Συναίνεση του Eurogroup για αποπληρωμή του ακριβού δανείου του ΔΝΤ ζητά η Αθήνα - Free Sunday
Συναίνεση του Eurogroup για αποπληρωμή του ακριβού δανείου του ΔΝΤ ζητά η Αθήνα

Συναίνεση του Eurogroup για αποπληρωμή του ακριβού δανείου του ΔΝΤ ζητά η Αθήνα

Την πρόθεση της Ελλάδας για ταχύτερη αποπληρωμή του ακριβότερου τμήματος του δανείου του ΔΝΤ, θα αναπτύξει ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας στην άτυπη συνάντηση του Eurogroup σήμερα την Παρασκευή στο Ελσίνκι.

Ο κ.Σταϊκούρας θα ενημερώσει τους ομολόγους του και θα στείλει επιστολές- αιτήματα προς τον ESM και τον EFSF, ενώ η όλη διαδικασία μέχρι την τελική έγκριση από το Eurogroup θα διαρκέσει περίπου 2 μήνες.

Σύμφωνα με παράγοντες του υπουργείου Οικονομικών, θα ζητηθεί η επαναγορά δανείου ύψους 2,9 δισ. ευρώ (με επιτόκιο 5,13%), προκειμένου το μεσοσταθμικό επιτόκιο προς το Ταμείο να μειωθεί κάτω από το 3%.

Ο κ. Σταϊκούρας, ο οποίος θα παρουσιάσει στους ομολόγους του τα βασικά σημεία της οικονομικής πολιτικής της κυβέρνησης, στο περιθώριο συνεδρίασης θα έχει κατ' ιδίαν συναντήσεις με τον επικεφαλής του ESM Κλάους Ρέγκλινγκ, τον πρόεδρο του Eurogroup Μάριο Σεντένο, τον αντιπρόεδρο της Επιτροπής Βάλντις Ντομπρόβφσκις και τον επίτροπο για τις Οικονομικές Υποθέσεις Πιέρ Μοσκοβισί.

H έγκριση για την πρόωρη αποπληρωμή από την Ελλάδα των δανείων που έχει πάρει από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ) είναι θετική για το αξιόχρεό της (credit positive) αναφέρει ο οίκος πιστοληπτικής αξιολόγησης Moody's.

Σε ανακοίνωσή του, ο οίκος σημειώνει ότι η Ελλάδα έλαβε στις 2 Μαΐου την έγκριση των πιστωτών της στην Ευρωζώνη για την πρόωρη αποπληρωμή περίπου του 40% των ανεξόφλητων υποχρεώσεων της στο ΔΝΤ.