Τσακαλώτος: Είμαι αρκετά αισιόδοξος ότι δεν θα κοπούν οι συντάξεις - Free Sunday
Τσακαλώτος: Είμαι αρκετά αισιόδοξος ότι δεν θα κοπούν οι συντάξεις

Τσακαλώτος: Είμαι αρκετά αισιόδοξος ότι δεν θα κοπούν οι συντάξεις

«Είμαι αρκετά αισιόδοξος ότι δεν θα κοπούν οι συντάξεις», τόνισε ο υπουργός Οικονομικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος, υπογραμμίζοντας ότι δεν υπάρχουν δύο σενάρια, αλλά το ένα αφορά την περίπτωση που η κυβέρνηση δεν θα κάνει τίποτα «και το έχουμε σαν μέτρο σύγκρισης». «Δεν υπάρχουν δύο σενάρια, δεν έχει δίκιο ο κ. Μητσοτάκης», επεσήμανε ο υπουργός.

Μιλώντας στην ΕΡΤ ο κ. Τσακαλώτος υπογράμμισε πως η κυβέρνηση δούλεψε σκληρά για να πείσει τους εταίρους για τη μη εφαρμογή της περικοπής των συντάξεων, επαναλαμβάνοντας πως το μέτρο δεν είναι διαρθρωτικό.

«Το μέτρο το επέβαλε το ΔΝΤ το 2017… είχε δυσοίωνες προβλέψεις το ΔΝΤ, είχαμε γερμανικές εκλογές, είχαμε και αλλού εκλογές, και είπαν ότι το ΔΝΤ πρέπει να μπει μέσα στο πρόγραμμα» είπε ο υπουργός Οικονομικών.

Ο κ. Τσακαλώτος σημείωσε ότι οι περικοπές των συντάξεων «δεν είναι διαρθρωτικό μέτρο, και έχουμε και το δημοσιονομικό χώρο για τα αντίμετρα έχουμε πολύ καλές πιθανότητες να μη μειωθούν και να κάνουμε το κομμάτι των αντίμετρων έως το 2022». 

Τα αντίμετρα θα γίνουν σε τέσσερα χρόνια αντί σε δύο σε περίπτωση που δεν περικοπούν οι συντάξεις διευκρίνισε ο υπουργός. «Ήδη έχουμε αντίμετρα… Έχουμε μεγάλη υπομονή, ο χρόνος είναι μαζί μας, ξέρουμε ότι όλο το αφήγημα της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ πέφτει ένα – ένα, εμείς έχουμε υπομονή άλλοι καίγονται για εκλογές» σχολίασε.

Σύμφωνα με τον υπουργό Οικονομικών «έχουμε πολύ ισχυρά επιχειρήματα δεν είναι εύκολο ο υπουργοί Οικονομικών να πουν να κόψει τις συντάξεις σε μια χώρα με 3,5% πλεόνασμα, δεν είναι λογικό, πιστεύω τελικά ότι θα επικρατήσει η λογική».

«Το ΔΝΤ δεν πρόκειται να πει ποτέ ‘’μπράβο σας συγχαρητήρια και εμείς το ίδιο θα κάναμε’’. Έχει διαψευστεί το ΔΝΤ… Δικό τους μωρό ήταν (οι περικοπές), δικό τους παιδί , ίσως το αγαπάνε ακόμα, αλλά η Ελλάδα έχει γυρίσει σελίδα έχουν αλλάξει τα πράγματα». 

Σε ό,τι αφορά την υψηλή απόδοση των ελληνικών ομολόγων στις αγορές, κατηγόρησε την αντιπολίτευση για «χαρά στα χειλάκια τους». «Οι αγορές είναι δύσκολες το τελευταίο τρίμηνο, και λόγω της Ιταλίας, και λόγω της Τουρκίας, και για τις αναδυόμενες αγορές, και γι’ αυτό καλό ήταν που πήραμε το buffer (αποθεματικό ρευστότητας)». 

Εμείς θα επιλέξουμε, επέμεινε ο κ. Τσακαλώτος, το timing πότε θα βγούμε (στις αγορές), και έχουμε σχέδια να πληρώσουμε και το ΔΝΤ και την ΕΚΤ νωρίτερα. «Το χρέος της ΕΚΤ είναι ακριβό, έτσι γίνεται και αναδιάρθρωση του χρέους» εξήγησε.