Με την επίσκεψη Δένδια στη Μόσχα ανοίγει ο δίαυλος της κυβέρνησης με τη Ρωσία - Free Sunday
Με την επίσκεψη Δένδια στη Μόσχα ανοίγει ο δίαυλος της κυβέρνησης με τη Ρωσία

Με την επίσκεψη Δένδια στη Μόσχα ανοίγει ο δίαυλος της κυβέρνησης με τη Ρωσία

Την πρώτη επαφή με την Ρωσία θα έχει σήμερα Τετάρτη, 6 Νοεμβρίου η νέα ελληνική κυβέρνηση καθώς στη Μόσχα μεταβαίνει ο υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας, Νίκος Δένδιας.

Ο κ.Δένδιας θα έχει συνάντηση με το Ρώσο ομόλογό του, Σεργκέι Λαβρόφ και διπλωματικές πηγές του Υπ.Εξωτερικών αναφέρουν ότι η επίσκεψη του Νίκου Δένδια στη Μόσχα έχει ως στόχο να σηματοδοτήσει ένα νέο κεφάλαιο στις ελληνορωσικές σχέσεις.

Οι δύο υπουργοί πρόκειται να υπογράψουν ένα κοινό Πρόγραμμα Διαβουλεύσεων Ελλάδας-Ρωσίας για την περίοδο 2020-2022, ένα πρόγραμμα το οποίο θα θεσμοθετεί μια σειρά από τακτικές επαφές μεταξύ των δύο χώρων σε επίπεδο όχι μόνο υπηρεσιακό αλλά και πολιτικό.

Κατά την επίσκεψή του στη ρωσική πρωτεύουσα, ο επικεφαλής της ελληνικής διπλωματίας θα συζητήσει με τον Ρώσο ομόλογό του τις πρόσφατες εξελίξεις σε περιφερειακό επίπεδο, με έμφαση στην κατάσταση που διαμορφώνεται στη Συρία, καθώς και στην ανατολική Μεσόγειο, όπου η σταθερά κλιμακούμενη παραβατικότητα και επικίνδυνη συμπεριφορά εκ μέρους της Τουρκίας προβληματίζει την ελληνική πλευρά.

Ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών αναμένεται, σε αυτό το πλαίσιο, να θέσει στον Ρώσο ομόλογό του μεταξύ άλλων και το ζήτημα της απαράδεκτης εργαλειοποίησης του μεταναστευτικού/προσφυγικού από την τουρκική πολιτική ηγεσία, ενώ από την ατζέντα των συνομιλιών δεν θα μπορούσαν να απουσιάζουν ζητήματα όπως είναι οι εξελίξεις σε Ουκρανία, Βαλκάνια και Κυπριακό.

Σε διμερές επίπεδο από την άλλη, σταθερή επιδίωξη της Ελλάδας είναι η περαιτέρω ενίσχυση των συνεργατικών σχέσεων με τη ρωσική πλευρά, στη βάση του αμοιβαίου σεβασμού και της ισοτιμίας. Σε αυτό το πλαίσιο, η ελληνική διπλωματία φιλοδοξεί η επίσκεψη να αποτελέσει έναυσμα για την ενίσχυση της συνεργασίας σε ένα ευρύ φάσμα τομέων, καθώς η οικονομική ανάκαμψη της χώρας και το νέο θεσμικό πλαίσιο για την προσέλκυση επενδυτικών προγραμμάτων μείζονος σημασίας, καθιστούν πλέον την Ελλάδα ιδιαίτερα ελκυστικό επενδυτικό προορισμό σε μια σειρά από τομείς, όπως είναι ο τουρισμός, η υψηλή τεχνολογία, οι μεταφορές, ο κατασκευαστικός κλάδος κ.ά. Επιπλέον, η Ρωσία αποτελεί σημαντικό ενεργειακό εταίρο της Ελλάδας, με προοπτικές περαιτέρω επέκτασης της διμερούς συνεργασίας στο μέλλον, τόσο στον τομέα του φυσικού αερίου, όσο και στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.

Στη συνέντευξη που παραχώρησε στο ρωσικό ειδησεογραφικό πρακτορείο Ria Novosti εν όψει της επίσκεψής του στη Μόσχα, ο κΔένδιας είπε ότι η Ελλάδα θεωρεί τη Ρωσία αναπόσπαστο μέρος της ευρωπαϊκής αρχιτεκτονικής ασφαλείας και υποστηρίζει σταθερά ότι η ΕΕ πρέπει να διατηρεί λειτουργικές σχέσεις και ανοικτούς διαύλους επικοινωνίας με τη Ρωσία και είναι, σε αυτό το πλαίσιο, έτοιμη να συνδράμει σε πρωτοβουλίες που στόχο έχουν τη βελτίωση των ευρω-ρωσικών σχέσεων, στη βάση πάντοτε της πλήρους εφαρμογής του Διεθνούς Δικαίου.

«Μόνο η επιμονή στην αυστηρή τήρηση των κανόνων του διεθνούς δικαίου μπορεί να διασφαλίσει την ειρηνική συνύπαρξη των κρατών και την περιφερειακή σταθερότητα», αναφέρει ο κ.Δένδιας.