Επιφυλάσσεται τώρα ο ΣΥΡΙΖΑ για τη στρατιωτική συμφωνία με ΗΠΑ - Free Sunday
Επιφυλάσσεται τώρα ο ΣΥΡΙΖΑ για τη στρατιωτική συμφωνία με ΗΠΑ
Ο Θοδωρής Δρίτσας διαφώνησε μεταξύ άλλων για τη χρονική στιγμή κατάθεσης της συμφωνίας Eurokinissi

Επιφυλάσσεται τώρα ο ΣΥΡΙΖΑ για τη στρατιωτική συμφωνία με ΗΠΑ

Σε καταψήφιση του νομοσχεδίου για τις στρατιωτικές βάσεις των ΗΠΑ στην Ελλάδα φαίνεται πως προσανατολίζεται ο ΣΥΡΙΖΑ, παρά το γεγονός ότι η αμυντική συμφωνία προετοιμάστηκε επί κυβέρνησής του.

Στην επιτροπή Άμυνας και Εξωτερικών Υποθέσεων της Βουλής, ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ Θοδωρής Δρίτσας επιφυλάχθηκε για την στάση που θα κρατήσει όταν η συμφωνία εισαχθεί στην Ολομέλεια.

Ακολούθησε πιο ξεκάθαρη τοποθέτηση απο τον κ. Νίκο Βούτση. «Γνώμη μου είναι ότι η επιφύλαξη που διατυπώσαμε έχει αρνητικό πρόσημο και δίνουμε μια ευκαιρία στην κυβέρνηση να σκεφτεί το πάγωμα της συμφωνίας τουλάχιστον για όσο καιρό απαιτηθεί για να διευκρινιστούν κάποια σοβαρά πράγματα» είπε.

Και υποστήριξε πως ήταν «λάθος» του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη να καταθέσει στην Βουλή την κύρωση του πρωτοκόλλου πριν από το ταξίδι του στις ΗΠΑ, και πως «η σπουδή που αυτή την στιγμή εκδηλώνεται δεν είναι ότι καλύτερο».

Από την πλευρά της πλειοψηφίας, η Ντόρα Μπακογιάννη υπενθύμισε πως «η συμφωνία προετοιμάστηκε από την προηγούμενη κυβέρνηση και η παρούσα κυβέρνηση με ελάχιστες αλλαγές την φέρνει στη Βουλή. Δυσκολεύομαι πάρα πολύ να κατανοήσω την επιφύλαξη του ΣΥΡΙΖΑ για την υπερψήφισή της. Είναι βέβαιο ότι για να προετοιμάσει η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ μια τέτοια συμφωνία θεωρεί ότι είναι επωφελής και για τις δύο χώρες. Για να την προετοιμάσει και να την έχει έτοιμη για κύρωση θεωρεί ότι το περιεχόμενό της είναι επωφελές και για τις δύο πλευρές. Μετά και τις δύο τελευταίες δημόσιες τοποθετήσεις των ΗΠΑ - για το σύμφωνο Τουρκίας Λιβύης κ.ά- θα έπρεπε οι συνάδελφοι του ΣΥΡΙΖΑ, που έχουν την ευθύνη για την σύνταξη της συμφωνίας. να την υπερψηφίσουν. Θα είναι καλό το μήνυμα της υπερψήφισης της συμφωνίας από μεγαλύτερο ποσοστό των Ελλήνων βουλευτών. Ελπίζω να το λάβετε υπόψη σας».

Από την πλευρά του το Κίνημα Αλλαγής ανέφερε ότι θα ψηφίσει την κύρωση του πρωτοκόλλου παρά τα προβλήματα. Το ΚΚΕ και το ΜεΡΑ25 ανακοίνωσαν ότι καταψηφίζουν, ενώ η Ελληνική Λύση επιφυλάχθηκε για την στάση που θα κρατήσει στην Ολομέλεια.