Δεν καταθέτουν τα έγγραφα από τα Σκόπια, γιατί δεν υπάρχουν, παραδέχθηκε ο Κατρούγκαλος - Free Sunday
Δεν καταθέτουν τα έγγραφα από τα Σκόπια, γιατί δεν υπάρχουν, παραδέχθηκε ο Κατρούγκαλος

Δεν καταθέτουν τα έγγραφα από τα Σκόπια, γιατί δεν υπάρχουν, παραδέχθηκε ο Κατρούγκαλος

Στην παραδοχή ότι η κυβέρνηση δεν καταθέτει τελικό κείμενο του τροποποιημένου συντάγματος της πΓΔΜ, επειδή δεν υπάρχει, υποχρεώθηκε σήμερα ο Αναπληρωτής Υπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Κατρούγκαλος.

«Οι Σκοπιανοί αυτό που προέβλεψαν ότι δεν θα ολοκληρώσουν τις διαδικασίες αν εμείς δεν τηρήσουμε δεσμεύσεις είναι λογικό», είπε ο κ.Κατρούγκαλος, ο οποίος χθες στην Επιτροπή, είχε προσπαθήσει να παρουσιάσει ως έγγραφο που αποδεικνύει τις αλλαγές, εκτύπωση του συντάγματος της πΓΔΜ στα αγγλικά, που όπως διευκρίνισε, είχε εντοπίσει στο διαδίκτυο.

«Ο λόγος που προσκόμισα από την επίσημη ιστοσελίδα των Σκοπίων είναι για να σας δείξω τη συνταγματική τους τάξη. Πληροφορήθηκα ότι μπορεί να γίνει ενσωμάτωση σε ύστερο χρόνο ανεπίσημα. Αυτό που ζητάτε δεν υπάρχει γιατί δεν προβλέπεται από την δική τους συνταγματική τους τάξη», προσπαθώντας να δικαιολογήσει αυτά που είπε χθες.

Απαντώντας ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ, Νίκος Δένδιας επισήμανε ότι «αυτό που είπε τώρα ο υπουργός ειπώθηκε για πρώτη φορά».

«Ο κ. Κατρούγκαλος επιβεβαίωσε ότι δεν υπάρχει επιβεβαιώνοντας τους φόβους μας ότι οι αλλαγές θα μπουν ως κάποιο ψήφισμα στο Σύνταγμά τους και θα εξακολουθούν να χρησιμοποιούν τους όρους «Μακεδονία» και «Μακεδόνες», είπε ο κ.Δένδιας, κατηγορώντας παράλληλα τον κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο του ΣΥΡΙΖΑ, Νίκο Ξυδάκη ότι είχε ανακριβώς πει ότι υπάρχει κείμενο.

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Δημοκρατικής Συμπαράταξης Ανδρέας Λοβέρδος είχε επισήμανε πως ζητήθηκε να κατατεθούν οκτώ έγγραφα.

«Χωρίς αυτά ξεκινά μια διαδικασία με ελλιπή ενημέρωση κυρίως των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ που θα πάρουν την ευθύνη κύρωσης, θα δείτε από τα έγγραφα ότι υπάρχει πρόβλημα υποχώρησης σε δύο βασικά ζητήματα γλώσσας και εθνικότητας», είπε ο κ.Λοβέρδος

Ενσταση αντισυνταγματικότητας ήγειρε ο Πάνος Καμμένος ενώ από το ΚΚΕ ο Θανάσης Παφίλης είπε ότι η Συμφωνία έχει «σπέρματα αλυτρωτισμού. Υπάρχουν σπέρματα αλυτρωτισμού στο θέμα της «μακεδονικής» εθνότητας και «μακεδονικής» γλώσσας».

«Αυτά χρησιμοποιούνται σε περιόδους κρίσης και επέμβασης από τις δυνάμεις που έφτιαξαν αυτή την συμφωνία. Η ιστορική εμπειρία αυτό δείχνει. Κατασκευάζονται ακόμα αι ανύπαρκτες μειονότητες για να δημιουργήσουν τεταμένες ιστορίες στα Βαλκάνια. Ήδη αλλάζουν σύνορα. Καλό είναι να υπάρχουν εδώ τα κείμενα όλα αλλά μην κοροϊδευόμαστε κι όλας», είπε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ.