Υποχώρησε ο Βούτσης στον διορισμό Δανέλλη στην Επιτροπή Εξωτερικών και Άμυνας - Free Sunday
Υποχώρησε ο Βούτσης στον διορισμό Δανέλλη στην Επιτροπή Εξωτερικών και Άμυνας

Υποχώρησε ο Βούτσης στον διορισμό Δανέλλη στην Επιτροπή Εξωτερικών και Άμυνας

Πίσω εκανε στην απόφαση του για διορισμό του ανεξάρτητου βουλευτή Σπύρου Δανέλλη ως μέλους της επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων και Εθνικής Άμυνας δείχνει ο Πρόεδρος της Βουλής Νίκος Βούτσης μετά από τις καταγγελίες της αντιπολίτευσης για κοινοβουλευτικό πραξικόπημα καθώς ο κανονισμός προβλέπει κλήρωση.

Μετά την κλήρωση στην Επιτροπή, η οποία θα έχει 56 πλέον μελη αντι για 55, θα συμμετάσχουν οι κ.κ.Δανέλλης και Μαυρωτάς.

Η ΝΔ είχε αφήσει ανοιχτό αφήνει το ενδεχόμενο να καταθέσει σε πρόταση μομφής κατά του προέδρου της Βουλής, αν ο κ.Βούτσης προχωρούσει σε αντιθεσμική αναδιάταξη της Επιτροπής Εξωτερικών και Άμυνας της Βουλής για να διευκολύνει την δημιουργία πλειοψηφίας που θα επικυρώσει την συνθήκη των Πρεσπών.

Για την προετοιμασία της συνεδρίασης της Επιτροπής, σήμερα στις 17:00, είχε συνέλθει η διάσκεψη των προέδρων για να αποφασίσει τις αλλαγές μετά την ανεξαρτητοποίηση του Γιώργου Αμυρά από το Ποτάμι και την προαναγγελθείσα διαγραφή του Θανάση Παπαχριστόπουλου από το ΑΝΕΛ.

Μιλώντας στο «ΣΚΑΙ», πριν από την ανεξαρτητοποίση του, ο πρώην πλέον βουλευτής του ΠΟΤΑΜΙού, Γρηγόρης Ψαριανός είπε πως αν με την προσχώρηση Θεοχαρόπουλου συσταθεί ξανά ΚΟ του Ποταμιού, θα απαιτήσει να μην αντικατασταθεί από μέλος της επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων αλλά να μείνει και ως εισηγητής να δηλώσει ότι δεν στηρίζει την Συμφωνία.

Σε διαφορετική περίπτωση προανήγγειλε και την δική του ανεξαρτητοποίηση που θα επιφέρει τον «δεύτερο θάνατο» της ΚΟ του Ποταμιού εντός ολίγων ωρών.Στην τρέχουσα σύνθεση, εκ των 55 μελών της Επιτροπής, οι 27 άνηκαν στον ΣΥΡΙΖΑ, 14 ΝΔ, 4 ΔΗΣΥ, από 3 ΧΑ και ΚΚΕ απο 1 Ενωση Κεντρώων Ποτάμι και ΑΝΕΛ και ο κ. Δημήτρης Καμμένος από τους ανεξάρτητους.

Αυτό σημαίνει πως ΣΥΡΙΖΑ και Ποτάμι θα μπορούσαν να διαμορφώσουν πλειοψηφία προκειμένου η Συμφωνία να λάβει την θετική εισήγηση από την επιτροπή. Για τον λόγο αυτό άλλωστε, το Ποτάμι δρομολογούσε την αντικατάσταση του Γρηγόρη Ψαριανού και θα τοποθετούσε τον Γιωργο Μαυρωτά που προσανατολίζεται να ψηφίσει «υπερ».

Με δεδομένη όμως την διάλυση της ΚΟ του Σταύρου Θεοδωράκη η κυβέρνηση χάνει την πλειοψηφία τουλάχιστον στην επιτροπή.ΝΔ και ΔΗΣΥ έχουν διαμηνύσει προς τον Πρόεδρο της Βουλής Νίκο Βούτση να μην διανοηθεί fast track διαδικασίες ή μεθοδεύσεις στην αρμόδια επιτροπή που αλλοιώνουν τους συσχετισμούς δυνάμεων των ΚΟ ενώ οι ΑΝΕΛ σε επιστολή τους υποστηρίζουν πως εισαγωγή της Συμφωνίας στην Ολομέλεια με αρνητική ψήφο από την αρμόδια επιτροπή θα αποτελέσει «πραξικόπημα».

Ο πρόεδρος των ΑΝΕΛ, Πάνος Καμμένος έγραψε σε tweet: «Νέα πρωτοφανής προσπάθεια κοινοβουλευτικού πραξικοπήματος. Τώρα αντικαθιστά το ποτάμι τον Ψαριανό με Μαυρωτά στην επιτροπή Εξωτερικών και Άμυνας για να περάσει η συμφωνία. Μόνη λύση να μπλοκαριστεί, Αμυράς και Ψαρριανός να φύγουν από ΚΟ ποταμιού για να μην εκπροσωπείται. ΩΡΑ 0».