Αλλαγές στα ποσοστά αναπλήρωσης στις συντάξεις εξετάζει η κυβέρνηση - Free Sunday
Αλλαγές στα ποσοστά αναπλήρωσης στις συντάξεις εξετάζει η κυβέρνηση

Αλλαγές στα ποσοστά αναπλήρωσης στις συντάξεις εξετάζει η κυβέρνηση

Αλλαγή των συντελεστών αναπλήρωσης προκειμένου να ενισχυθεί η ανταποδοτική σχέση εισφορών – παροχών προβλέπει το σχέδιο του υπουργείου εργασίας.

Οι μεγαλύτερες αδικίες εντοπίζονται στο πεδίο 25 έως 38 έτη ασφάλισης, αλλά θα γίνει παρέμβαση και στις συντάξεις με 15-25 χρόνια ασφάλισης καθώς η απόδοση που λαμβάνουν έναντι των εισφορών που έχουν καταβάλλει αγγίζει το 180%.

Σύμφωνα με δηλώσεις του πρώην υπουργού Εργασίας Γιώργου Κουτρουμάνη, «η μεγαλύτερη αδικία εντοπίζεται στους νέους συνταξιούχους μηχανικούς, γιατρούς, δικηγόρους αλλά και εμπόρους οι οποίοι φτάνουν συνήθως στα 40 χρόνια ασφάλισης, με υψηλές αποδοχές οι οποίοι έχουν απώλειες ανέρχονται έως και σε 38%. Ακολουθούν οι δημόσιοι υπάλληλοι. Οι νέες συντάξεις για την πλειοψηφία του δημοσίου κινούνται γύρω στα 900 ευρώ. Ανισότητα επικρατεί και στον ιδιωτικό τομέα καθώς χαμένοι βγαίνουν όσοι έχουν ασφαλιστικό βίο πάνω από 20 χρόνια. Σε βάθος 5ετίας οι διαφορές θα είναι ακόμη μεγαλύτερες εις βάρος των νέων συνταξιούχων.»

Η ΑΔΕΔΥ πρόσφατα δημοσιοποίησε παράδειγμα στο οποίο αποτελεί η μειωμένη σύνταξη κατά 464,97 ευρώ τον μήνα που έλαβε δημόσιος υπάλληλος μετά από 40 χρόνια υπηρεσίας. Συγκεκριμένα, η σύνταξη του υπαλλήλου αν υπολογιζόταν με τον Ν. 3863/2010 θα ήταν 1.574,02 ευρώ, όπως λέει η απόφαση του ΕΦΚΑ, ενώ με τον νόμο Κατρούγκαλου διαμορφώνεται στα 1.019,05 ευρώ.Στο νέο σχέδιο θα εξεταστούν αλλαγές συντελεστών αναπλήρωσης για τον υπολογισμό της ανταποδοτικής σύνταξης μετά την 25ετία ενώ μετά τα 38 έτη μπορεί να αυξηθεί το ποσοστό αναπλήρωσης (σήμερα το πλαφόν είναι 2%).

Ανάμεσα στις εισηγήσεις είναι και η πρόταση να ισχύσουν ενιαίοι συντελεστές για το σύνολο των ετών ασφάλισης αντί για τους κλιμακωτούς συντελεστές αναπλήρωσης με βάση τις περιόδους ασφάλισης που προβλέπει ο νόμος Κατρούγκαλου.Η κυβέρνηση μελετά το πεδίο εφαρμογής των αλλαγών καθώς αν εφαρμοστούν οι αλλαγές για τους συνταξιούχους που θα βγουν στη σύνταξη μετά την ψήφιση του σχετικού νόμου, θα θιγούν οι 200.000 συνταξιούχοι που συνταξιοδοτήθηκαν μετά τις 13/5/2016 (νόμος Κατρούγκαλου) και υπέστησαν τις αδικίες. Αν ισχύσει για τους εισερχόμενους στην αγορά εργασίας, το όφελος δε θα είναι ούτε μεσοπρόθεσμα μετρήσιμο.