Η Τουρκία στο κύριο μενού του σημερινού Ευρωπαϊκού Συμβουλίου - Free Sunday
Η Τουρκία στο κύριο μενού του σημερινού Ευρωπαϊκού Συμβουλίου

Η Τουρκία στο κύριο μενού του σημερινού Ευρωπαϊκού Συμβουλίου

Οι τουρκικές παρεμβάσεις στη Συρία και γεωτρήσεις στην κυπριακή ΑΟΖ, αναμένεται να κυριαρχήσουν στη σημερινή σύνοδο κορυφής της ΕΕ, την πρώτη στην οποία την χώρα θα εκπροσωπήσει ως πρωθυπουργός ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Η σύνοδος αναμένεται να καταδικάσει την Τουρκία τόσο για τη στρατιωτική επιχείρηση στη Συρία όσο και για τις γεωτρήσεις εντός της κυπριακής ΑΟΖ, αλλά η Αθήνα δεν επιθυμεί την απόλυτη απομόνωση της Άγκυρας, καθώς οι μεταναστευτικές ροές στα νησιά του Αιγαίου αυξάνονται καθημερινά.

Το θέμα των ροών θα τεθεί αν και εκτός ατζέντας καθώς οι ηγέτες θα πρέπει να συμφωνήσουν για την εκταμίευση των υπόλοιπων κονδυλίων προς την Τουρκία για την αντιμετώπιση της προσφυγικής κρίσης.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο κ.Μητσοτάκης θα καταστήσει σαφές ότι βρισκομάστε πολύ κοντά στο ξέσπασμα μιας νέας προσφυγικής κρίσης και για αυτό θα ζητήσει από την Ε.Ε. να στηρίξει την Τουρκία οικονομικά, δίνοντάς της την υπολειπόμενη χρηματοδότηση που προκύπτει από τη συμφωνία Ε.Ε. - Τουρκίας, έτσι ώστε τα εκατομμύρια των προσφύγων που βρίσκονται μέσα στη χώρα να ζήσουν σε αξιοπρεπείς συνθήκες.

Όμως θα τονίσει ότι δεν πρόκειται να ανεχθεί την αυξημένη επιθετικότητα της Τουρκίας ούτε προς την Ελλάδα αλλά ούτε και προς την Κύπρο.

ΘΑ συζητηθεί επίσης το πολυετές δημοσιονομικό πλαίσιο (ΠΔΠ) 2021-2027, οι διαφοροποιήσεις για το οποίο ανάμεσα στα κράτη-μέλη παραμένουν ακόμη πολύ μεγάλες καθώς οι βόρειοι θέλουν να μειώσουν το ταμείο συνοχής αλλά και τον προϋπολογισμό της κοινής αγροτικής πολιτικής, έτσι ώστε να αποκτήσει ο προϋπολογισμός πόρους για νέες προτεραιότητες της Ε.Ε., όπως η ασφάλεια, η μετανάστευση, η φύλαξη των εξωτερικών συνόρων και η άμυνα, χωρίς να χρειαστεί να συνεισφέρουν περισσότερο ενώ οι νότιοι αντιστέκονται σθεναρά και ζητούν αύξηση του συνολικού ΠΔΠ.

Ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών, αρμόδιος για τα ευρωπαϊκά θέματα, Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης, χαρακτήρισε χθες οξύμωρο να αναζητούνται πολιτικές που θα κάνουν την Ε.Ε. ισχυρότερη και ταυτόχρονα ο προϋπολογισμός να μειώνεται και προσέθεσε ότι η ελληνική κυβέρνηση μπαίνει στη συζήτηση με νέο πνεύμα, καθώς πλέον βρίσκεται εκτός προγράμματος, η ελληνική οικονομία αναμένεται να αναπτυχθεί περισσότερο (2,8%) και οι δημοσιονομικοί στόχοι θα επιτευχθούν.

Στόχος της κυβέρνησης είναι να χρησιμοποιήσει το επόμενο ΠΔΠ ώστε να επιτρέψει στη χώρα να ανακτήσει, με τη συνδρομή και άλλων πολιτικών, το 25% του ελληνικού ΑΕΠ που «χάθηκε» στα χρόνια της κρίσης.

Σε ότι αφορά στη διεύρυνση της Ε.Ε. και κατά πόσον η Αλβανία και η Βόρεια Μακεδονία είναι έτοιμες να ξεκινήσουν τις ενταξιακές διαπραγματεύσεις, Γάλλοι και Ολλανδοί έχουν εκφραστεί εναντίον κάθε διεύρυνσης, ενώ όλα τα κράτη-μέλη ζήτησαν πλήρη εκπλήρωση των κριτηρίων που έθεσε το Συμβούλιο τον Ιούνιο του 2018, κάτι που ακόμη δεν έχει γίνει.

«Θα υπάρξει μεγάλη απογοήτευση μεταξύ των πολιτών και των βουλευτών που στήριξαν τη συμφωνία των Πρεσπών», είπε ο πρωθυπουργός της Βόρειας Μακεδονίας, Ζόραν Ζάεφ, μετά από συνάντηση που είχε με τον αρμόδιο για τη διεύρυνση επίτροπο Γιοχάνες Χαν. «Η εφαρμογή της συμφωνίας είναι στενά συνδεδεμένη με το άνοιγμα των ενταξιακών κεφαλαίων», προειδοποίησε ο κ.Ζάεφ.

Οσον αφορά το Brexit, oι διαπραγματεύσεις συνεχίζονταν μέχρι σήμερα το πρωί και ακόμη δεν είναι ξεκάθαρο κατά πόσον είναι εφικτή μια συμφωνία κατά τη διάρκεια της Συνόδου, καθώς θα εξαρτηθεί σε μεγάλο βαθμό και από την πορεία των διαπραγματεύσεων στο εσωτερικό του Ηνωμένου Βασιλείου. Στο τραπέζι βρίσκεται και το σενάριο να γίνει μία έκτακτη σύνοδος πριν από την εκπνοή της προθεσμίας, κάποια στιγμή έως τις 30 Οκτωβρίου