Στο 1,5 εκ. ήδη οι δόσεις των εμβολιασμένων, άλλα τρία εκ. δόσεις στο δεύτερο τρίμηνο - Free Sunday
Στο 1,5 εκ. ήδη οι δόσεις των εμβολιασμένων, άλλα τρία εκ. δόσεις στο δεύτερο τρίμηνο

Στο 1,5 εκ. ήδη οι δόσεις των εμβολιασμένων, άλλα τρία εκ. δόσεις στο δεύτερο τρίμηνο

Το ένα εκατομμύριο των πολιτών που έχουν εμβολιαστεί με την πρώτη δόση, αναμένεται να ξεπεραστεί σήμερα ενώ αύριο Τετάρτη, θα ξεπεράσουν το 1.5 εκ. όσοι έχουν κάνει είτε τη μία είτε δυο δόσεις.

Η ανταπόκριση στα ραντεβού είναι στο 98% και δύο νέα μεγάλα εμβολιαστικά κέντρα θα λειτουργήσουν από την 1η Απριλίου, στο κέντρο ξιφασκίας στο Ελληνικό και στο κλειστό γυμναστήριο Περιστερίου ενώ θα προστεθούν 272 νέα εμβολιαστικά κέντρα, ανεβάζοντας το σύνολο σε 1.073.

Στις 19 Μαρτίου άνοιξε η πλατφόρμα των ραντεβού για την ομάδα ατόμων με υποκείμενα νοσήματα πολύ υψηλού κινδύνου και ήδη έχουν κλειστεί 100.000 ραντεβού ενώ χθες 22 Μαρτίου ξεκίνησε και αναμένεται να ολοκληρωθεί αρχές Απριλίου ο εμβολιασμός των μεταμοσχευμένων, των ατόμων που υποβάλλονται σε περιτοναϊκή κάθαρση και των αιμοκαθαιρόμενων στα νοσοκομεία ή τις κλινικές που έχουν σχέση με τις θεραπείες τους.

Τα επόμενα βήματα:

  • Την Παρασκευη 26 Μαρτίου θα ανοίξει η πλατφόρμα για τα άτομα ηλικίας 70-74 ετών
  • Την Τετάρτη 31 Μαρτίου θα ενεργοποιηθεί εφαρμογή που θα μπορούν οι πολίτες να καταθέσουν αίτηση για ένταξη στην ομάδα Α νοσημάτων υψηλού κινδύνου. Στις περιπτώσεις που κάποιος πάσχει από συγκεκριμένα νοσήματα τα οποία εντάσσονται στην ομάδα Α, αλλά είναι εκτός συστήματος ηλεκτρονικής συνταγογράφησης, τότε ο θεράπων γιατρός συμπληρώνοντας αίτηση στο emvolio.gov.gr για τον συγκεκριμένο ασθενή με τη διάγνωση και τη φαρμακευτική αγωγή, θα μπορεί να καταστεί δικαιούχος.
  • Αρχές Απριλίου θα ανοίξει η πλατφόρμα για να μπορούν να κλείσουν ραντεβού τα άτομα ηλικίας 65-69 ετών.
  • Μέσα Μαΐου θα ξεκινήσει ο εμβολιασμός των εκπαιδευτικών και αναμένεται να ολοκληρωθεί τέλος του μήνα.

Η παραλαβή εμβολίων

Το επόμενο τρίμηνο:

  • η Pfizer θα παραδώσει 1.100.000 δόσεις,
  • η AstraZeneca 450.000 δόσεις,
  • η Moderna 100.000 δόσεις και
  • η Johnson & Johnson θα παραδώσει 1.200.000 δόσεις.

Σε 20 εκατ. δόσεις του εμβολίου της AstraZeneca έχουν καταγραφεί 18 περιπτώσεις θρομβώσεων των φλεβών, από τις οποίες οι περισσότερες αφορούν γυναίκες κάτω των 50 ετών.

όλες οι εταιρείες έχουν προετοιμαστεί για ένα νέο εμβόλιο που θα περιλαμβάνει και τις μεταλλάξεις ή άλλες πιθανές μεταλλάξεις του ιού στο μέλλον.

 

ΤΟ ενδεχόμενο να χρειαζόμαστε ετήσια ένα εμβόλιο κατά του κορωνοϊού, δεν αποκλείεται αλλά συναρτάται με ανοσία που προσφέρουν τα υπάρχοντα εμβόλια, που δεν έχει αποτιμηθεί.