Σήμερα στην Αίγυπτο ο Δένδιας, χθες στη Λιβύη ο Τσαβούσογλου, αύριο στην Άγκυρα ο Ντι Μάιο - Free Sunday
Σήμερα στην Αίγυπτο ο Δένδιας, χθες στη Λιβύη ο Τσαβούσογλου, αύριο στην Άγκυρα ο Ντι Μάιο

Σήμερα στην Αίγυπτο ο Δένδιας, χθες στη Λιβύη ο Τσαβούσογλου, αύριο στην Άγκυρα ο Ντι Μάιο

Στο Κάιρο, όπου θα γίνει δεκτός από τον Πρόεδρο της Αιγύπτου, Αμπντέλ Φατάχ Αλ Σίσι (Abdel Fattah el-Sisi) μεταβαίνει σήμερα Πέμπτη 18 Ιουνίου ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας.

Αμέσως μετά, σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών, ο κ. Δένδιας θα συναντηθεί με τον υπουργό Εξωτερικών της Αιγύπτου, Σάμεχ Σούκρι (Sameh Shoukri), με τον οποίον θα συνομιλήσουν για ζητήματα διμερούς και περιφερειακού ενδιαφέροντος, με έμφαση στην οριοθέτηση θαλασσίων ζωνών, τις εξελίξεις στη Λιβύη και την ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου.

Τον κ.Δένδια, συνοδεύει όλη η ελληνική τεχνική ομάδα προκειμένου να ξαναπιάσει το νήμα της διαπραγμάτευσης οριοθέτησης θαλάσσιων ζωνών με την Αίγυπτο.

Χθες Τετάρτη ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Μεβλούτ Τσαβούσογλου πραγματοποίησε επίσκεψη που δεν είχε αναγγελθεί στην Τρίπολη της Λιβύης, έδρα της Κυβέρνησης Εθνικής Συμφωνίας (ΚΕΣ), ο κυριότερος σύμμαχος της οποίας στη σύγκρουση ανάμεσα στις αντίπαλες παρατάξεις στη Λιβύη είναι η Άγκυρα.

Ο Τσαβούσογλου, που αφίχθη στην Τρίπολη χθες το μεσημέρι, συνοδευόταν από τον υπουργό Οικονομικών της Τουρκίας Μπεράτ Αλμπαϊράκ και τον αρχηγό της τουρκικής υπηρεσίας πληροφοριών Χακάν Φιντάν.

Οι τούρκοι αξιωματούχοι συζήτησαν με τον επικεφαλής της ΚΕΣ, τον πρωθυπουργό Φάγεζ ας Σάρατζ, τις «τελευταίες εξελίξεις στην κρίση» στη Λιβύη και τις «διεθνείς προσπάθειες για να διευθετηθεί», ανέφερε σε δελτίο Τύπου που δημοσιοποίησε η διεθνώς αναγνωρισμένη λιβυκή κυβέρνηση, στο οποίο αναφερόταν ότι δόθηκε έμφαση στην συνέχιση «της εφαρμογής του μνημονίου κατανόησης για τη στρατιωτική συνεργασία και την ασφάλεια» που υπέγραψαν το 2019 η Τρίπολη και η Άγκυρα.

Σκοπός της επίσκεψης «ήταν να εκφράσουμε για ακόμη μια φορά με σθένος την υποστήριξή μας στη Λιβύη. Συζητήσαμε τρόπους να ενισχύσουμε τη συνεργασία μας σε όλα τα πεδία», εξήγησε ο Τσαβούσογλου κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε μετά την επιστροφή του στην Τουρκία.

«Ανταλλάξαμε επίσης απόψεις για ζητήματα όπως η διαρκής κατάπαυση του πυρός και η πολιτική διαδικασία», πρόσθεσε, χαρακτηρίζοντας την επίσκεψη «εξαιρετικά καρποφόρα».

Στην Τρίπολη, η επίσκεψη του τούρκου ΥΠΕΞ έδωσε επίσης την ευκαιρία να συζητηθεί «η επιστροφή των τουρκικών εταιρειών» στη Λιβύη, σύμφωνα με την ανακοίνωση που έδωσε στη δημοσιότητα η ΚΕΣ.

Πριν από το 2011, τουρκικές κατασκευαστικές εταιρείες κατείχαν μεγάλο μερίδιο της λιβυκής αγοράς, όμως σχεδόν όλα τα έργα που είχαν αναλάβει εγκαταλείφθηκαν μετά την ανατροπή του Καντάφι.

Μετά τη συμφωνία του 2019, η Τουρκία αύξησε τη στρατιωτική υποστήριξή της στις δυνάμεις της ΚΕΣ, εξέλιξη που θεωρείται πως έγειρε την πλάστιγγα υπέρ τους και σε βάρος του στρατοπέδου του Χάφταρ, ο οποίος υποστηρίζεται από την Αίγυπτο, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και τη Ρωσία.

Αύριο, Παρασκευή, θα γίνει η επίσκεψη στην Άγκυρα του Ιταλού υπουργού εξωτερικών Λουίτζι Ντι Μάιο, η οποία ήταν προγραμματισμένη για χθες. 

 

Κατά την επίσκεψη  ο Ντι Μάιο θα έχει συνάντηση με τον τούρκο ομόλογό του Μελβούτ Τσαβούσογλου.