Ο προϋπολογισμός στη βουλή, η οικονομία σε αποδρομή - Free Sunday
Ο προϋπολογισμός στη βουλή, η οικονομία σε αποδρομή

Ο προϋπολογισμός στη βουλή, η οικονομία σε αποδρομή

Το τελικό σχέδιο προϋπολογισμού του 2019, καταθέτει σήμερα στη Βουλή ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος.

Το σχέδιο δεν περιλαμβάνει περικοπές συντάξεων, ενώ θα προβλέπει θετικά μέτρα ύψους περίπου 900 εκατ. ευρώ. Επιπλέον, θα ανεβάζει τον πήχη για το φετινό πρωτογενές πλεόνασμα στο 3,9%-4% (έναντι 3,74% στο προσχέδιο προϋπολογισμού τον περασμένο μήνα), ανοίγοντας τον δρόμο για να δοθούν αναδρομικά στα ειδικά μισθολόγια και έκτακτες εφάπαξ παροχές ως «κοινωνικό μέρισμα» τον Δεκέμβριο.Όλα αυτά θα αποτυπωθούν λεπτομερώς στα κείμενα του προϋπολογισμού, που θα δοθούν στη δημοσιότητα εν μέσω «ομοβροντίας» από εκθέσεις των ευρωπαϊκών θεσμών, της Κομισιόν και του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ), οι οποίες επίσης παρουσιάζονται σήμερα και αφορούν τη χώρα μας.

Πιο αναλυτικά, ο Κρατικός Προϋπολογισμός του 2019 θα προβλέπει, σύμφωνα με πληροφορίες, πρωτογενές πλεόνασμα περί το 3,6% του ΑΕΠ για την προσεχή χρονιά και ανάπτυξη 2,5% (από 2% φέτος), η οποία θα υποβοηθηθεί από δύο παραμέτρους: (α) την ακύρωση των νομοθετημένων περικοπών (ύψους 2,065 δισ. ευρώ) στις συντάξεις από 1ης Ιανουαρίου 2019 και (β) τα θετικά μέτρα, συνολικού ύψους περίπου 900 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων τα 400 εκατ. ευρώ θα διατεθούν για τη χρηματοδότηση του επιδόματος στέγασης.Ωστόσο, για να διασωθούν οι συντάξεις και να εφαρμοστούν όλες οι παρεμβάσεις που εξήγγειλε η κυβέρνηση, θα θυσιαστούν τόσο το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων (ΠΔΕ) του 2019, που αναμένεται να χάσει περί τα 300 εκατ. ευρώ, όσο και προνομοθετημένα μέτρα πρόνοιας. Επιπροσθέτως, για να υπάρξουν οι έκτακτες παροχές του 2018, έμεινε φέτος «στα χαρτιά» η εξόφληση ληξιπρόθεσμων οφειλών του Δημοσίου προς ιδιώτες (άγγιζαν τα 3 δισ. ευρώ τον Σεπτέμβριο) και υποεκτελέστηκε το φετινό ΠΔΕ (1,35 δισ. ευρώ κάτω από τον στόχο στο 10μηνο του τρέχοντος έτους).

Για το 2019, επίσης, δεν υπάρχει καμία πρόβλεψη να δοθούν αναδρομικά των συντάξεων που επιδικάζουν σωρηδόν πλέον τα δικαστήρια για περικοπές συντάξεων που έχουν κριθεί αντισυνταγματικές από το 2015, αλλά συνεχίστηκαν (ύψους 4,5 δισ. ευρώ ετησίως, σύμφωνα με την υπουργό Εργασίας Έφη Αχτσιόγλου), όπως συνεχίζονται και οι κρατήσεις εισφορών «στα τυφλά» (καθώς αναβάλλεται διαρκώς η τελική εκκαθάριση) για συντάξεις και κλάδο Υγείας από τον ΕΦΚΑ.