Πλεόνασμα 3,56% και ανάπτυξη 2.8% προβλέπει το προσχέδιο του προϋπολογισμού - Free Sunday
Πλεόνασμα 3,56% και ανάπτυξη 2.8% προβλέπει το προσχέδιο του προϋπολογισμού

Πλεόνασμα 3,56% και ανάπτυξη 2.8% προβλέπει το προσχέδιο του προϋπολογισμού

Τη διαβεβαίωση ότι στο προσχέδιο του προϋπολογισμού 2020, που κατατίθεται σήμερα Δευτέρα, στη βουλή «δεν υφίσταται δημοσιονομικό κενό για το 2020», δίνουν κυβερνητικοί αξιωματούχοι όποως προκύπτει από τη δήλωση του αρμόδιου υφυπουργού, Θόδωρου Σκυλακάκη.

 «Το προσχέδιο του προϋπολογισμού του 2020 προβλέπει μια σημαντική αύξηση του ρυθμού ανάπτυξης από το 1,5% το α' εξάμηνο του 2019 στο 2,8%. Σηματοδοτεί έτσι μια ριζική στροφή της οικονομικής πολιτικής από την υπερφορολόγηση και την αποεπένδυση, προς την ανάπτυξη, την απασχόληση και την αύξηση των διαθέσιμων εισοδημάτων όλων των πολιτών.

Προβλέπει επίσης μείωση της ανεργίας (από το 17,4% στο 15,6%) και σημαντική αύξηση της ιδιωτικής κατανάλωσης (+1,8%) και των επενδύσεων (+13,4%), που αντανακλούν στην αύξηση των διαθεσίμων εισοδημάτων όλων των πολιτών, μέσω της μείωσης των συντελεστών στη φορολογία εισοδήματος και της αναθέρμανσης της οικονομικής δραστηριότητας. Συνολικά τα μέτρα αναθέρμανσης της Οικονομίας μαζί με τις νέες κοινωνικές πρωτοβουλίες φτάνουν τα 1200 εκ. ευρώ και περιλαμβάνουν όλα όσα ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στην πρόσφατη ομιλία του στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης, τα οποία αφορούν δημοσιονομικά το 2020.


Το 2020 λαμβάνονται ταυτόχρονα μέτρα διεύρυνσης της φορολογικής βάσης (ηλεκτρονικές συναλλαγές, φορολόγηση της ακίνητης περιουσίας με βάση τις πραγματικές αξίες ακινήτων κ.α.) και εξορθολογισμού των δαπανών και των εσόδων της Γενικής Κυβέρνησης. Με τις δράσεις αυτές εξασφαλίζεται δημοσιονομικός χώρος για την μείωση της φορολογίας και την προώθηση της ανάπτυξης και ταυτόχρονα καλύπτεται το δημοσιονομικό κενό που κληρονόμησε η νέα κυβέρνηση για το 2020 (όπως και για το τρέχον έτος), με την ταυτόχρονη διασφάλιση του συμφωνηθέντος κατά πρόγραμμα πρωτογενούς πλεονάσματος, που θα ανέλθει το 2020 στο 3,56% του ΑΕΠ.

 

Ο προϋπολογισμός του 2020 θέτει τις βάσεις για τον τερματισμό της υπερφορολόγησης και της αποεπένδυσης που χαρακτήρισαν την περίοδο 2016-2018, στη διάρκεια της οποίας ασκήθηκε περιοριστική πολιτική ύψους 11,4 δισ. ευρώ, πέραν και επιπλέον των υψηλών πρωτογενών πλεονασμάτων που είχαν συμφωνηθεί με τους πιστωτές και δημιουργεί το δημοσιονομικό χώρο για την πυροδότηση ενός ενάρετου κύκλου οικονομικής προόδου για τα επόμενα χρόνια. Μια νέα κυβέρνηση εφαρμόζει μια καινούρια οικονομική πολιτική με την φιλοδοξία να θέσει τις βάσεις για μια νέα εποχή για την ελληνική οικονομία και κοινωνία.»

Σύμφωνα με το υπουργείο Οικονομικών, ο προϋπολογισμός θα ενσωματώνει και το πακέτο των φοροελαφρύνσεων ύψους 1,2 δισ. ευρώ (καθαρού δημοσιονομικού κόστους 1 δισ. ευρώ) που εξήγγειλε ο πρωθυπουργός στη ΔΕΘ, ενώ θεωρείται βέβαιο ότι θα επιτευχθεί το επόμενο έτος ο δημοσιονομικός στόχος για πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ.

Τα στελέχη του οικονομικού επιτελείου φέρονται να έχουν ενημερώσει τα κλιμάκια των θεσμών ότι το επόμενο έτος δεν θα υπάρξει δημοσιονομικό κενό και θα υλοποιηθεί ο στόχος για το πρωτογενές πλεόνασμα, καθώς θα επιτευχθεί:

ενίσχυση των εσόδων και της ανάπτυξης, μέσω της επιτάχυνσης των ιδιωτικοποιήσεων και των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων.

υποβοήθηση στην ανάπτυξη από την υλοποίηση των φοροελαφρύνσεων.

διεύρυνση της φορολογικής βάσης μέσω της ενίσχυσης των ηλεκτρονικών πληρωμών, αλλά χωρίς τη μείωση του αφορολογήτου ορίου.

επέκταση του συστήματος αντικειμενικών αξιών σε περίπου 7.000 περιοχές της χώρας που βρίσκονται εκτός σχεδίου, μεταξύ των οποίων και περιοχές- φιλέτα στα κοσμοπολίτικα νησιά.

υπεραπόδοση στα φορολογικά έσοδα εφέτος, ιδίως από τον ΦΠΑ και τη ρύθμιση των 120 δόσεων για οφειλές, η οποία θα έχει θετικό αντίκτυπο (carry over) στον προϋπολογισμό του 2020.

καθορισμός ρεαλιστικών οροφών δαπανών στον προϋπολογισμό.

εξοικονομήσεις με βάση την επισκόπηση δαπανών. 

Η κυβέρνηση, όπως και τα υπόλοιπα κράτη-μέλη, θα στείλει το πρόσχέδιο στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή στις 15 Οκτωβρίου ώστε να εξετασθούν τα δημοσιονομικά μεγέθη του 2020.

Το τελικό σχέδιο του προϋπολογισμού του 2020 θα κατατεθεί στη Βουλή στις 21 Νοεμβρίου, μία ημέρα αφότου, στις 20 Νοεμβρίου η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα δημοσιοποιήσει την 4η έκθεση της ενισχυμένης μεταμνημονιακής εποπτείας.

Κυβερνητικά στελέχη εμφανίζονται βέβαια ότι η 4η έκθεση της ενισχυμένης μεταμνημονιακής εποπτείας θα είναι θετική και στο Eurogroup της 4ης Δεκεμβρίου θα αποφασιστεί η εκταμίευση στο τέλος του τρέχοντος έτους των ύψους 640 εκ. ευρώ κερδών των ελληνικών ομολόγων που διακρατούν η ΕΚΤ και οι κεντρικές τράπεζες των κρατών-μελών της ευρωζώνης.