Μεγάλη συμμετοχή από την Μακεδονία στο συλλαλητήριο - Free Sunday
Μεγάλη συμμετοχή από την Μακεδονία στο συλλαλητήριο

Μεγάλη συμμετοχή από την Μακεδονία στο συλλαλητήριο

Μια μεγάλη κινητοποίηση βρίσκεται σε εξέλιξη στην Κεντρική Μακεδονία γενικότερα και στη Θεσσαλονίκη ειδικότερα για το συλλαλητήριο που διοργανώνεται σήμερα, Κυριακή, στην Αθήνα, ακριβώς έναν χρόνο μετά το συλλαλητήριο του 2018 στη Θεσσαλονίκη, το οποίο άλλαξε το πολιτικό τοπίο για την κυβέρνηση.

Στη Βόρεια Ελλάδα η συμμετοχή στο συλλαλητήριο λαμβάνει σαφή πολιτικά χαρακτηριστικά μετά και την έκκληση για μαζική μετακίνηση στην Αθήνα, την οποία απηύθυναν η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας και η Περιφερειακή Ένωση Δήμων και Κοινοτήτων Κεντρικής Μακεδονίας.

Τα πολιτικά χαρακτηριστικά της συμμετοχής ενίσχυσε το γεγονός ότι ανταποκρίθηκε το σύνολο σχεδόν των δήμων της περιφέρειας με ελάχιστες εξαιρέσεις: του Δήμου Θεσσαλονίκης, όπου ο δήμαρχος είναι φανατικός υποστηρικτής της συμφωνίας, και του Δήμου Αριστοτέλη, στη Χαλκιδική, ο οποίος βρίσκεται σε διαρκή επικοινωνία με τον ΣΥΡΙΖΑ, με τον οποίο συμπίπτει στις απόψεις κατά της εξόρυξης χρυσού.

Ενδιαφέρον παρουσιάζει και η στάση δημάρχων που προέρχονται από τον χώρο του Κινήματος Αλλαγής, οι οποίοι επικρίνονται ότι αποφεύγουν να πάρουν θέση, επειδή προσδοκούν στη στήριξη των ψηφοφόρων του ΣΥΡΙΖΑ – τουλάχιστον στον δεύτερο γύρο των δημοτικών εκλογών.

Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο της Εκτελεστικής Γραμματείας του «Ανένδοτου Αγώνα για τη Μακεδονία και τη Δημοκρατία», Μιχαήλ Πατσίκα, ο στόχος των διοργανωτών είναι να μετακινηθούν με λεωφορεία στην Αθήνα περίπου 25.000 άτομα περισσότερα απ’ ό,τι πέρυσι, δηλαδή περίπου 500 επιπλέον λεωφορεία, με κόστος της μετάβασης στην Αθήνα το οποίο κυμαίνεται από 20 έως 23 ευρώ και καλύπτεται από τους ίδιους τους συμμετέχοντες.

Σύμφωνα με τον κ. Πατσίκα, το 95% των λεωφορείων είναι μισθωμένα από ιδιώτες, ενώ υπάρχουν και δήμοι, όπως οι Δήμοι Παιονίας και Πέλλας, που θα μισθώσουν από ένα, αλλά και η Μητρόπολη Κίτρους, που έχει την έδρα της στην Κατερίνη, η οποία θα μισθώσει 30 λεωφορεία.

Παράλληλα, διάφοροι ιδιωτικοί επαγγελματικοί σχηματισμοί, όπως τα ΚΤΕΛ, ενδιαφέρθηκαν να αναλάβουν μέρος του μεταφορικού έργου, ενώ εντύπωση προκαλεί το γεγονός ότι για μια τόσο μεγάλη μετακίνηση δεν υπήρξε εκδήλωση ενδιαφέροντος από την ΤΡΑΙΝΟΣΕ, η οποία πολύ πιο εύκολα θα μπορούσε να ανταποκριθεί.

Στους παραπάνω αριθμούς θα πρέπει να προστεθούν και μετακινήσεις με ιδιωτικής χρήσης αυτοκίνητα, οι οποίες μέχρι στιγμής είναι αδύνατο να υπολογιστούν.

Η ύπαρξη εισιτηρίου για τη μετάβαση στην Αθήνα διαψεύδει παράλληλα τις πληροφορίες ότι υπήρξε χρηματοδότηση του συλλαλητηρίου από την Παμμακεδονική Ένωση των ΗΠΑ. Οι πληροφορίες είχαν συνδυαστεί και με την παρουσία στη γενέτειρά του Θεσσαλονίκη του πρώην προέδρου της Ένωσης, Αντώνη Παπαδόπουλου. Ο κ. Παπαδόπουλος είναι ο πατέρας του πρώην συνεργάτη του Προέδρου Τραμπ, Τζορτζ Παπαντόπουλος, ο οποίος καταδικάστηκε επειδή είπε ψέματα στην έρευνα του FBI, δίνοντας ανειλικρινείς απαντήσεις για τη ρωσική ανάμειξη στις αμερικανικές εκλογές.

Σε μέρος, πάντως, των εμπλεκομένων στους οργανωτές είχε τεθεί και η πρόταση το συλλαλητήριο να γίνει ξανά στη Θεσσαλονίκη και όχι στην Αθήνα, αλλά η ιδέα δεν συνάντησε ανταπόκριση και αποσύρθηκε.

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι η Πανελλήνια Ομοσπονδία Πολιτιστικών Συλλόγων Μακεδόνων, η οποία συμμετέχει στη διοργάνωση του συλλαλητηρίου, εμπλέκει αμέσως τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και τον καλεί «να διαφυλάξει τη Συνταγματική Τάξη με Πίστη και Αφοσίωση στην Πατρίδα και τη Δημοκρατία».

Από τους υποψήφιους δημάρχους Θεσσαλονίκης, δήλωση για συμμετοχή στο συλλαλητήριο έκαναν οι κ.κ. Ορφανός και Ψωμιάδης.