Με ονομαστικές ψηφοφορίες ψηφίζεται ο νόμος για το "επιτελικό κράτος" - Free Sunday
Με ονομαστικές ψηφοφορίες ψηφίζεται ο νόμος για το "επιτελικό κράτος"

Με ονομαστικές ψηφοφορίες ψηφίζεται ο νόμος για το "επιτελικό κράτος"

Αίτημα ονομαστικής ψηφοφορίας κατέθεσε η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ για σειρά διατάξεων του νομοσχεδίου για το επιτελικό κράτος, το οποίο ψηφίζεται απόψε το βράδυ, όπως ανακοίνωσε η κοινοβουλευτική εκπρόσωπος του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου.

Το αίτημα ονομαστικής ψηφοφορίας υποβάλλεται στα άρθρα για τον υπηρεσιακό γραμματέα, τα άρθρα για τους γενικούς και τους ειδικούς γραμματείς, για τη μεταβατική διάταξη που καταργεί το μητρώο για τα επιτελικά στελέχη και τη διαδικασία που είναι σε εξέλιξη στο ΑΣΕΠ και για το σύνολο του κεφαλαίου του νομοσχεδίου για τη νέα Εθνική Αρχή Διαφάνειας.

 

Πριν από τη ψηφοφορία θα μιλήσει ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης ο οποίος αναμένεται να απαντήσει στην κριτική που άσκησε χθες ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης Αλέξης Τσίπρας, ο οποίος κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι το μόνο σχέδιο που έχει είναι η άλωση του κράτους και πως αντί για αξιοκρατική στελέχωση του δημοσίου από το Μητρώο Επιτελικών Στελεχών, θα στελεχώσει το δημόσιο από μητρώο στελεχών της ΝΔ.

"Κρατώ τη δήλωσή σας ότι το συγκεκριμένο νομοσχέδιο, δεν πρόκειται να πετύχει. Εύχομαι και ελπίζω να είναι ανάλογης επιτυχίας πρόβλεψη, με το ότι ούτε μια στο εκατομμύριο, δεν θα χάνατε τις εκλογές", απάντησε ο υπουργός Επικρατείας Γιώργος Γεραπετρίτης

 

«Μέσα από τις θεσμικές μεταρρυθμίσεις της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ, για τη δημόσια διοίκηση διασφαλίστηκε, για πρώτη φορά, ένα αξιοκρατικό σύστημα», ανέφερε στην παρέμβασή της απόψε στην Ολομέλεια, η κοινοβουλευτική εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου.

 

Η κοινοβουλευτική εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ αναφέρθηκε και στην Εθνική Αρχή Διαφάνειας και υποστηριξε ότι, κατά τρόπο απαράδεκτο, επιλέγει η κυβέρνηση να εισάγει μεταβατική διάταξη για τον ορισμό του επικεφαλής, για τον οποίο όμως όπως απάντησε ο υπουργός Επικρατείας, την απόφαση θα λάβει η επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής, μετά από πρόταση του υπουργικού συμβουλίου.

Η κ.Ξενογιαννακοπούλου, προέβλεψε δε ότι θα υπάρξουν σοβαρότατα προβλήματα με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και την ευρωπαϊκή νομοθεσία «διότι υπάρχει ωμή παραβίαση στη θεσμική λειτουργία μιας Ανεξάρτητης Αρχής και μάλιστα με αναδρομικότητα» στην Επιτροπή Ανταγωνισμού.

Απαντώντας στον κ.Τσίπρα για το Ελληνικό, ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων Άδωνις Γεωργιάδης τον κατηγόρησε για ψέματα. “Είπατε ψευδώς, ότι με τον νόμο που ψηφίσαμε αλλάξαμε τους όρους δόμησης του επενδυτού και κάνατε και ευφυολόγημα, αν θα βάλουμε τους ουρανοξύστες μέσα στη θάλασσα” είπε ο κ. Γεωργιάδης και κατέθεσε στα πρακτικά τις τροποποιήσεις που ψηφίστηκαν το 2018 από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖ ο οποίος προσέθεσε ότι «εξετάσεις δίνει όχι μόνο κάποιος που προσπαθεί να προχωρήσει μια επένδυση. Δίνει και κάποιος που προσπαθεί να μπλοκάρει μια επένδυση”.

Ο κ. Γεωργιάδης κατηγόρησε τον πρώην πρωθυπουργό ότι «με όσα είπε απόψε στη Βουλή, στέλνει κακό μήνυμα στο εξωτερικό και στους επενδυτές την ώρα που η χώρα επιθυμεί αλλαγή σελίδας» και τον κάλεσε «να δείξει ότι κάπου τον ωρίμασε η 4ετία που κυβέρνηση και ότι θέλει και εκείνος να έρθουν επενδύσεις και να δημιουργηθούν θέσεις εργασίας».

Αναφορικά με την Επιτροπή Ανταγωνισμού και τη Βασιλική Θάνου, ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων αναρωτήθηκε, απευθυνόμενος στον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ: «Κύριε Τσίπρα εκπλήσσομαι. Επί των ημερών σας υπήρχε καρτέλ στον χώρο διανομής του Τύπου και χρειάστηκε να έρθει η κ. Θάνου να το καταπολεμήσει στη λήξη της θητείας σας; Απαράδεκτο αν αφήσατε να υπάρχει ένα τέτοιο καρτέλ, εσείς ένας αδέκαστος πρωθυπουργός».

Είπε ακόμη ότι στην επιτροπή Ανταγωνισμού, ο κ. Τσίπρας δεν διόρισε μόνο την πρώην σύμβουλό του κ. Θάνου, και «συμμετέχουσα σε σκευωρίες» αλλά διόρισε, ως αντιπρόεδρο τη διευθύντρια του γραφείου του κ. Παππά και ως μέλη διορίστηκαν στελέχη κομματικά του ΣΥΡΙΖΑ.