Τζιτζικώστας - Περιφέρεια Κ. Μακεδονίας πάνε Βρυξέλλες (Photos) - Free Sunday
Τζιτζικώστας - Περιφέρεια Κ. Μακεδονίας πάνε Βρυξέλλες (Photos)

Τζιτζικώστας - Περιφέρεια Κ. Μακεδονίας πάνε Βρυξέλλες (Photos)

«Πόδι» και στις Βρυξέλλες έβαλε και επισήμως η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, καθώς την περασμένη Τετάρτη εγκαινίασε το γραφείο της στην καρδιά της Ε.Ε., παρουσία του περιφερειάρχη Απόστολου Τζιτζικώστα, του Έλληνα επιτρόπου Δημήτρη Αβραμόπουλου, των Ελλήνων ευρωβουλευτών Γιώργου Κύρτσου, Δημήτρη Παπαδημούλη, Κωνσταντίνας Κούνεβα, Στέλιου Κούλογλου, Ελίζας Βόζενμπεργκ, Μανόλη Κεφαλογιάννη, Θοδωρή Ζαγοράκη, Νίκου Ανδρουλάκη, Μίλτου Κίρκου και δεκάδων άλλων αξιωματούχων της Ε.Ε.

IMG 2067

«Nous sommes ici»

Με τη φράση «nous sommes ici aussi», δηλαδή «είμαστε και εδώ», άρχισε την ομιλία του στα εγκαίνια του Ευρωπαϊκού Γραφείου της Περιφέρειας ο κ. Τζιτζικώστας, ο οποίος υπογράμμισε ότι «την ώρα που η Ε.Ε. αμφισβητείται πιο έντονα από ποτέ στο παρελθόν, την ώρα που το ευρωπαϊκό οικοδόμημα αντιμετωπίζει πρωτοφανείς αναταράξεις, εμείς κάνουμε μία απόλυτα συνειδητή επιλογή, μια επιλογή που υπηρετεί τη λύση στην οποία και προσωπικά πιστεύω, την περισσότερη και καλύτερη Ευρώπη, όχι τη λιγότερη Ευρώπη». Αναφερόμενος στον ρόλο των περιφερειών στο ευρωπαϊκό πλαίσιο, ο κ. Τζιτζικώστας σημείωσε ότι «είναι τεράστιος και κομβικός. Γιατί οι περιφέρειες είναι αυτές που φέρνουν την Ευρώπη στην καθημερινότητα των πολιτών. Εμείς μετατρέπουμε τα απρόσωπα χρήματα της Ευρώπης σε μετρήσιμο έργο για τους πολίτες: έργο σε όλα τα νοσοκομεία και τα κέντρα υγείας, στα σχολεία, στις υποδομές, στον πολιτισμό και τον τουρισμό, στην ποιότητα και την προστασία της ζωής, στην κοινωνική αλληλεγγύη, στην αγροτική οικονομία και στην επιχειρηματικότητα».

181206 Brussels7

Απόλυτα συνειδητή επιλογή

Ο κ. Τζιτζικώστας χαρακτήρισε τη δημιουργία του Ευρωπαϊκού Γραφείου «απόλυτα συνειδητή, στρατηγική επιλογή, επειδή εδώ λαμβάνονται οι αποφάσεις που καθορίζουν το μέλλον μας. Εδώ αποφασίζονται πολιτικές, όχι μεγάλες, θεωρητικές, μακρινές σ’ εμάς, αλλά πολιτικές που καθορίζουν την ίδια την καθημερινότητά μας. Πολιτικές για τη συνοχή, το περιβάλλον, το προσφυγικό, την ασφάλεια, την είσοδο στην ψηφιακή εποχή. Η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας είναι εδώ για να διεκδικήσει και χρήματα, και προγράμματα, και δράσεις, αλλά και πολιτικές. Πολιτικές που θα κάνουν καλύτερη την καθημερινότητα και τη ζωή μας, πολιτικές που θα μας επιτρέψουν να αξιοποιήσουμε ακόμα πιο αποτελεσματικά τα συγκριτικά μας πλεονεκτήματα. Όπως ακριβώς διεκδικούμε όλα όσα δικαιούμαστε εντός της χώρας και είμαστε η περιφέρεια που υπολογίζουν, η περιφέρεια με την ισχυρή φωνή και την ισχυρή παρουσία στο κέντρο της Ελλάδας, το ίδιο ακριβώς θα κάνουμε κι εδώ, στις Βρυξέλλες, εδραιώνοντας ακόμα περισσότερο την παρουσία της περιφέρειάς μας στα ευρωπαϊκά κέντρα λήψης των αποφάσεων. Μια παρουσία που ξεκίνησε το 2015, στην Επιτροπή των Περιφερειών της Ε.Ε., και μέσα σε ελάχιστο διάστημα η Κεντρική Μακεδονία βρίσκεται στο προεδρείο της Επιτροπής, κατέχοντας μία εκ των θέσεων αντιπροέδρου στο κορυφαίο ευρωπαϊκό όργανο για τις περιφέρειες και τους δήμους της Ευρώπης, στο “κοινοβούλιο της αυτοδιοίκησης”».

181206 Brussels2

Εξωστρέφεια

Ο περιφερειάρχης υπογράμμισε ότι «το όραμά μου για την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας περνάει μέσα από το μέλλον της Ε.Ε. Η Κεντρική Μακεδονία που εγώ οραματίζομαι, μια περιφέρεια-κόμβο εμπορίου, καινοτομίας, έρευνας και εκπαίδευσης, μια περιφέρεια-κόμβο ενεργειακής διαφοροποίησης και ασφάλειας της Ευρώπης, μια περιφέρεια-πρωτεύουσα εξωστρέφειας της Ελλάδας, περνάει κατεξοχήν μέσα από την ολοκλήρωση της ευρωπαϊκής ενοποίησης. Γιατί εξωστρέφεια σημαίνει ανοιχτά σύνορα, σημαίνει ελεύθερη διακίνηση κεφαλαίων και προϊόντων. Εξωστρέφεια σημαίνει συνεργασία, σημαίνει γέφυρες μεταξύ των κρατών και των λαών, όχι νέα τείχη που προσπαθούν κάποιοι να ορθώσουν. Εξωστρέφεια σημαίνει εκτόξευση στο μέλλον, όχι επιστροφή στο σκοτεινό παρελθόν». Εξήγησε, δε, ότι η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας έχει πετύχει εδώ και τέσσερα χρόνια να είναι η πρώτη περιφέρεια στη Ελλάδα και μία από τις πρώτες σε ολόκληρη την Ευρώπη στην αξιοποίηση ευρωπαϊκών πόρων και στην υλοποίηση έργων, η πρώτη περιφέρεια στη χώρα σε αφίξεις τουριστών εδώ και τρία χρόνια, να είναι ο ένας από τους τέσσερις αυτοδιοικητικούς φορείς παγκοσμίως που υπέγραψαν σύμφωνο συνεργασίας με τον κορυφαίο ευρωπαϊκό επιστημονικό οργανισμό CERN, να είναι η πρώτη περιφέρεια σε εξαγωγές αγροτικών προϊόντων και τροφίμων, καθώς και η πρώτη περιφέρεια σε αύξηση συνολικά των εξαγωγών τα τελευταία οκτώ χρόνια, με αύξηση 50%, 20% πάνω από τον εθνικό μέσο όρο, που κυμάνθηκε στο 30%.

181206 Brussels8

Το μέλλον

Στο πλαίσιο αυτό, ο κ. Τζιτζικώστας τόνισε ότι «με το Ευρωπαϊκό Γραφείο της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας γινόμαστε ακόμα πιο ευέλικτοι, ακόμα πιο εξωστρεφείς, ακόμα πιο αποτελεσματικοί. Με την οργανωμένη και συνεχή παρουσία μας εδώ, θα διεκδικήσουμε νέες δράσεις, νέες ευκαιρίες, για την καινοτομία, τις νέες τεχνολογίες, την ψηφιακή επανάσταση, τη νεοφυή και εξωστρεφή επιχειρηματικότητα. Είμαστε εδώ για να φέρουμε θέσεις εργασίας, επενδύσεις, ερευνητικές και επιχειρηματικές ευκαιρίες για τον τόπο μας. Και αυτό το γραφείο είναι ανοιχτό για όλους τους φορείς της Κεντρικής Μακεδονίας, για τα επιμελητήρια, τα πανεπιστήμια, τους δήμους, τις τοπικές μας επιχειρήσεις και τους ερευνητικούς φορείς. Κάνουμε ένα σταθερό, μεγάλο βήμα και φτάνουμε ακόμα πιο κοντά στον στόχο μας: η Κεντρική Μακεδονία να βγει γρήγορα και οριστικά από την κρίση, να γίνει ακόμα πιο φιλική στην επιχειρηματικότητα και τις επενδύσεις, να γίνει η περιφέρεια όπου θέλεις να ζεις και να δημιουργείς». Κλείνοντας την ομιλία του, σημείωσε ότι «όταν δουλεύουμε μαζί, ενωμένοι, όταν συνεργαζόμαστε για το συμφέρον της χώρας και των συμπολιτών μας, μπορούμε να πετυχαίνουμε νίκες για την Ελλάδα, μπορούμε να ξεπερνάμε κάθε εμπόδιο και κάθε δυσκολία, μπορούμε να κερδίζουμε όλες τις κρίσιμες μάχες. Σε αυτόν τον δρόμο συνεχίζουμε με ακόμα μεγαλύτερη προσπάθεια και ένταση. Εδώ, στο κέντρο της Ευρώπης, η καρδιά της Μακεδονίας χτυπάει και θα χτυπάει δυνατά, η καρδιά της Ελλάδας χτυπάει και θα χτυπάει δυνατά, η φωνή των Μακεδόνων, όλων των Ελλήνων, ακούγεται και θα ακούγεται καθαρά και υπερήφανα».

181206 Brussels10

«Να ακούγεται η φωνή των πολιτών»

Από την πλευρά του, ο κ. Αβραμόπουλος τόνισε ότι η σημαντική αυτή πρωτοβουλία υλοποιείται σε μια ιδιαίτερα κρίσιμη στιγμή και για την Ελλάδα και για την Ευρώπη, αναφερόμενος στην άνοδο των λαϊκιστικών φωνών. «Πρέπει να κρατήσουμε ζωντανό το όραμα της Ευρώπης. Και είναι σημαντικό να ακούγεται η φωνή των πολιτών στην Ευρώπη» σημείωσε ο Έλληνας επίτροπος, ο οποίος, σχετικά με το γραφείο της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας στις Βρυξέλλες, δεσμεύτηκε ότι θα έχει την αμέριστη συμπαράσταση όλης της Ε.Ε.
Επίσης, ο κ. Παπαδημούλης υπογράμμισε ότι «με τον κ. Τζιτζικώστα συμμεριζόμαστε πολλές κοινές διαπιστώσεις για την Ευρώπη και την προοπτική των περιφερειών. Για την αντιμετώπιση του εθνικισμού, υπερβαίνοντας περιχαρακώσεις και κομματικούς περιορισμούς, είμαστε όλοι μαζί. Όπως η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας είναι πρώτη στην Ελλάδα στην αξιοποίηση των ευρωπαϊκών κονδυλίων, έτσι και η Ελλάδα είναι πρώτη στην Ε.Ε.».
Παράλληλα, τόσο ο πρόεδρος της Επιτροπής των Περιφερειών της Ε.Ε., Καρλ Χάιντς Λάμπερτς, όσο και ο πρόεδρος του ΕΛΚ στην Επιτροπή των Περιφερειών, Μίκαελ Σνάιντερ, τόνισαν τη σημασία της παρουσίας της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας στην καρδιά της Ε.Ε. με το άνοιγμα του ευρωπαϊκού γραφείου της.