσης στην Κύπρο

Επιταχύνουν τις διαδικασίες για νέα προσπάθεια λύσης στην Κύπρο

Συναντήσεις με τον Πρόεδρο της Κύπρου Νίκου Αναστασιάδη και τον τ/κ ηγέτη Μουσταφά Ακιντζί, θα έχει την επόμενη εβδομάδα, η νέα «σύμβουλος του ΓΓ για τη διευθέτηση του Κυπριακού»,Τζέιν Χολ Λουτ.

Αμέσως μετά την ολοκλήρωση των επαφών της στην Κύπρο, η κ. Λουτ θα επιτρέψει στη Νέα Υόρκη και αφού ενημερώσει τον ΓΓ, θα επισκεφθεί τις πρωτεύουσες των εγγυητριών δυνάμεων περί τα τέλη του μήνα.

Το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, στη συνεδρίαση του οποίου, η κ.Λουτ ήταν παρούσα, απηύθυνε έκκληση προς όλα τα μέρη «να εμπλακούν ουσιαστικά στις διαβουλεύσεις των Ηνωμένων Εθνών και να αδράξουν την ευκαιρία που αυτές αντιπροσωπεύουν για να οικοδομήσουν επειγόντως πάνω στην πρόοδο που έχει επιτευχθεί στην κατεύθυνση μιας διζωνικής δικοινοτικής ομοσπονδιακής λύσης στο Κυπριακό ζήτημα, σε συμφωνία με τα ψηφίσματα του ΣΑ».

Στη δήλωση που ανέγνωσε ο Σουηδός προεδρεύων του ΣΑ, Όλαφ Σκουγκ, μετά την ολοκλήρωση της ενημέρωσης του σώματος από την ειδική αντιπρόσωπο του ΓΓ στην Κύπρο, την Ελίζαμπεθ Σπέχαρ, εξέφρασε την ισχυρή υποστήριξη του Συμβουλίου στις προσπάθειες της κ. Σπέχαρ και της ΟΥΝΦΙΚΥΠ και κάλεσε όλα τα μέρη «να επιδείξουν πραγματική πολιτική βούληση και υπευθυνότητα και να προβούν στους αναγκαίους συμβιβασμούς για να φτάσουν σε διευθέτηση η οποία θα ωφελήσει όλους τους Κυπρίους και την ευρύτερη περιοχή».

Ο προεδρεύων του ΣΑ καλωσόρισε τις προσπάθειες της ΟΥΝΦΙΚΥΠ για τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης, συμπεριλαμβανομένων των μέτρων για την ενίσχυση της συμμετοχής της κοινωνίας των πολιτών, των γυναικών και της νεολαίας σε μια μελλοντική διαδικασία για τη διευθέτηση.

Σε δηλώσεις της η ειδική αντιπρόσωπος του ΓΓ χαρακτήρισε «καλή την ανταλλαγή» με τα μέλη του ΣΑ για την κατάσταση που επικρατεί αυτή τη στιγμή στην Κύπρο και τον ρόλο των Ηνωμένων Εθνών και εξέφρασε ικανοποίηση για την συνεχιζόμενη έκφραση υποστήριξης από μέρους του ΣΑ στον ρόλο της ΟΥΝΦΙΚΥΠ επί του πεδίου, όσο και τις καλές υπηρεσίες του ΓΓ στο Κυπριακό.

Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές τα μέλη του συμβουλίου εξέφρασαν την υποστήριξη του ρόλου της ΟΥΝΦΙΚΥΠ αλλά και της ανανέωσης της θητείας της για ακόμη έξι μήνες.

Ο αναπληρωτής μόνιμος αντιπρόσωπος των ΗΠΑ, Τζόναθαν Κόεν εξέφρασε ικανοποίηση για την αποστολή της κ. Λουτ και επανέλαβε την αμερικανική θέση ότι η παρουσία των ειρηνευτικών επιχειρήσεων θα πρέπει να συνδέεται με την πρόοδο στην πολιτική διαδικασία και απουσία της θα πρέπει να επαναξιολογείται.