Οι "θεσμοί" απαιτούν να ελέγξουν τις ρυθμίσεις για τις 120 δόσεις - Free Sunday
Οι "θεσμοί" απαιτούν να ελέγξουν τις ρυθμίσεις για τις 120 δόσεις

Οι "θεσμοί" απαιτούν να ελέγξουν τις ρυθμίσεις για τις 120 δόσεις

Να ελέγξουν τα δύο νομοσχέδια που αφορούν στις 120 δόσεις προς Ασφαλιστικά Ταμεία και Εφορία πριν κατατεθούν στη βουλή, ζήτησαν οι εκπρόσωποι των δανειστών με αποτέλεσμα η ψήφιση τους να μετατίθεται για μετά την Πρωτομαγιά.

Σύμφωνα με «Τα Νέα» εκτιμάται ότι είναι εξαιρετικά δύσκολο να υπάρξει συμφωνία της κυβέρνησης με τους θεσμούς και προβλέπουν συνέχιση των διαπραγματεύσεων το προσεχές διάστημα, με στόχο την εξεύρεση λύσης σε λιγότερο γενναιόδωρη βάση. Μάλιστα αναφέρουν ότι το θέμα θα απασχολήσει την επίσκεψη των επικεφαλής των Θεσμών στην Αθήνα στις 5 Μαΐου στο πλαίσιο της τρίτης μεταμνημονιακής αξιολόγησης.Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, το υπουργείο Οικονομικών και η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων, είχαν καταλήξει σε ένα σχέδιο ρύθμισης με τα ακόλουθα χαρακτηριστικά:

-Να εντάσσονται όλοι ανεξάρτητα από το εισόδημα και την περιουσία τους
-Η ρύθμιση να είναι άτοκη για οφειλές μέχρι 3.000 ή 5.000 ευρώ και να επιβάλλεται τόκος για μεγαλύτερα χρέη.
-Να διαγράφεται το σύνολο των προσαυξήσεων για όσους πληρώσουν εφάπαξ τα χρέη τους και το ποσοστό της διαγραφής των προσαυξήσεων να περιορίζεται ανάλογα με τον αριθμό των δόσεων.
-Να καθορίζεται η ελάχιστη δόση σε πολύ χαμηλό επίπεδο της τάξεως των 20-30 ευρώ τον μήνα ώστε να επιτυγχάνεται μεγάλος αριθμός δόσεων ακόμη και γι’ αυτούς που χρωστούν 3000-4000 ευρώ.

-Να ενταχθούν σ’ αυτήν ακόμη και εκείνοι βρίσκονται σε ρύθμιση εφόσον πληρούν τα κριτήρια.

Οι θεσμοί επιμένουν στην θέσπιση εισοδηματικών και περιουσιακών κριτηρίων αλλά και στην διαμόρφωση του ποσού της ελάχιστης δόσης πάνω από τα 30-40 ευρώ τον μήνα.Από την άλλη, στο υπουργείο Εργασίας έχουν καταλήξει στον βασικό κορμό της νέας ρύθμισης. Σύμφωνα με αυτόν, στον εν λόγω διακανονισμό θα μπορούν να ενταχθούν όλα τα ασφαλιστικά χρέη των εργοδοτών και των αυταπασχολουμένων έως τέλος του 2018, πλην εκείνων που έχουν ήδη υπαχθεί σε ρυθμίσεις του «εξωδικαστικού συμβιβασμού» και του νόμου Κατσέλη.

Στη νέα ρύθμιση θα μπορούν να υπαχθούν και όσοι σήμερα είναι ενταγμένοι σε άλλη ρύθμιση, πχ. στην πάγια των 12 δόσεων και πληρώνουν κανονικά τις μηνιαίες δόσεις τους. Ετσι, οι φορολογούμενοι θα έχουν τη δυνατότητα να εντάξουν και να επαναρυθμίσουν το υπόλοιπο της οφειλής τους σε περισσότερες και μικρότερες μηνιαίες δόσεις.

Η ρύθμιση θα είναι ανοιχτή σε μισθωτούς, συνταξιούχους, αγρότες, ελεύθερους επαγγελματίες, αυτοαπασχολούμενους, επιχείρησεις, όσους έχουν κλείσει τα βιβλία τους και έχουν διακόψει την επιχειρηματική τους δραστηριότητα. Από το νέο σχήμα θα εξαιρεθούν μόνο όσοι τελεσίδικα έχουν ενταχθεί στον εξωδικαστικό μηχανισμό και στο νόμο για τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά.Η ρύθμιση των 120 δόσεων θα είναι μεν ανοιχτή σε όλους τους φορολογούμενους, αλλά με εισοδηματικό «κόφτη». 

Η εφημερίδα επισημαίνει ότι οι οφειλές αυτές θα μπορούν εξοφληθούν σε έως 120 δόσεις, ενώ εθελοντικός θα είναι πιο πριν ο επαναϋπολογισμός των χρεών των αυτασφαλισμένων στον τέως ΟΑΕΕ (π.χ. έμποροι, βιοτέχνες κ.λπ.) και στο τέως ΕΤΑΑ (π.χ. μηχανικοί, δικηγόροι) με βάση τον νόμο Κατρούγκαλου.

Αιτήσεις για ένταξη στη νέα ρύθμιση θα είναι, πιθανότατα, δεκτές έως 30 Σεπτεμβρίου.Επισημαίνεται ότι οι εκπρόσωποι κυρίως των ελευθέρων επαγγελματιών έχουν ζητήσει από το υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης να ληφθούν υπ’ όψιν οι ενστάσεις τους για την υποχρέωση καταβολής των ληξιπρόθεσμων οφειλών που αφορούν την ιατροφαρμακευτική κάλυψη όσων είχαν κλείσει τις επιχειρήσεις τους, με δεδομένο ότι στην αντίστοιχη χρονική περίοδο δεν είχαν ασφαλιστική ενημερότητα και ιατροφαρμακευτική κάλυψη.

Οι συνταξιούχοι

«Με τη ρύθμιση οφειλών σε έως και 120 δόσεις, η οποία για πρώτη φορά προβλέπει, εκτός από το κούρεμα προσαυξήσεων και κούρεμα της βασικής οφειλής, θα μπορέσουν να συνταξιοδοτηθούν περίπου 80.000 ασφαλισμένοι.

Οι ασφαλισμένοι αυτοί έχουν υψηλό χρέος προς τα Ταμεία και σήμερα είναι εγκλωβισμένοι. Δεν παίρνουν και δεν μπορούν να πάρουν καμία σύνταξη, αν δεν μειώσουν την οφειλή τους. Δηλαδή, δεν γίνονται δικαιούχοι σύνταξης, λόγω χρεών, παρόλο που πληρούν τις άλλες προϋποθέσεις συνταξιοδότησης», αναφέρει το υπουργείο Εργασίας σε απάντηση δημοσιευμάτων για «εγκλωβισμό» 80.000 συνταξιούχων.«Άρα, μια σύνταξη που δεν υπάρχει, δεν μπορεί να μειωθεί.

Και για τους συγκεκριμένους ασφαλισμένους δεν χορηγείται σύνταξη από τη στιγμή που η οφειλή τους ξεπερνά τα προβλεπόμενα όρια», επισημαίνει η ανακοίνωση. Παράλληλα, το υπουργείο Εργασίας σημειώνει ότι η ρύθμιση με τις 120 δόσεις και η μείωση των οφειλών δίνει τη δυνατότητα συνταξιοδότησης σε δεκάδες χιλιάδες ασφαλισμένους οι οποίοι θα αποκτήσουν εισόδημα που σήμερα δεν έχουν και, μέσω μίας μικρής παρακράτησης από τη σύνταξή τους, θα αποπληρώσουν το χρέος τους».ετά το Πάσχα αναμένεται να «κληρώσει» για τη ρύθμιση των ληξιπρόθεσμων οφειλών.

Το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης δίνει «μάχη» με το χρόνιο για να προλάβει την ενεργοποίηση των ρυθμίσεων για τα ληξιπρόθεσμα χρέη προς την εφορία πριν από τις ευρωεκλογές.Από τα αρμόδια υπουργεία εξηγούσαν ότι η καθυστέρηση οφείλεται στο γεγονός ότι μεσολαβούν οι γιορτές του Πάσχα για τους Καθολικούς, ενώ τώρα ξεκινά η Μεγάλη Εβδομάδα για τους Ορθόδοξους, γεγονός που δεν αφήνει πολλά χρονικά περιθώρια για διαπραγματεύσεις και ανταλλαγή στοιχείων. 

Πέρα όμως από την εορταστική ραστώνη, είναι γεγονός ότι οι εταίροι περιμένουν πριν δώσουν το «πράσινο φως» για την ψήφιση να δουν τα επίσημα στοιχεία για το οριστικό ύψος του πρωτογενούς πλεονάσματος του 2018 το οποίο θα ανακοινώσει η ΕΛΣΤΑΤ και η Eurostat την Μεγάλη Τρίτη.

Η επίσημη εκτίμηση του υπουργείου Οικονομικών είναι ότι το πλεόνασμα θα φτάσει στο 3,9% του ΑΕΠ έναντι στόχου 3,5% του ΑΕΠ.Αν και το συγκεκριμένο ποσό από την υπέρβαση του στόχου πλέον δεν μπορεί να χρησιμοποιηθεί για νέες ελαφρύνσεις μέσα στο 2019, θα αποτελέσει ισχυρό «όπλο» στη διαπραγμάτευση μεταξύ κυβέρνησης και Θεσμών προκειμένου να καταλήξουν στο πλαίσιο εφαρμογής των νέων ρυθμίσεων