H απειλή κυβερνητικής κρίσης στην Ιταλία εκτινάσσει τα spread - Free Sunday
H απειλή κυβερνητικής κρίσης στην Ιταλία εκτινάσσει τα spread

H απειλή κυβερνητικής κρίσης στην Ιταλία εκτινάσσει τα spread

Με παραίτηση απείλησε τα δύο κόμματα του ιταλικού κυβερνητικού συνασπισμού, τη Λέγκα και το Κίνημα 5 Αστέρων (M5S), ο Ιταλός πρωθυπουργός Τζουζέπε Κόντε.

«Ζητώ και από τις δύο πολιτικές δυνάμεις να κάνουν την επιλογή τους και να μου πουν αν σκοπεύουν να τηρήσουν το συμφωνία», είπε σε συνέντευξη Τύπου ο κ.Κόντε, ο οποίος προσέθεσε ότι σε διαφορετική περίπτωση «απλώς θα υποβάλω την παραίτησή» του.

Ο κ.Κόντε τόνισε ότι η κυβέρνηση αντιμετωπίζει μια περίπλοκη διαδικασία για την έγκριση του προϋπολογισμού του 2020, αργότερα φέτος και χρειάζεται την εμπιστοσύνη των αγορών και ζήτησε από τα δύο κόμματα να αποφασίσουν γρήγορα αν θέλουν την προκήρυξη πρόωρων εκλογών ή αν θα συνεχίσουν το έργο τους.

Ο ηγέτης της Λέγκα και υπουργός Εσωτερικών Ματέο Σαλβίνι έσπευσε να διευκρινίσει ότι το κόμμα του δεν επιθυμεί εκλογές. «Θέλουμε να συνεχίσουμε, δεν έχουμε καιρό για χάσιμο», ήταν η πρώτη αντίδρασή του στην απειλή του Κόντε.

Ο κυβερνητικές αναταράξεις έχουν εκτινάξει το spead του ιταλικού ομολόγου, τη στιγμή μάλιστα που η Κομισιόν φέρεται να είναι έτοιμη να επιβάλει κυρώσεις στη Ρώμη για την παραβίαση των δημοσιονομικών κανόνων της ΕΕ.

Σύμφωνα με τον Σαλβίνι το δημοσιονομικό σύμφωνο σταθερότητας είναι ξεπερασμένο, ενώ ο τεχνοκράτης Κόντε επιμένει ότι η κυβέρνηση οφείλει να το σεβαστεί προς το παρόν.