Η Κατερίνα στην όχθη του Ρουβίκωνα - Free Sunday
Η Κατερίνα στην όχθη του Ρουβίκωνα
Η υφυπουργός προστασίας του πολίτη στην γιορτή του προστάτη της αστυνομίας, Αγίου Αρτεμίου

Η Κατερίνα στην όχθη του Ρουβίκωνα

Ήταν 8 Μαρτίου 2015 όταν ο Ρουβίκωνας, μια άγνωστη μέχρι τότε αναρχική συλλογικότητα, εμφανίστηκε πρώτη φορά, με την κατάληψη των γραφείων του ΣΥΡΙΖΑ σε εκδήλωση διαμαρτυρίας για τις φυλακές τύπου Γ. Υπουργός Προστασίας του Πολίτη ήταν τότε ο Γιάννης Πανούσης, τον διαδέχτηκε ο Νίκος Τόσκας και ακολούθησε προσωρινά ο Πάνος Σκουρλέτης, μέχρι που ανέλαβε στις 30 Αυγούστου 2018 η Όλγα Γεροβασίλη με υφυπουργό την Κατερίνα Παπακώστα.

Η συλλογικότητα, η οποία έχει σχεδόν καθημερινή δραστηριότητα πλέον, είχε υποδεχτεί τη νέα πολιτική ηγεσία του υπουργείου με ανάρτηση στο Facebook, στην οποία με πολλή οικειότητα αναρωτιόταν: «Δεν λυπάσαι την Όλγα, ρε Αλέξη;».

Παρά τις ειρωνείες του Ρουβίκωνα, ο πρωθυπουργός ήταν ικανοποιημένος με την επιλογή του, όπως προκύπτει από την αναφορά που έκανε όταν πήγε στο περίπτερο της αστυνομίας στη ΔΕΘ: «Δεν έχεις παράπονο. Το υπουργείο ομόρφυνε!» είπε στον αρχηγό της ΕΛ.ΑΣ. Άρη Ανδρικόπουλο.

Κράτος ή ξέφραγο αμπέλι;

Το πρώτο crash test των νέων καθηκόντων της ήταν εκείνο το βράδυ, μόλις μία εβδομάδα μετά την ανάληψη των καθηκόντων της, όταν στα εγκαίνια της ΔΕΘ στη Θεσσαλονίκη η αστυνομία χρησιμοποίησε ισχυρά μέσα καταστολής για να αντιμετωπίσει τη συγκέντρωση για το όνομα της Μακεδονίας που είχε διοργανωθεί παράλληλα με την ομιλία του πρωθυπουργού.

«Ένα κράτος πρέπει να αποφασίσει αν είναι ξέφραγο αμπέλι ή αν είναι μια χώρα που λειτουργεί με κανόνες» είπε με αυστηρότητα, ενώ πρόσφερε πολιτική κάλυψη στην αστυνομία, αποκαλύπτοντας δύο ημέρες αργότερα ότι η ρίψη δακρυγόνων ήταν εντολή.

Η γνωριμία με τον Ρουβίκωνα

Μία εβδομάδα αργότερα η συλλογικότητα έκανε έναν «ακτιβισμό», διαλύοντας το φυλάκιο στην πρεσβεία του Ιράν, δίνοντας την ευκαιρία στην υφυπουργό να αναπτύξει τις σκέψεις της για την αντιμετώπιση της οργάνωσης. Έτσι, στη συνέντευξή της στον ΣΚΑΪ στις 19 Σεπτεμβρίου ήταν ακόμη πιο αυστηρή.

«Δεν ξέρω αν τους έστελναν σπίτι με ταξί, εγώ σκέφτομαι να τους στείλω τον λογαριασμό» είπε η υφυπουργός, προαναγγέλλοντας μια διαφορετική πορεία αντιμετώπισης της συλλογικότητας. Ή τουλάχιστον έτσι νόμιζε. «Δεν με ικανοποιεί η εικόνα αντιμετώπισής του» είπε η κ. Παπακώστα, προσθέτοντας ότι πρέπει να γίνει ένας ανασχεδιασμός για την αντιμετώπισή του.

«Πρέπει να δούμε το πλαίσιο φύλαξης στόχων, με ποιους όρους, με ποιες προϋποθέσεις, πρέπει να προσφέρουμε ασφάλεια στα στελέχη μας» είπε και χαρακτήρισε την πολιτική της συλλογικότητας «παλαιοκομματική», ενώ εξέφρασε την αγανάκτησή της «διότι δεν είναι δυνατόν να επιτρέπεται σε οποιονδήποτε να προκαλεί φθορές που επισκευάζονται με χρήματα φορολογούμενων πολιτών οι οποίοι υπέστησαν “αφαίμαξη” την εποχή των μνημονίων». Δεν διευκρίνισε, πάντως, αν θα έδειχνε ανοχή αν δεν επισκευάζονταν οι ζημιές με χρήματα των φορολογουμένων.

Η κ. Παπακώστα μάλλον θεώρησε τον χαρακτηρισμό του Ρουβίκωνα ως «παλαιοκομματικού» επιτυχή, γιατί επανήλθε σε αυτόν πέντε ημέρες μετά, στη συνέντευξη στο «Πρώτο Θέμα», όπου χαρακτήρισε τη συλλογικότητα «κομματάρχες κακιάς κοπής», πρότεινε τη μετατροπή των βανδαλισμών σε δημόσιο χώρο σε ιδιώνυμο αδίκημα και ζήτησε την κατάργηση του νόμου Παρασκευόπουλου. Όχι ότι ανταποκρίθηκε κανείς από την κυβέρνηση, αλλά τουλάχιστον η κ. Παπακώστα ήταν σαφής.

Η ετοιμασία των λογαριασμών

Μία εβδομάδα αργότερα, στις 2 Οκτωβρίου, στη συνέντευξή της στην ΕΡΤ, επανέλαβε τα περί «παλαιών κακών κομματαρχών», αλλά έβαλε σε διαβάθμιση τις δραστηριότητες της συλλογικότητας. «Ο καθένας μπορεί να πετάει τρικάκια» είπε και τους κατηγόρησε και πάλι ότι «κάνουν πολιτική σε βάρος του φορολογούμενου πολίτη».

Παράλληλα, διαβεβαίωσε ότι ως κυβέρνηση «δεν έχουμε καμία ανοχή σε όποιον παραβιάζει τον νόμο» και επανέλαβε ότι «ο λογαριασμός θα πηγαίνει σε όσους θέλουν να βλάψουν την εικόνα της χώρας».

Την επομένη, στις 3 Οκτωβρίου, ο εκ των ιδρυτών του Ρουβίκωνα Γιώργος Καλαϊτζίδης απαντούσε ότι αν πάθει κάτι, θα οφείλεται στις εντολές που δίνουν στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη. «Ο λογαριασμός σε αυτή την περίπτωση θα σταλεί στη Γεροβασίλη και στην Παπακώστα» έγραφε σε ανάρτησή του στον προσωπικό του λογαριασμό στο Facebook.

Απτόητη η κ. Παπακώστα στις 4 Οκτωβρίου στον ΑΝΤ1 διαβεβαίωνε ότι επίκειται «νέο υπηρεσιακό σχέδιο που θα αφορά στην αίσθηση ασφάλειας του πολίτη, η οποία θα γίνει πράξη μέσω της εμφανούς αστυνόμευσης».

Αυτή η εμφανής αστυνόμευση την ενέπνευσε και στη δήλωση που έκανε στην Κατερίνη στις 16 Οκτωβρίου. «Δρούμε με προτεραιότητα την ασφάλεια, ώστε να είναι και να αισθάνονται ασφαλείς οι πολίτες» είπε και πρόσθεσε ότι σε αυτό «αντιδρούν οι χρόνιες παθογένειες», ενώ απηύθυνε την πάγια έκκληση για «ψυχραιμία, αυτοσυγκράτηση, σύνεση όλων».

Οι συνεννοήσεις με τα μάτια

Κι εκεί που όλα πήγαιναν καλά και το ΝΕΟ είχε ανακοινώσει μέχρι και υποψήφιο για τον Δήμο Μεσολογγίου και είχε βάλει τους όρους η ικανοποίηση των οποίων θα επέτρεπε στην επικεφαλής του να ψηφίσει τη Συμφωνία των Πρεσπών, η κ. Παπακώστα εξεμάνη όταν η κ. Γεροβασίλη έκανε προαγωγές αστυνομικών χωρίς να τη ρωτήσει, με αποτέλεσμα να χρειαστεί πρωθυπουργική παρέμβαση γα να διευθετηθεί το θέμα.

«Πάνο, με καπελώνουν» φέρεται να είχε φωνάξει στον υπουργό Άμυνας, πριν δει τον επικεφαλής της κυβέρνησης.

Ήταν η εβδομάδα των προβλημάτων, διότι σαν να μην έφτανε η Γεροβασίλη, με την οποία δεν συνεννοήθηκαν «με τα μάτια» για τις προαγωγές, ήρθαν και οι αποδοκιμασίες στην Αριδαία.

«Θέλεις να γίνεις Μεγάλος, πάψε να είσαι μικρός… Για να είναι η Ελλάδα ισχυρή πρέπει να αφήσουμε πίσω και στην άκρη όσους τη μικραίνουν. Εργάζομαι με αφοσίωση για τον σκοπό αυτόν και αντιλαμβάνομαι ότι έχω γίνει Στόχος. Ψυχραιμία…» σχολίασε με σοφία η υφυπουργός στο Facebook λίγο μετά τις αποδοκιμασίες στις 4 Νοεμβρίου.

Μία ακόμη αυστηρή προειδοποίηση απηύθυνε η υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη στις 10 Νοεμβρίου, όταν δήλωσε στο «Πρώτο Θέμα» ότι «όποιον κανόνα δικαίου και αν παραβιάσουν οι πολίτες, συλλαμβάνονται και δικάζονται εάν η πράξη τους είναι παράνομη».

Ο Ρουβίκωνας δεν ανησύχησε, διότι ο αφορισμός ήταν για τις αλβανικές αρχές και για την υπόθεση Κατσίφα.

Αλλά για κακή της τύχη, μία μόλις ημέρα μετά, στις 11 Νοεμβρίου, τρεις αστυνομικοί βρέθηκαν στο νοσοκομείο, όταν τους έδειραν αντιεξουσιαστές μέσα σε αίθουσα του Πρωτοδικείου της Αθήνας χωρίς κανείς να συλληφθεί.

Τότε η υφυπουργός εξεμάνη και πάλι και μιλώντας την επομένη, 12 Νοεμβρίου, στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Open διέψευσε ότι υπάρχει εντολή να μη γίνονται συλλήψεις. «Δεν ξέρω γιατί δεν έγιναν συλλήψεις» είπε, καλώντας μάλιστα τους αστυνομικούς «να εντείνουν την αυτοπροστασία τους, να προσέξουν τον εαυτό τους» και απειλώντας ότι η κυβέρνηση θα εφαρμόσει «το δόγμα της μηδενικής ανοχής».

Δυστυχώς, η διαβεβαίωσή της δεν είχε αντίκρισμα και αναγκάστηκε να καταφύγει και πάλι στο Facebook στις 13 Νοεμβρίου. «Έκανα έκκληση σε όλους την ευαίσθητη αυτή περίοδο να λειτουργήσουμε με χαμηλούς τόνους στα ζητήματα Ασφάλειας. Δεν εισακούσθηκα, διότι προφανώς κάποιοι αρνούνται να διαβούν τον Ρουβίκωνα και να συμπεριφερθούν υπεύθυνα. Ας αναλάβουν και την ευθύνη» έγραψε με υπερήφανη πικρία στην ανάρτησή της.

Η απάντηση του Ρουβίκωνα ήρθε μόλις την επομένη, μετά την παρέμβαση της συλλογικότητας σε εκδήλωση της Έφης Αχτσιόγλου στο Παγκράτι. «Σαράντα σύντροφοι-ες, παρά την αστυνομοκρατία στο Παγκράτι και τους δεκάδες μπάτσους έξω από το μαγαζί που γινόταν η εκδήλωση, κατάφεραν να φτάσουν στον εσωτερικό χώρο. Στη συνέχεια αποχώρησαν όλοι χωρίς πρόβλημα» έγραψε στη δική του ανάρτηση ο Γιώργος Καλαϊτζίδης.