Η ΟΚΕ κρούει τον κώδωνα για τον κοινωνικό διάλογο στη χώρα - Free Sunday
Η ΟΚΕ κρούει τον κώδωνα για τον κοινωνικό διάλογο στη χώρα

Η ΟΚΕ κρούει τον κώδωνα για τον κοινωνικό διάλογο στη χώρα

Την ανησυχία του για το ζήτημα της υποβάθμισης του κοινωνικού διαλόγου σε μια κρίσιμη για τη χώρα περίοδο εκφράζει ο πρόεδρος της Οικονομικής και Κοινωνικής Επιτροπής (ΟΚΕ) Γιώργος Βερνίκος.

Ανασύνταξη

Ο κ. Βερνίκος, στο πλαίσιο αυτό, συγκαλεί την ερχόμενη Πέμπτη 11 Οκτωβρίου σε σχετική συζήτηση τους φορείς-μέλη της ΟΚΕ, με στόχο την ανασύνταξη του θεσμοθετημένου κοινωνικού διαλόγου στη χώρα, ο οποίος τα τελευταία χρόνια υποβαθμίστηκε σημαντικά. Στα θέματα που θα τεθούν και θα συζητηθούν συμπεριλαμβάνονται η συνεργασία της Βουλής και της ΟΚΕ, η θέση του κοινωνικού διαλόγου στην ατζέντα της κυβέρνησης και των πολιτικών κομμάτων, ο ρόλος των κοινωνικών εταίρων, των παραγωγικών τάξεων και της κοινωνίας των πολιτών στην ανάπτυξη και την εδραίωση της δημοκρατίας.
Ο πρόεδρος της ΟΚΕ υπογράμμισε ότι βασική επιδίωξη της συνάντησης είναι η διεξαγωγή ενός γόνιμου και ανοιχτού διαλόγου για την κατάθεση κοινών προτάσεων για την ανάπτυξη και την ανάληψη συγκεκριμένων δεσμεύσεων για την ανασύνταξη του θεσμοθετημένου διαλόγου στη χώρα.

Ο κοινωνικός διάλογος προάγει τη δημοκρατία

Παράλληλα, επισήμανε ότι ο κοινωνικός διάλογος αναμφισβήτητα προάγει τη δημοκρατία, ενισχύοντας την ενεργό συμμετοχή της κοινωνίας των πολιτών, των παραγωγικών τάξεων και των κοινωνικών εταίρων στον σχεδιασμό και την υλοποίηση των πολιτικών αποφάσεων. Στο πλαίσιο αυτό, η στενή συνεργασία μεταξύ των Βουλής και της ΟΚΕ είναι απαραίτητη προϋπόθεση, καθώς το γνωμοδοτικό έργο της Επιτροπής μπορεί να υποστηρίξει τεκμηριωμένα το κοινοβουλευτικό έργο. Υπενθυμίζεται ότι η έκφραση γνώμης της ΟΚΕ σε νομοσχέδια οικονομικού και κοινωνικού χαρακτήρα είναι υποχρεωτική και αυτό πρέπει να τηρείται από τις εκάστοτε κυβερνήσεις, κάτι που μέχρι σήμερα, δυστυχώς, στην πράξη δεν ισχύει.
Η ΟΚΕ υπογραμμίζει ότι σε μια εποχή έντονων εξελίξεων, ανακατατάξεων και προβλημάτων, τόσο στην Ελλάδα όσο και στην Ευρώπη, η ενεργός συμμετοχή της κοινωνίας των πολιτών και των κοινωνικών εταίρων είναι η μοναδική επιλογή για τη δημοκρατία, τη βιώσιμη ανάπτυξη και την ενίσχυση της κοινωνικής συνοχής, δομικά στοιχεία του ευρωπαϊκού εγχειρήματος.

Η εκδήλωση

Σημειώνεται ότι στην εκδήλωση-συζήτηση που θα πραγματοποιηθεί στα γραφεία της ΟΚΕ την Πέμπτη 11 Οκτωβρίου και ώρα 13:00 θα χαιρετίσει ο πρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων Νίκος Βούτσης και θα τοποθετηθούν ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης Γιάννης Δραγασάκης, ο πρώην αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και πρώην υπουργός Οικονομικών Ευάγγελος Βενιζέλος και ο αντιπρόεδρος της ΝΔ και πρώην υπουργός Ανάπτυξης Κωστής Χατζηδάκης.