Πριν την άνοδο Τσίπρα στη Θεσσαλονίκη, τα εκκαθαριστικά του ΕΝΦΙΑ - Free Sunday
Πριν την άνοδο Τσίπρα στη Θεσσαλονίκη, τα εκκαθαριστικά του ΕΝΦΙΑ

Πριν την άνοδο Τσίπρα στη Θεσσαλονίκη, τα εκκαθαριστικά του ΕΝΦΙΑ

Αλλαγή των κυβερνητικών σχεδιασμών για την απομάκρυνση της δημοσιοποίησης των εκκαθαριστικών του ΕΝΦΙΑ απο την πρωθυπουργική παρουσία στη Θεσσαλονίκη, σηματοδοτεί η σημερινή ανακοίνωση της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων, σύμφωνα με την οποία, τα εκκαθαριστικά θα αναρτηθούν μέχρι τις 31 Αυγούστου.

Οι φορολογούμενοι έχουν τη δυνατότητα εφάπαξ καταβολής ή πληρωμής του φόρου σε πέντε μηνιαίες δόσεις με την πρώτη να πρέπει να καταβληθεί έως το τέλος Σεπτεμβρίου και την τελευταία έως το τέλος Ιανουαρίου 2019.

Η ανακοίνωση της ΑΑΔΕ έχει ως εξής:

Ενόψει της έναρξης των εργασιών για την εκκαθάριση ΕΝ.Φ.Ι.Α. 2018 η εφαρμογή για την υποβολή δηλώσεων Στοιχείων Ακινήτων (Ε9) έτους 2018 δεν θα είναι διαθέσιμη από την Παρασκευή, 17 Αυγούστου, στις 11:00 π.μ., και μέχρι την ολοκλήρωση της έκδοσης - ανάρτησης των εκκαθαριστικών ΕΝ.Φ.Ι.Α. 2018 και το άνοιγμα των τροποποιητικών δηλώσεων ΕΝ.Φ.Ι.Α. 2018. Η ανάρτηση των εκκαθαριστικών θα πραγματοποιηθεί μέχρι την 31η Αυγούστου. Η εφαρμογή για την υποβολή δηλώσεων Στοιχείων Ακινήτων (Ε9) 2019, δεν θα είναι διαθέσιμη στις 17/8, μεταξύ 11:00 και 15:00. Όλες οι υπόλοιπες λειτουργίες του Περιουσιολογίου (όπως το Πιστοποιητικό ΕΝ.Φ.Ι.Α., υποβολές δηλώσεων Ε9 ετών 2010-2017), θα είναι διαθέσιμες κανονικά, καθ’ όλη τη διάρκεια των εργασιών.

 

H εκκαθάριση του ΕΝΦΙΑ θα γίνει φέτος με βάση τις νέες αντικειμενικές τιμές των ακινήτων. Από την πρώτη εικόνα σχετικά με τις μεταβολές στον φόρο που είχε ανακοινώσει η ΑΑΔΕ προκύπτει οτι μειωμένο εκκαθαριστικό ΕΝΦΙΑ θα έχουν φέτος 1,470 εκατομμύρια φορολογούμενοι ( ή το 23%) ενώ αμετάβλητος θα παραμείνει ο φόρος για σχεδόν 4 εκατομμύρια ιδιοκτήτες ακινήτων ( το 62%). Αύξηση φόρου έως 50 ευρώ θα προκύπτει για το 12% των φορολογούμενων από 50 έως 200 ευρώ για το 2,3% και άνω των 200 ευρώ για το 0,7%.

Σημειώνεται ότι οι νέες αντικειμενικές αξίες οδηγούν σε σημαντική αύξηση του ΕΝΦΙΑ για όσους διαθέτουν μεσαία και μεγάλη περιουσία κυρίως άνω των 250.000 ευρώ.

Από την ακτινογραφία των νέων αντικειμενικών αξιών προκύπτει ότι σε πολλά προάστια της Αττικής, όπου οι τιμές ζώνης κινούνται μεταξύ 1.100 και 2.500 ευρώ το τετραγωνικό μέτρο, οι αντικειμενικές εκτινάχθηκαν στα ύψη και συγκεκριμένα αυξήθηκαν κατά 300, 550 και 600 ευρώ το τετραγωνικό μέτρο. Αυξήσεις οι οποίες οδηγούν σε υψηλότερο φόρο που φθάνει ακόμα και τα 1.500 ευρώ.

Μπορεί για τους περισσότερους εξ αυτών ο κύριος φόρος του ΕΝΦΙΑ να διατηρείται στα ίδια υψηλά επίπεδα συγκριτικά με το περυσινό έτος, ωστόσο εκτοξεύεται ο συμπληρωματικός ΕΝΦΙΑ.

Επί της ουσίας η κυβέρνηση μεταφέρει για μία ακόμα φορά το βάρος στους ιδιοκτήτες ακινήτων με μεγάλη ακίνητη περιουσία, προκειμένου να διατηρηθούν σε χαμηλά επίπεδα τα ακίνητα που βρίσκονται στις λαϊκές γειτονιές.

Οι ειδικοί της κτηματαγοράς κάνουν λόγο για πλασματικές αξίες που δημιουργήθηκαν με χειρουργικές παρεμβάσεις από την κυβέρνηση, χωρίς να ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα έτσι ώστε να επιτευχθεί η είσπραξη 2,65 δισ. Δηλαδή, η κυβέρνηση με χειρουργικές παρεμβάσεις αύξησε και μείωσε τις αξίες κατά 50 ή 100 ευρώ στις χαμηλές ζώνες για να μην προκύψουν περαιτέρω επιβαρύνσεις, διευρύνοντας ταυτόχρονα και τα κλιμάκια του ΕΝΦΙΑ.