Σε εγρήγορση η ιεραρχία αν επιχειρηθεί αιφνιδιασμός - Free Sunday
Σε εγρήγορση η ιεραρχία αν επιχειρηθεί αιφνιδιασμός

Σε εγρήγορση η ιεραρχία αν επιχειρηθεί αιφνιδιασμός

Νέα συνεδρίαση της Ιεραρχίας θα συγκληθεί εάν η κυβέρνηση προσπαθήσει να περάσει το σχέδιο νόμου για τις αλλαγές στη μισθοδοσία των κληρικών πριν από τα Χριστούγεννα, σύμφωνα με πληροφορίες από Ιεράρχες.

Οι ίδιοι ιεράρχες αναφέρουν ότι μόνο επτά μητροπολίτες είναι θετικά διακείμενοι στη συμφωνία Τσίπρα- Ιερώνυμου ενώ 74 είναι αντίθετοι.

Η προκαθορισμένη Διαρκής Ιερά Σύνοδος είναι για τις 11 Δεκεμβρίου αλλά προηγουμένως θα έχει προηγηθεί η θέση του Οικουμενικού Πατριαρχείου, η Ιεραρχία του οποίου συνεδριάζει στο Φανάρι στις 26 και 27 Νοεμβρίου.

Σύμφωνα με πληροφορίες η απάντηση του Πατριαρχείου αναμένεται να απορρίπτει τόσο τη συμφωνία όσο και την αλλαγή στο άρθρο 3 του Συντάγματος για τις σχέσεις Εκκλησίας-Πολιτείας.
Χθες το Γραφείο Τύπου της Αρχιεπισκοπής διέψευσε τους διαλόγους που φέρονται να είχαν Μητσοτάκης και Ιερώνυμος σύμφωνα με όσα δημοσιεύτηκαν στην «Αυγή», το «Documento» και την «Εφημερίδα των Συντακτών».

«Τέτοια συνάντηση με αυτό το περιεχόμενο δεν υπήρξε ποτέ», αναφέρει το Γραφείο Τύπου.

Σε παρόμοια διάψευση περί συζήτησής του με τον Κυριάκο Μητσοτάκη προχώρησε και ο Μητροπολίτης Πειραιώς Σεραφείμ διαψεύδοντας το δημοσίευμα της "Εφημερίδας των Συντακτών".

Ο Μητροπολίτης Πειραιώς επιβεβαίωσε ότι στις 24 Οκτωβρίου προσήλθε ο ίδιος στα γραφεία της ΝΔ, για να προσκαλέσει, όπως διευκρίνισε τον πρόεδρο του κόμματος στη γιορτή των Θεοφανείων.

«Ὅταν δέν ἔχεις νομικά ἐπιχειρήματα καί ἔχεις συγκεκριμένη πολιτική στόχευση, εὐχερῶς καταφεύγεις σέ σενάρια συνωμοσιολογίας, γιά τά ὁποῖα ὡς νέμεσις ἐπέρχεται ὁ εὐτελισμός καί ἡ ἀπομείωσή σου», αναφέρει ο κ.Σεραφείμ, ο οποίος προσθέτει:«Μοῦ ἀποδίδονται ἰδιότητες συγχρόνου «ἁγίου» καί προορατικό χάρισμα (!!!!!!!) διότι στίς 24 Ὀκτωβρίου 2018 πού ὄντως ἐπεσκέφθην τά γραφεῖα τῆς ΝΔ κατόπιν αἰτήσεώς μου, ἐγνώριζα, χωρίς νά μετέχω σέ οὐδεμία διαδικασία, τό «ἑπτασφράγιστο» μυστικό πού ἀπεκαλύφθη τό ἀπόγευμα τῆς 6 Νοεμβρίου 2018, δέκα τρεῖς μέρες μετά, στό pontium τοῦ Μεγάρου Μαξίμου ἀπό τόν Μακαριώτατο καί τόν Πρωθυπουργό».

Σε διάψευση των δημοσιευμάτων προέβη και η εκπρόσωπος της ΝΔ, Μαρία Σπυράκη:

«Η ΝΔ και ο Πρόεδρός της προσωπικά δεν είχε καμία ενημέρωση για τη συμφωνία που ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός με τον Αρχιεπίσκοπο. Και από θέση αρχής και χωρίς δεύτερη σκέψη η ΝΔ επισήμανε δύο πράγματα. Το πρώτο είναι ότι διαφωνεί απόλυτα με την αλλαγή του εργασιακού καθεστώτος των κληρικών.

Το είπε ο κ. Μητσοτάκης στη συνάντηση μαζί τους. Είναι σαφές ότι δεν μπορούμε να οδηγήσουμε 10.000 κληρικούς σε καθεστώς ανασφάλειας μόνο και μόνο για να δημιουργηθεί χώρος ώστε η κυβέρνηση να κάνει προσλήψεις προεκλογικού χαρακτήρα. Και το δεύτερο βεβαίως είναι ότι δεν έχουμε καμία αντίρρηση για την αξιοποίηση της εκκλησιαστικής περιουσίας.

Άλλωστε εμείς ξεκινήσαμε το 2013 την προσπάθεια αξιοποίησης των ακινήτων που ανήκουν στην Εκκλησία και έχουν καθαρούς τίτλους. Άρα αυτό είναι επί της αρχής μια πρωτοβουλία που είχαμε λάβει. Αυτά είναι τα δύο ζητήματα στα οποία έχουμε τοποθετηθεί».

Ομιλία για το θέμα θα πραγματοποιήσει την Πέμπτη στις 7 στον κινηματογράφο Αλκυονίδα, ο πρώην υπουργός Παιδείας Νίκος Φίλης.