Έξι κι ένας πρόθυμοι κομπάρσοι σε μία ασταθή πλειοψηφία - Free Sunday
Έξι κι ένας πρόθυμοι κομπάρσοι σε μία ασταθή πλειοψηφία

Έξι κι ένας πρόθυμοι κομπάρσοι σε μία ασταθή πλειοψηφία

Εδώ και λίγες ημέρες η κοινοβουλευτική ιστορία της χώρας έχει καταγράψει την πιο περίεργη, ιδιοτελή και αντιθεσμική –πλην άτυπη– κοινοβουλευτική ομάδα όλων των εποχών.

Έξι βουλευτές με τελείως διαφορετικές πολιτικές πορείες και καταβολές συνέκλιναν στην υποστήριξη που έδωσε τη δυνατότητα σε ένα κοινοβουλευτικά μειοψηφικό κόμμα να μετατραπεί σε αυτοδύναμη κυβερνητική πλειοψηφία, χωρίς να διαταραχθεί η πολιτική ισορροπία στη Βουλή.

Η άσκηση πολιτικής ισορροπίας, με τους έξι να κάνουν πολιτική μανιέρα τους αυτό που τα παιδιά διδάσκονται στο σχολείο, στην Α΄ Γυμνασίου, ως «εντός, εκτός και επί τα αυτά», έχει προκαλέσει μια τρομακτική υποβάθμιση των δημοκρατικών διαδικασιών, με μοχλό τον προσωπικό τους εξευτελισμό για την εξυπηρέτηση των επιδιώξεων του κ. Τσίπρα.

Άλλωστε αυτό είναι το μόνο αποτέλεσμα της διά επιστολών προκαταβολικής εκχώρησης της συνείδησής τους –με βάση την οποία παίρνουν θέση στη Βουλή– στον ΣΥΡΙΖΑ του κ. Τσίπρα, στον οποίο κατά τα άλλα δεν ανήκουν.

Η ασταθής και θεσμικά ανύπαρκτη πλειοψηφία των 151 αποτελείται από τους 144 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, έξι βουλευτές που έχουν εκλεγεί με τέσσερα διαφορετικά κόμματα και υπέγραψαν τη γνωστή επιστολή-δήλωση και την πρώτη διδάξασα, κυρία Θεοδώρα Μεγαλοοικονόμου, η οποία εξελέγη με την Ένωση Κεντρώων, από την οποία αποχώρησε και έχει ενταχθεί στην κοινοβουλευτική ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ.

Σπύρος Δανέλλης: Αλλάζει τα κόμματα μόνο όταν δεν εκλέγουν

FS σαλονι δανελλης

Όταν πριν από σχεδόν 23 χρόνια ο Σπύρος Δανέλλης εκλεγόταν βουλευτής Ηρακλείου με τον Συνασπισμό της Αριστεράς, είχε προκαλέσει εντυπωσιακά σχόλια για την ηρεμία στον λόγο του και τη σαφήνεια στις θέσεις του. Ήταν ο πρώτος βουλευτής από την Αριστερά που εκλεγόταν στο Ηράκλειο μετά τον Λεωνίδα Κύρκο το 1961.

Η σαφής τοποθέτησή του υπέρ των ευρύτερων συνεργασιών της κεντροαριστεράς τον έφερε σε απόσταση από το κόμμα του, αλλά σε διάλογο με το σημιτικό ΠΑΣΟΚ, που αναζητούσε συμμάχους στην Αριστερά. Σε ένα διπολικό σχήμα Αριστεράς/ΠΑΣΟΚ - Δεξιάς εξελέγη δύο φορές δήμαρχος Χερσονήσου στο Ηράκλειο. Την πρώτη φορά το 2002 με διαφορά 446 ψήφων (περίπου 10 μονάδων) και το 2006 με διαφορά 107 ψήφων (2,26%). Στα μέσα της δεύτερης θητείας του, όταν είδε ότι η τρίτη εκλογή θα ήταν δύσκολη, μεταπήδησε στο ευρωψηφοδέλτιο του ΠΑΣΟΚ, όπου ήταν πρώτος αναπληρωματικός, αλλά έγινε βουλευτής σε τρεις μήνες, όταν ο Γ. Παπακωνσταντίνου έγινε υπουργός.

Μόλις έληξε η θητεία του, το 2014, και δεν υπήρχε δυνατότητα επανεκλογής με το ΠΑΣΟΚ, ανταποκρίθηκε στην πρόσκληση Θεοδωράκη, που μόλις είχε ιδρύσει το Ποτάμι. Έτσι, τον Ιανουάριο του 2015 το Ποτάμι έγινε το τρίτο κόμμα με το οποίο εκλεγόταν. «Αν διαφωνήσω με το κόμμα μου, θα παραιτηθώ από βουλευτής» είπε τον Ιούλιο του 2018. Σήμερα μένει βουλευτής, ισχυριζόμενος ότι το κόμμα του διαφώνησε μαζί του στο θέμα της Συμφωνίας των Πρεσπών, για την οποία όμως ψήφισε το ίδιο με άλλους τρεις βουλευτές του Ποταμιού.

Κατερίνα Παπακώστα: Κατά του στρουθοκαμηλισμού των άλλων

FS ΣΑΛΟΝΙ ΠΑΠΑΚΩΣΤΑ

Ο Μήτρος Σουλιμιώτης, ιστορικό στέλεχος του ΚΚΕ –πέθανε το 1996–, είχε εκλεγεί τέσσερις φορές δήμαρχος Αγίας Βαρβάρας. Από αυτές, μόνο τη μία –το 1990– με ποσοστό 62%, όταν απέναντί του είχε την κυρία Κατερίνα Παπακώστα, μία 29χρονη δικηγόρο η οποία δέκα χρόνια αργότερα εξελέγη στη Βουλή, στη Β΄ Εκλογική Περιφέρεια Αθηνών. Η κοινοβουλευτική παρουσία της κυρίας Παπακώστα έχει έξι εκλογές και δύο αποτυχίες. Μία το 2009, όταν δεν ήταν στη Βουλή των μνημονίων, και μία τον Ιανουάριο του 2015, όταν η Βουλή κράτησε λίγους μήνες λόγω της υπερήφανης διαπραγμάτευσης Τσίπρα-Βαρουφάκη που οδήγησε στο τρίτο μνημόνιο. Από τη ΝΔ διεγράφη όταν ταυτίστηκε με τον τότε υπουργό Άμυνας, Πάνο Καμμένο, εναντίον του αντιπροέδρου του κόμματος, Άδωνη Γεωργιάδη. Διερρήγνυε τα ιμάτιά της ότι την είχαν αδικήσει, αλλά έναν χρόνο αργότερα, με μεσολάβηση του κ. Καμμένου, εντάχθηκε στην κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ. Η μεσολάβηση Καμμένου δεν ήταν αρκετή για να τον ακολουθήσει όταν αυτός έφυγε από την κυβέρνηση. Κατά τα άλλα, όπως είχε δηλώσει η ίδια στην «Espresso» στις 20 Μαΐου2017, δεν της «αρέσουν οι στρογγυλές θέσεις, δεν είναι όλα στρογγυλά στη ζωή, η ζωή έχει γωνίες, και ούτε είναι σωστό να στρουθοκαμηλίζουμε και να υποκρινόμαστε ότι δεν συμβαίνει απολύτως τίποτε».

Έλενα Κουντουρά: Το κακό μνημόνιο και το καλό μνημόνιο

FS ΣΑΛΟΝΙ ΚΟΥΝΤΟΥΡΑ 1

Σε λίγες ημέρες η Έλενα Κουντουρά κλείνει 15 χρόνια από τότε που πρωτοεξελέγη στη Βουλή. Έλειψε το διάστημα 2007-2011, όταν ήταν πρώτη αναπληρωματική, και χρειάστηκε να παραιτηθεί από βουλευτής ο Δημήτρης Αβραμόπουλος για να πάρει τη θέση του. Διεγράφη από τη ΝΔ και εντάχθηκε στους ΑΝΕΛ του κ. Καμμένου όταν αρνήθηκε να ψηφίσει το δεύτερο μνημόνιο, αλλά αυτό δεν αποτέλεσε προηγούμενο για να μην ψηφίσει το τρίτο μνημόνιο, όταν πλέον ήταν μέλος της κυβέρνησης Τσίπρα. Ανάμεσα στη συνέπεια και το μνημόνιο επέλεξε το μνημόνιο, καθώς συνοδευόταν από υπουργική καρέκλα, την οποία προτίμησε και από τον Πάνο Καμμένο, όταν αυτός έφυγε από την κυβέρνηση. Λέγεται ότι με την παραμονή της στην κυβέρνηση διευθέτησε και διάφορα προβλήματα που είχε με τραπεζικά δάνεια.

Βασίλης Κόκκαλης: Συνεπής συνιστώσα

FS ΣΑΛΟΝΙ ΚΟΚΚΑΛΗΣ

Ο κ. Κόκκαλης αποτέλεσε ένα από τα στελέχη που η κυβέρνηση Καραμανλή αξιοποίησε στον ευρύτερο δημόσιο τομέα, καθώς διετέλεσε πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου του ΕΦΕΤ από το 2006 έως το 2009 και του Εθνικού Συμβουλίου Καταναλωτή και Αγοράς από το 2007 έως το 2009.

Βρέθηκε δίπλα στον Πάνο Καμμένο στις εκλογές του 2012, αλλά ήταν δεύτερος σε σταυρούς, πίσω από τον Χρήστο Ζώη. Η λύση της συνεργασίας του κ. Ζώη με τους ΑΝΕΛ τον έφερε στην πρώτη θέση του ψηφοδελτίου του κόμματος το 2015 και από εκεί στην κυβέρνηση Τσίπρα, στον ανασχηματισμό του Νοεμβρίου 2016. Ήταν ο ένας από τους δύο βουλευτές οι οποίοι έδωσαν την ψήφο εμπιστοσύνης που ζήτησε η κυβέρνηση Τσίπρα για να φέρει τη Συμφωνία των Πρεσπών. Βεβαίως την καταψήφισε, αλλά παραμένει στην κυβέρνηση, παρά το γεγονός ότι ο κ. Τσίπρας θεωρεί μείζον θέμα τη συμφωνία.

Κώστας Ζουράρις: Πάντα ρει – τα πάντα όλα

FS ΣΑΛΟΝΙ ΖΟΥΡΑΡΙΣ

Ιστορικό στέλεχος της ανανεωτικής Αριστεράς του ΚΚΕ Εσωτερικού, βρέθηκε δεύτερος σε σταυρούς στο ψηφοδέλτιο του ΚΚΕ στη Θεσσαλονίκη στις εκλογές του 2000, αλλά το κόμμα δεν ενέδωσε στην απαίτησή του να γίνει αυτός βουλευτής. Δύο χρόνια αργότερα, διεκδίκησε τη Νομαρχία Λασιθίου με τη στήριξη της ΝΔ, αλλά χωρίς επιτυχία. Ο τέταρτος κομματικός του σταθμός ήταν το 2009, όταν συγκρότησε με τον Στέλιο Παπαθεμελή το Πανελλήνιο Μακεδονικό Μέτωπο, το οποίο συμμετείχε στις εκλογές και πήρε 1,27%. Ο επόμενος σταθμός ήταν η Πυρίκαυστος Ελλάς, με την οποία συμμετείχε στις εκδηλώσεις κατά των μνημονίων και μέσω της οποίας βρέθηκε στον έκτο κομματικό σταθμό του, τα ψηφοδέλτια των ΑΝΕΛ, το 2015. Λίγο αργότερα η Πυρίκαυστος Ελλάς τον διέγραψε. Στον ανασχηματισμό του Νοεμβρίου του 2016 έγινε υφυπουργός Παιδείας, υπογράφοντας συνολικά στους 13 μήνες της θητείας του περίπου 20 υπουργικές αποφάσεις, το σύνολο των οποίων ήταν ασήμαντες. Εξαναγκάστηκε σε παραίτηση από την κυβέρνηση όταν σε εκπομπή αθλητικού ραδιοφώνου της Θεσσαλονίκης αναφέρθηκε υβριστικά στον Ολυμπιακό. Ήταν ο δεύτερος βουλευτής που έδωσε την ψήφο εμπιστοσύνης που ζήτησε η κυβέρνηση Τσίπρα για να φέρει τη Συμφωνία των Πρεσπών, την οποία όμως καταψήφισε, αλλά δεν θέλει να πέσει η κυβέρνηση της Αριστεράς. Και βεβαίως ούτε να διαλυθεί η κοινοβουλευτική ομάδα των ΑΝΕΛ κι έτσι δεν εγκαταλείπει ούτε τον Πάνο Καμμένο.

Θανάσης Παπαχριστόπουλος: Η παραίτηση της παραίτησης

FS ΣΑΛΟΝΙ ΠΑΠΑΧΡΙΣΤΟΠΟΥΛΟΣ

Ο κ. Παπαχριστόπουλος, ιατρός δερματολόγος στο επάγγελμα, ήταν μέλος της ΝΔ μέχρι το 2013, που ανακάλυψε τους ΑΝΕΛ και εντάχθηκε σε αυτούς. Κοινώς, δηλαδή, ήταν μέλος της ΝΔ και αφού είχε υπερψηφίσει τα μνημόνια, εξαιτίας των οποίων έφυγε από το κόμμα ο Πάνος Καμμένος. Εξελέγη για πρώτη φορά βουλευτής τον Ιανουάριο του 2015, πρώτος στο ψηφοδέλτιο των ΑΝΕΛ, στη Β΄ Αθήνας και τον διατήρησε στην ίδια θέση ο κ. Καμμένος και στις εκλογές του Σεπτεμβρίου του ίδιου έτους. Είχε διαβεβαιώσει ότι αν διαφωνήσει με το κόμμα του θα παραιτηθεί, αλλά όταν διαφώνησε το ανέβαλε, επειδή, κατά δήλωσή του, ανταποκρίθηκε στην έκκληση του προέδρου της Βουλής να παραμείνει για να ψηφίσει και το πρωτόκολλο ένταξης των Σκοπίων στο ΝΑΤΟ.

Θεοδώρα Μεγαλοοικονόμου: Όταν διορίζει η Παναγιά

FS ΣΑΛΟΝΙ ΜΕΓΑΛΟΟΙΚΟΝΟΜΟΥ

Σύμφωνα με τον κ. Λεβέντη, η κυρία Θεοδώρα Μεγαλοοικονόμου χρωστά τη συμπερίληψή της στα ψηφοδέλτια της Ένωσης Κεντρώων στο ότι προσήλθε με εικόνα της Παναγίας στα γραφεία του κόμματος και του θύμισε τη μητέρα του.

Άλλωστε ήταν η πρώτη φορά που ήταν υποψήφια, διότι τον Ιανουάριο του 2015 δεν είχε κοσμήσει τα ψηφοδέλτια της Ένωσης Κεντρώων.

Σχεδόν τρία χρόνια αργότερα εγκατέλειπε το κόμμα, διότι, όπως έλεγε, δεν άντεχε την οικογενειοκρατία. Σύμφωνα με τον κ. Λεβέντη, δεν άντεχε τον μη διορισμό της κόρης της.

Τότε, ωστόσο, αιφνιδιαστικά ψήφισε τον προϋπολογισμό. Έκτοτε δεν έχει γίνει γνωστή η επαγγελματική εξέλιξη της κόρης της, αλλά βρίσκει λεβέντη τον πρωθυπουργό.

Πάντως, προσφέρθηκε να παραιτηθεί και να παραδώσει την έδρα, αν της το ζητούσε ο κ. Λεβέντης, ο οποίος όμως δεν δείχνει να το ζήτησε.