Ευρωπαϊκή μεσολάβηση για την ΑΟΖ της Κύπρου ζητά ο Τσαβούσογλου - Free Sunday
Ευρωπαϊκή μεσολάβηση για την ΑΟΖ της Κύπρου ζητά ο Τσαβούσογλου

Ευρωπαϊκή μεσολάβηση για την ΑΟΖ της Κύπρου ζητά ο Τσαβούσογλου

Μεσολάβηση από την Ευρωπαϊκή Ένωση στις διαφορές με την Κύπρο ζητά η Τουρκία, όπως προκύπτει από τις δηλώσεις που έκανε στο ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων Sputnik ο Tούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου, ο οποίος καταλογίζει στην ΕΕ ότι λαμβάνει απλώς αποφάσεις που στοχοποιούν την Άγκυρα.

«Η ΕΕ θα πρέπει να διαδραματίζει έναν ισορροπημένο και αντικειμενικό ρόλο στα ζητήματα. Χάριν της αλληλεγγύης, η ΕΕ είναι σε θέση να υποστηρίζει μόνο τα κράτη μέλη της. Όμως αυτό δεν λύνει το πρόβλημα. Αντί να κάνουν δηλώσεις ή να λαμβάνουν αποφάσεις εναντίον της Τουρκίας, θα πρέπει να βρούν τον τρόπο για να διευθετήσουν αυτό το πρόβλημα και μπορούν να είναι έντιμοι μεσολαβητές», δήλωσε ο Τσαβούσογλου, ο οποίος καταλόγισε στην ΕΕ «δύο μέτρα και δύο σταθμά και υποκρισία» στη διαχείριση της κατάστασης και πρόσθεσε πως η ΕΕ είναι υποχρεωμένη να υπερασπίζεται τα δικαιώματα και των Τουρκοκυπρίων.

Ο τούρκος υπουργός ήλωσε πως πιστεύει ότι η κατάσταση θα πρέπει να διδάξει την ΕΕ «πώς να μοιράζεται» και να συνεργάζεται, ενώ πρόσθεσε πως η Τουρκία παραμένει ανοικτή για διάλογο.