Ματαιώθηκε ο μαθητικός διαγωνισμός "αλλάζω φύλο για μία μέρα" - Free Sunday
Ματαιώθηκε ο μαθητικός διαγωνισμός "αλλάζω φύλο για μία μέρα"

Ματαιώθηκε ο μαθητικός διαγωνισμός "αλλάζω φύλο για μία μέρα"

Σε ανάκληση του πανελλήνιου μαθητικού διαγωνισμού δημιουργικής γραφής με θέμα, “Ουπς! Αλλάζω φύλο για μια μέρα!”, προχώρησε η υφυπουργός Παιδείας Σοφία Ζαχαράκη.

“Σας ενημερώνουμε ότι το με αρ. πρ. Φ15/163111/Δ2/18-10-2019 έγγραφο του Υ.ΠΑΙ.Θ. με θέμα 'Πανελλήνιος Μαθητικός Διαγωνισμός Δημιουργικής Γραφής της Γενικής Γραμματείας Οικογενειακής Πολιτικής και Ισότητας των Φύλων (Γ.Γ.Ο.Π.Ι.Φ.) για μαθητές/μαθήτριες Δ.Ε. - σχ. Έτος 2019-2020' ανακαλείται στο πλαίσιο συνεργασίας με τη νέα Γενική Γραμματεία Οικογενειακής Πολιτικής και Ισότητας των Φύλων (Γ.Γ.Ο.Π.Ι.Φ.)”,ααναφέρει στην απόφαση της η κυρία Ζαχαράκη.

Το υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων είχε εγκρίνει αρχικά τον συγκεκριμένο διαγωνισμό ώστε οι μαθητές δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, μεταξύ άλλων, να τοποθετηθούν πώς “κατανοούν τις ερωτικές τους σχέσεις, σε ζητήματα στερεοτύπων, διακρίσεων λόγω φύλου και σεξουαλικής επιλογής”, και να “ασκήσουν κριτική για τον σεξισμό και τα έμφυλα στερεότυπα”.

Σύμφωνα με την προκήρυξη του στόχος του διαγωνισμού “είναι να παρέχει τη δυνατότητα στους/τις μαθητές/μαθήτριες μέσω της δημιουργικής γραφής, να εκφράσουν τις απόψεις τους, να τοποθετηθούν με τον δικό τους προσωπικό τρόπο σχετικά με ζητήματα που αφορούν στο φύλο και τον τρόπο που οι νέοι/νέες σήμερα το βιώνουν και το αντιλαμβάνονται, να προβληματιστούν για ζητήματα έμφυλης ισότητας και διαφορετικότητας, να ασκήσουν κριτική για τον σεξισμό, τα έμφυλα στερεότυπα, την έμφυλη βία”.

Στο πλαίσιο αυτό, πενταμελής κριτική επιτροπή θα αξιολογούσε τα δημιουργικά έργα με καταληκτική ημερομηνία αποστολής τους την 28η Φεβρουαρίου 2020 ενώ σε κάθε κατηγορία(ποίημα, διήγημα) θα απονέμονταν 3 τίτλοι διάκρισης.