Οι αρχαιολογικές ανασκαφές στο μετρό Θεσσαλονίκης κόστισαν πιο πολύ από το Μουσείο Ακρόπολης - Free Sunday
Οι αρχαιολογικές ανασκαφές στο μετρό Θεσσαλονίκης κόστισαν πιο πολύ από το Μουσείο Ακρόπολης

Οι αρχαιολογικές ανασκαφές στο μετρό Θεσσαλονίκης κόστισαν πιο πολύ από το Μουσείο Ακρόπολης

Στόχος της κυβέρνησης είναι να ολοκληρωθούν οι εργασίες του μετρό Θεσσαλονίκης τους πρώτους μήνες του 2023, δήλωσε σήμερα κατά την παρουσίαση της νέας διοίκησης του Αττικό Μετρό στην επιτροπή ΔΕΚΟ της Βουλής, ο υπουργός Μεταφορών και Υποδομών, Κώστας Καραμανλής.

Ο υπουργός Μεταφορών άσκησε κριτική στην προηγούμενη πολιτική διοίκηση, λέγοντας ότι οι σχεδιασμοί για την Θεσσαλονίκη «άφησαν το σταθμό Βενιζέλου απ' έξω. Όμως ακόμα και με τον «Βενιζέλο» εκτός του έργο δεν θα ήταν έτοιμο το 2020. Επίσης, όταν θα ξεκινούσαν οι εργασίες για το «Βενιζέλο» θα έπρεπε να σταματήσει όλη η κυκλοφορία για τουλάχιστον 6 μήνες» και πρόσθεσε «εμείς σχεδιάζουμε να ολοκληρωθεί το έργο μαζί με το σταθμό «Βενιζέλος» και την επέκταση προς την Καλαμαριά και να σχεδιάσουμε τις επεκτάσεις προς Βορειοδυτικά προς το αεροδρόμιο Μακεδονία».

Κατά την δευτερολογία του και μετά από το σχόλιο του κ. Γιάννη Δραγασάκη πως η υπόθεση του Μετρό Θεσσαλονίκης ταλαιπωρεί τους Θεσσαλονικείς τα τελευταία 30 χρόνια και πως «η προηγούμενη κυβέρνηση το έβαλε σε ένα προγραμματισμό» ο κ. Καραμανλής είπε: «Εχω πει από το 2018 ότι με εξαίρεση τον σταθμό Βενιζέλου το Μετρό έχει προχωρήσει πολύ ικανοποιητικά. Δεν έχω κανένα πρόβλημα να δώσω τα εύσημα στην προηγούμενη κυβέρνηση εκεί που τα πράγματα πήγαν καλά. Η καθυστέρηση με τον σταθμό «Βενιζέλος» ξεκίνησε το 2013. Δεν δικαιώθηκε η προσφυγή Μπουτάρη και προκάλεσε καθυστέρηση από την οποία βγήκαν και πρόστιμα. Η απόφαση του ΣτΕ δικαίωσε την υπουργική απόφαση του 2014. Η επόμενη κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ αποφάσισε να την αλλάξει αυτή την υπουργική απόφαση».Ο ίδιος σημείωσε ότι « Οι ειδικοί μας είπαν πως αν τα έργα προχωρήσουν με την παραμονή των αρχαίων το έργο θα καθυστερήσει. Μελέτες δεν υπάρχουν. Το έργο Βενιζέλου δεν έχει καν ξεκινήσει. Για ποια καθυστέρηση μιλάτε. Ολοι οι ειδικοί λένε ότι η απόσυρση και η επανατοποθέτηση των αρχαίων θα διευκολύνει . Το κόστος ανασκαφών στην Θεσσαλονίκη πλησιάζει 135 εκατ ευρώ και δεν έχουμε τελειώσει. Το Μουσείο Ακροπόλεως έγινε με λιγότερα χρήματα».

Ο κ. Καραμανλής στην εισαγωγική του τοποθέτηση επισήμανε ότι οι εργασίες επέκτασης της Γραμμής 3 του Μετρό Αθήνας προχωρούν «πολύ αργά», ενώ καθυστερήσεις υπάρχουν και στην κατασκευή του Τραμ στον Πειραιά «προκαλώντας αναστάτωση στην πόλη και τους πολίτες».

Στο θέμα του μετρό της Θεσσαλονίκης αναφέρθηκε ο Ν. Ταχιάος επισημαίνοντας πως δεν πρέπει να υπάρξει διχασμός στην πόλη, ενώ τόνισε πως “ότι λέγεται για δοκιμαστική λειτουργία τον Οκτώβριο είναι εκτός πραγματικότητας”.

Κατά τη διάρκεια της συζήτησης στην επιτροπή της Βουλής υπήρξαν αναφορές και στο ότι ο Ν. Ταχιάος ήταν υποψήφιος πρόσφατα στις δημοτικές, αλλά και στις εθνικές εκλογές. Αναφερόμενος στο Νίκο Ταχιάο ο Ν. Φίλης έκανε λόγο για “αποτυχημένο πολιτευτή και σημείωσε πως δεν πρέπει να αναβιώσει η πρακτική οι αποτυχόντες στην πολιτική να εμφανίζονται ως επιτυχόντες ή εν δυνάμει επιτυχόντες στη δημόσια διοίκηση".

Για να απαντήσει ο Κ. Καραμανλής λέγοντας πως “ο Ν. Ταχιάος πέρα από υποψήφιος βουλευτής και δήμαρχος έχει ένα πολύ σοβαρό βιογραφικό” και πρέπει να κριθεί από το έργο του και να μην γίνονται αυθαίρετες κρίσεις. Προσέθεσε δε πως “δεν σημαίνει πως κάποιος που κατέβηκε στις εκλογές και δεν εξελέγη πρέπει να αποκλείεται από άλλες θέσεις”.
Το λόγο πήρε ακολούθως ο Ν. Ταχιάος αναφέροντας πως “όσο περήφανος είμαι για τις επιτυχίες μου είμαι και για τις αποτυχίες μου”. Μάλιστα επεσήμανε πως δεν ήταν η λέξη αποτυχία που τον ενόχλησε, αλλά ο όρος πολιτευτής.
 
 "Nαι" στο νέο Πρόεδρο και Διευθύνοντα Σύμβουλο στην Αττικό Μετρό είπαν οι βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας. Ο ΣΥΡΙΖΑ είπε "παρών" στο Ν. Κουρέτα και "όχι" στο Ν. Ταχιάο. "Παρών" είπαν το Κίνημα Αλλαγής, το ΚΚΕ και το ΜΕΡΑ25, ενώ "όχι" είπε η Ελληνική Λύση.