Πλειοψηφία στη Βουλή, μειοψηφία στην κοινωνία - Free Sunday
Πλειοψηφία στη Βουλή, μειοψηφία στην κοινωνία

Πλειοψηφία στη Βουλή, μειοψηφία στην κοινωνία

Νόμος του ελληνικού κράτους είναι από χθες η Συμφωνία των Πρεσπών, καθώς η κυβέρνηση εξασφάλισε τη θετική ψήφο της πλειοψηφίας του Κοινοβουλίου, η οποία τόλμησε και αποφάσισε κόντρα στη συντριπτική πλειοψηφία των Ελλήνων Πολιτών.

Έτσι, χθες η συμφωνία επικυρώθηκε με 153 ψήφους, εφόσον με τους 145 της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ, δηλαδή τους 144 και την Θεοδώρα Μεγαλοοικονόμου που είχε εκλεγεί με την Ένωση κεντρώων και εντάχθηκε στον ΣΥΡΙΖΑ πριν από έναν χρόνο, συντάχθηκαν άλλοι οκτώ βουλευτές:

  • • Δύο που επέλεξαν να παραμείνουν στην κυβέρνηση όταν αποχώρησε ο Πάνος Καμμένος: η Έλενα Κουντουρά που είχε εκλεγεί με τους ΑΝΕΛ και η Κατερίνα Παπακώστα που είχε εκλεγεί με τη ΝΔ.
  • • Ο Θανάσης Παπαχριστόπουλος που εξακολουθεί να ανήκει στην κοινοβουλευτική ομάδα των ΑΝΕΛ.
  • • Ο Σπύρος Δανέλλης, ο οποίος διεγράφη από το Ποτάμι, όταν έδωσε ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση.
  • •Ο Θανάσης Θεοχαρόπουλος, ο οποίος διεγράφη από το Κίνημα Αλλαγής.
  • • Οι τρεις εναπομείναντες (πλέον ανεξάρτητοι) βουλευτές του Ποταμιού, οι Σταύρος Θεοδωράκης και Γιώργος Μαυρωτάς και ο συνεργαζόμενος Σπύρος Λυκούδης.

Σε σχέση με την ψήφο εμπιστοσύνης της προηγούμενης εβδομάδας, η κυβέρνηση κέρδισε την υποστήριξη τεσσάρων βουλευτών και έχασε την θετική ψήφο δύο, του υφυπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης Βασίλη Κόκκαλη και του συνεργαζόμενου με τους ΑΝΕΛ Κώστα Ζουράρι, οι οποίοι καταψήφισαν μαζί με άλλους 144 βουλευτές της αντιπολίτευσης.

Ο ανεξάρτητος Γρηγόρης Ψαριανός ψήφισε «παρών», με αποτέλεσμα οι, μέχρι την ανεξαρτητοποίηση του Γρηγόρη Ψαριανού, πέντε τελευταίοι βουλευτές του Ποταμιού να εμφανιστούν στη Βουλή με τέσσερις απόψεις.

Θεωρητικά η κεντρική επιλογή, για την προώθηση της οποίας ζητήθηκε η ψήφος εμπιστοσύνης από τον κ. Τσίπρα, δείχνει να έχει ευρύτερη αποδοχή από την κυβέρνηση, όμως η κυβέρνηση δείχνει να είναι πιο αποδυναμωμένη από ό,τι προηγουμένως καθώς πρόκειται για μία ετερόκλητη πλειοψηφία, η συγκρότηση της οποίας έχει καταγγελθεί ως προϊόν συναλλαγής, ενώ δείχνει να έχει δυσκολίες στην πολιτική της συγκρότηση και στα επόμενα της βήματα.

 

Σε ό,τι αφορά στην ίδια τη Συμφωνία, ο κ. Τσίπρας και οι βουλευτές του είχαν ως κύριο στόχο την απλούστευση της συζήτησης, με την μεταφορά της από το περιεχόμενο στην ανάγκη για την ύπαρξη μιας συμφωνίας που θα έδινε λύση στο πρόβλημα, την οποία όμως δεν είχε αμφισβητήσει κανένας.

Σε αυτό ακριβώς το κλίμα, ο πρωθυπουργός επέλεξε να μην απαντήσει στα ερωτήματα που έθεσε η αντιπολίτευση αλλά προσπάθησε να τα απαξιώσει συλλήβδην ως «τεχνικά» στο περιεχόμενο και φοβικά στην προσέγγιση.

Η δεύτερη προσπάθεια του πρωθυπουργού είχε ως στόχο να επιβεβαιώσει τις καταγγελίες των ακραίων αντικοινοβουλευτικών στοιχείων, στην οπτική των οποίων όλοι οι πολιτικοί είναι ίδιοι, καταλογίζοντας στην αντιπολίτευση «υποκρισία».

«Το πρόβλημα σας δεν είναι η συμφωνία, είμαι εγώ», είπε ο κ. Τσίπρας σε ένα κρεσέντο αλαζονικού απλουστευτισμού και αφού προηγουμένως είχε ανοίξει και το θέμα της επιστροφής στην Ελλάδα, «στην πατρίδα», όπως είπε χαρακτηριστικά των «μη Ελλήνων το γένος» ανταρτών του Δημοκρατικού Στρατού, τους οποίους είχε αποκλείσει από τον επαναπατρισμό η ρύθμιση Γεννηματά-Σκουλαρίκη το 1983.

Όπως αναγκάστηκε να ομολογήσει κατά τη διαδικασία ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Κατρούγκαλος, η οριστική επικύρωση των συνταγματικών αλλαγών στην πΓΔΜ θα γίνει τις επόμενες ημέρες, μετά την επικύρωση από την ελληνική Βουλή.

Στη συνέχεια θα έλθει προς κύρωση στην ελληνική Βουλή το πρωτόκολλο ένταξης της γειτονικής χώρας στο ΝΑΤΟ, με το όνομα «Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας», για την οποία ο κ. Ζάεφ είχε εκφράσει την επιθυμία να είναι πρώτη η Ελλάδα που θα το κυρώσει.