Αιγαίο, Αν. Μεσόγειος και εκλογή μουφτή η τουρκική ατζέντα για διάλογο με την Ελλάδα - Free Sunday
Αιγαίο, Αν. Μεσόγειος και εκλογή μουφτή η τουρκική ατζέντα για διάλογο με την Ελλάδα

Αιγαίο, Αν. Μεσόγειος και εκλογή μουφτή η τουρκική ατζέντα για διάλογο με την Ελλάδα

Το Αιγαίο, η ανατολική Μεσόγειος και η εκλογή μουφτή στην Θράκη είναι τα θέματα που πρέπει να απασχολήσουν τις ελληνοτουρκικές διαπραγματεύσεις, έθεσε ο εκπρόσωπος της τουρκικής προεδρίας, Ιμπραήμ Καλίν, σε συνέντευξη στην τουρκική εφημερίδα Χουριέτ, στην οποία επαναλαμβάνει την οξύτατη τουρκική αντίδραση στην υπογραφή συμφωνίας Ελλάδας – Αιγύπτου για την ΑΟΖ, χαρακτηρίζοντας την «γεγονός που υπονόμευσε τη διαδικασία» διαπραγματεύσεων με την Ελλάδα, που, κατά τον κ.Καλίν ήταν σε εξέλιξη.

«Από εκείνο το σημείο τέθηκε σοβαρό ζήτημα εμπιστοσύνης. Με τη στάση που τήρησε η Ελλάδα, μπήκαμε πλέον σε νέα περίοδο. Μετά τη συμφωνία Ελλάδας-Αιγύπτου για ΑΟΖ δεν μπορούμε να κάνουμε σαν να μην έχει συμβεί κάτι», είπε ο κ.Καλίν, ο οποίος έκανε λόγο για ξεχωριστό λόγο και ρόλο που έχει η Γερμανία σε όσα συμβαίνουν.Ο εκπρόσωπος του κ.Ερντογάν επανέλαβε ότι η Τουρκία θα προστατεύσει τα δικαιώματά της στην Ανατολική Μεσόγειο, ενώ σημείωσε ότι «η εργαλειοποίηση της ΕΕ από την Ελλάδα εναντίον μας είναι λάθος στρατηγική» και «καταδικασμένη να αποτύχει» και κάλεσε την Ελλάδα να εγκαταλείψει τα μαξιμαλιστικά της αιτήματα, επαναλαμβάνοντας ότι και πως οι δυο χώρες «μπορούν μόνες τους να λύσουν τα θέματά τους».

Σε ότι αφορά τα θέματα, διευκρίνισε ότι δεν υπάρχουν ζητήματα μεταξύ των δύο χωρών μόνο στην Ανατολική Μεσόγειο και το Αιγαίο αλλά «και με τα δικαιώματα της μουσουλμανικής μειονότητας στην Ελλάδα και την εκλογή μουφτή».

«Από καιρό σε καιρό η Ελλάδα εγείρει μαξιμαλιστικά αιτήματα για τα νησιά. Πρέπει να σταματήσουν ώστε το πολιτικό κλίμα και οι συνθήκες να γίνουν ξανά κατάλληλα για επανέναρξη διαλόγου. Μιλάνε για τον Χαρτη της Σεβίλλης, εμείς τον απορρίπτουμε. Αυτός ο χάρτης δεν έχει ούτε νομική υπόσταση, ούτε αλήθεια. Λαμβάνει υπόψη μόνο τις θέσεις της Αθήνας» επισημαίνει.Και προσθέτει: «Θέλουμε το Αιγαίο και τη Μεσόγειο να είναι θάλασσες ειρήνης. Θέλουμε οι πηγές τους να είναι διαθέσιμες σε όλους. Εμείς πάντως ποτέ δεν θα υποχωρήσουμε από τα δικαίωματά μας και τα συμφέροντά μας».

Ερωτηθείς αν υπάρχει περίπτωση να ξεκινήσουν ξανά διαπραγματεύσεις με την Ελλάδα, απάντησε ότι αυτό μπορεί να γίνει ανά πάσα στιγμή. «Δεν εποφθαλμιούμε τίποτε, αλλά κανείς δεν θα φάει όσα δικαιούμαστε», καταλήγει.