Ευρωπαϊκή κινητικότητα σε Ελλάδα και Τουρκία για τις μεταναστευτικές ροές - Free Sunday
Ευρωπαϊκή κινητικότητα σε Ελλάδα και Τουρκία για τις μεταναστευτικές ροές

Ευρωπαϊκή κινητικότητα σε Ελλάδα και Τουρκία για τις μεταναστευτικές ροές

Επίσκεψη στην Άγκυρα πραγματοποιούν σήμερα ο Αναπληρωτής Υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής και οι υπουργοί Εσωτερικών Καστανιερ της Γαλλίας και Ζεχόφερ της Γερμανίας, οι οποίοι στη συνέχεια θα επισκεφθούν την Αθήνα.

Όπως δήλωσε χθες ο κ.Κουμουτσάκος, οι μεταναστευτικές ροές σημειώνουν κατακόρυφη αύξηση της τάξεως των 200% μέσα σε διάστημα πέντε μηνών.

Η Ελλάδα έχει δεχθεί φέτος 45.600 πρόσφυγες-μετανάστες από τους 77.400 συνολικά που εισήλθαν στην Ευρώπη από ολόκληρη τη Μεσόγειο ενώ μόνο το Σεπτέμβρη εισήλθαν 10.258 άτομα στα κέντρα υποδοχής και ταυτοποίησης των ελληνικών νησιών. Μόνο χθες Τετάρτη, μέσα σε 14 ώρες, έφτασαν στη Λέσβο έξι πλοιάρια με 243 άνδρες, γυναίκες και μικρά παιδιά, που ζήτησαν άσυλο.
Σύμφωνα με τα στοιχεία, η ανθρωπογεωγραφία των πρόσφατων αφίξεων καταδεικνύει ότι 65% είναι Αφγανοί, 15% από χώρες της Αφρικής, ενώ οι Σύριοι είναι πια λίγοι.

Τα πλοία της Frontex ακόμα και όταν εντοπίζουν πλοιάρια να πλησιάζουν τις ελληνικές ακτές κατά κανόνα δεν επιχειρούν να τα απωθήσουν επειδή ενέχει κινδύνους. Οπως μεταδίδει η ΕΡΤ Αιγαίου, έφτασαν συνολικά 5 βάρκες τις πρώτες πρωινές ώρες. Τρεις βάρκες έφτασαν στη Σκάλα Συκαμιάς με 143 πρόσφυγες και μετανάστες και άλλες δύο στην περιοχή του Αεροδρομίου με 48 άτομα. Χθες συνολικά είχαν φτάσει άλλα 213 άτομα σε ακτές της Λέσβου. 

Ο πρωθυπουργός αναμένεται να θέσει το θέμα των ροων προς συζήτηση κατά τη διάρκεια των επαφών του με τους άλλους πολιτικούς αρχηγούς το επόμενο διάστημα, με σκοπό να υπάρξει συναίνεση και εάν είναι δυνατόν ενιαία εθνική πολιτική.

Χθες στον καταυλισμό του Κατσικά στα Ιωάννινα, οι φιλοξενούμενοι αρνήθηκαν να δεχτούν την εγκατάσταση νέων, καταγγέλλοντας ότι ήδη ζουν στα όρια.

Μιλώντας στη βουλή, ο κ.Κουμουτσάκος χθες Τετάρτη είπε ότι στο εσωτερικό θα προωθηθούν πολιτικές:αποτροπής, με πολιτικές αυστηρής διαχείρισης του προβλήματος, δηλαδή 

  • επιτάχυνση τις διαδικασίες ασύλου - όπως θα είναι το νομικό πλαίσιο που θα παρουσιαστεί από την Κυβέρνηση πολύ σύντομα.
  • ενίσχυση των συνόρων, γιατί τα σύνορα, όσο δύσκολα και αν είναι στη θάλασσαπολιτικές σύμφωνες με το κράτος δικαίου και όσοι παράνομα βρίσκονται στη χώρα πρέπει να υφίστανται μια ποινή.
  • Όσοι βρίσκονται παράνομα στη χώρα πρέπει να υφίστανται τις συνέπειες του καθεστώτος στο οποίο βρίσκονται, για αυτό και η ταχύτητα στην εκδίκαση των αιτήσεων ασύλου θα λειτουργήσει νομιμοποιητικά.
  • Θα ξέρει νωρίς η πολιτεία ποιοι έχουν δικαίωμα διεθνούς προστασίας και ποιοι παράνομα βρίσκονται και πρέπει κάποια στιγμή, αφού περιοριστούν, να επιστραφούν είτε στην Τουρκία είτε σε τρίτες χώρες, τις χώρες καταγωγής».

Όσον αφορά τις αιτίες έξαρσης του φαινομένου ο κ. Κουμουτσάκος ανέπτυξε τέσσερις βασικούς λόγους - πηγές από την περιγραφή των οποίων διαπιστώνεται ότι η κατάσταση μπορεί να λάβει δραματικότερες διαστάσεις.

  • Η επιχείρηση «σκούπα» που έχει ξεκινήσει ο νέος δήμαρχος Κωνσταντινούπολης Εκρέμ Ιμάμογλου έχει εκτοπίσει στα τουρκικά παράλια 250-600 χιλ μετανάστες που αναζητούν διέξοδο προς την Δύση.
  • Η κατάσταση που επικρατεί στην Συρία ειδικά στην περιοχή Ιντλίμπ
  • Η τρίτη πηγή είναι το Ιράν, όπου διαμένουν μεγάλοι και πολυπληθής αφγανικοί πληθυσμοί.
  • Η ένταση στις σχέσεις Τουρκίας με Ευρώπης και ΗΠΑ.