Κώστας Τασούλας: «Καλούμαστε να είμαστε χρήσιμοι και γόνιμοι» (Video) - Free Sunday
Κώστας Τασούλας: «Καλούμαστε να είμαστε χρήσιμοι και γόνιμοι» (Video)

Κώστας Τασούλας: «Καλούμαστε να είμαστε χρήσιμοι και γόνιμοι» (Video)

Την επιτακτική ανάγκη «αποκατάστασης του κύρους του κοινοβουλίου» υπογράμμισε ο νεοεκλεγείς πρόεδρος της Βουλής Κώστας Τασούλας στην ομιλία του ενώπιον της Ολομέλειας, μετά την εκλογή του.

«Χρέος μας είναι να συμβάλουμε, ώστε στα μάτια και στη συνείδηση των πολιτών η Βουλή να ανατρέψει την εικόνα απαξίωσής της, φιλοδοξώντας να γίνει ο κοινοβουλευτικός πυλώνας της ανόρθωσης της χώρας. Στόχος πολύ δύσκολος, τιτάνιος θα έλεγα, αλλά ας φροντίσουμε να μην αποδειχθεί και σισύφειος» ανέφερε ο κ. Τασούλας. 

Ο νέος πρόεδρος της Βουλής επισήμανε ότι το κοινοβούλιο και η αντιπροσωπευτικότητα δεν βγαίνουν αλώβητα από την κρίση, αλλά «απεναντίας υπέστησαν τεράστιο πλήγμα κυρίως αποξένωσης του λαού, αλλά και επιπτώσεων από το σφιχταγκάλιασμα της εκτελεστικής εξουσίας».

Ανέφερε ακόμη πως το έργο της Βουλής έχει μια ιδιοτυπία, καθώς «δεν είναι βασικά ποσοτικό, αλλά ποιοτικό». «Η κυβέρνηση επιδιώκει να βελτιώσει τους ρυθμούς ανάπτυξης. Αυτό είναι μετρήσιμο. Να αξιοποιήσει περισσότερο το Π.Δ.Ε. Αυτό είναι μετρήσιμο. Να μειώσει την ανεργία. Αυτό είναι μετρήσιμο. Η Βουλή όμως δεν θα κριθεί από τον αριθμό των ερωτήσεων ή επερωτήσεων που θα υποβληθούν, αλλά από μια βαθύτερη ποιοτική διεργασία στη λειτουργία της και στον προορισμό της» τόνισε.

Για το λόγο αυτό, όπως σημείωσε, στη Βουλή «δεν πρέπει διαχρονικά να έχει θέση καμία αδιάλλακτη εκδοχή του σκληρού πλειοψηφικού κοινοβουλευτισμού».

«Να γιατί πρέπει να εκφράσουμε, όσο μπορούμε, την έννοια της ελεύθερης εντολής των βουλευτών, να γιατί οφείλουμε να τηρήσουμε κανόνες καλής νομοθέτησης στη νομοπαραγωγική διαδικασία κόντρα στην πολυνομία και στην κακονομία, να γιατί καλούμεθα να αποποιηθούμε την εμπαθή και τυφλή και την προφανώς αβάσιμη, όταν είναι προφανώς αβάσιμη και το ξέρουμε, μετατροπή κοινοβουλευτικών διαδικασιών σε γκιλοτίνες διαβολής ή δικονομικής εξόντωσης πολιτικών αντιπάλων, να γιατί αξίζει να ασκούμε υπεύθυνο και τεκμηριωμένο Κοινοβουλευτικό Έλεγχο, να γιατί δεν μπορούμε να δεσμεύουμε συστηματικά τις μελλοντικές Βουλές, να γιατί οφείλουμε να ολοκληρώσουμε ως Αναθεωρητική Βουλή με θεσμικό τρόπο τη Συνταγματική Αναθεώρηση που εκκρεμεί» είπε.

«Αν η κυβέρνηση μετά την πρόσφατη εντολή του ελληνικού λαού καλείται σε πολλαπλές βελτιώσεις και ανασυγκροτήσεις, η αποκατάσταση του κύρους του κοινοβουλίου είναι εξίσου, αν όχι επιτακτικότερη, ανάγκη» συνέχισε, υπογραμμίζοντας ότι το προεδρείο καλείται να λειτουργήσει «ελεύθερα και δημοκρατικά, σοβαρά και υπεύθυνα».

«Οφείλω, διευθύνοντας τις εργασίες του Σώματος, ως πρόεδρος όλων των πτερύγων της Βουλής, όπως ένας συνεπής Νεοδημοκράτης κάλλιστα μπορεί να είναι, με τη συνεργασία των Αντιπροέδρων που θα εκλεγούν αργότερα, να μεριμνώ για τη διασφάλιση της ανεμπόδιστης διεξαγωγής των συνεδριάσεών του, την κατοχύρωση της ελεύθερης γνώμης και έκφρασης όλων των βουλευτών, και την τήρηση της τάξης» ανέφερε, εκφράζοντας τις ευχαριστίες του προς τον προκάτοχό του Νίκο Βούτση για την «ενδελεχή ενημέρωση» που του παρείχε.

«Καλούμαστε συνεπώς να είμαστε χρήσιμοι και γόνιμοι, όχι προφανώς συμφωνώντας σε όλα, αλλά μέσα από μια πολιτική αντιπαράθεση που εξελίσσεται σε μορφή ελευθερίας» τόνισε ο κ. Τασούλας.

Πηγή: naftemporiki.gr/Πηγή βίντεο: enikos.gr