Διαφωνίες στον ΣΥΡΙΖΑ για την ταύτιση με Βαξεβάνη στο «πόθεν έσχες» Μητσοτάκη - Free Sunday
Διαφωνίες στον ΣΥΡΙΖΑ για την ταύτιση με Βαξεβάνη στο «πόθεν έσχες» Μητσοτάκη
Ο Σπύρος Λάππας δίπλα στον Αλέξη Τσίπρα, στη συνδερίαση για την παραπομπή Παπαγγελόπουλου

Διαφωνίες στον ΣΥΡΙΖΑ για την ταύτιση με Βαξεβάνη στο «πόθεν έσχες» Μητσοτάκη

Χωρίς απάντηση από τον βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ και μέλος της Επιτροπής Πόθεν Έσχες της Bουλής, Σπύρο Λάππα, έμεινε η δήλωση του βουλευτή της ΝΔ και προέδρου της, Αθανάσιου Μπούρα, σύμφωνα με την οποία, η απόφαση που έλαβε η επιτροπή στις 23 Ιουνίου για την αρχειοθέτηση της δήλωσης «πόθεν έσχες» του πρωθυπουργού «ήταν ομόφωνη, δηλαδή και με σύμφωνη γνώμη του τακτικού μέλους της Επιτροπής και βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ κ. Σπύρου Λάππα, ο οποίος χθες αντικαταστάθηκε από τον βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ κ. Παύλο Πολάκη».

Η δήλωση του κ. Μπούρα έγινε στις 29 Ιουλίου, λίγο πριν από την ανάρτηση στον ιστότοπο της Βουλής των δηλώσεων των 1.114 υπόχρεων σε υποβολή, και απαντούσε στα δημοσιεύματα, σύμφωνα με τα οποία υπήρξε «προσπάθεια κουκουλώματος» των παρανομιών στη δήλωση του κ. Μητσοτάκη, που ο ΣΥΡΙΖΑ διά του κ. Πολάκη είχε διαπιστώσει την προηγούμενη ημέρα, αλλά δεν είχε διαπιστώσει διά του κ. Λάππα, έναν μήνα νωρίτερα, στην συνεδρίαση της 23ης Ιουνίου.

Η προσωπική αναφορά του κ. Μπούρα, που δεν απαντήθηκε από τον δικηγόρο βουλευτή της Καρδίτσας, δεν ήταν η πρώτη, καθώς την προηγουμένη ημέρα, και μετά τη συνεδρίαση της Επιτροπής, πηγές της ΝΔ καταλόγιζαν στον κ. Πολάκη, «φτηνό σόου που εκθέτει το κόμμα του και τον κ. Λάππα».

Η αλλαγή πλεύσης

Ουσιαστικά, η διαφορά της θέσης του ΣΥΡΙΖΑ, ανάμεσα στις δύο συνεδριάσεις, δεν ήταν η άποψη του κ. Λάππα για το «πόθεν έσχες» του πρωθυπουργού, αλλά η απόφαση του ΣΥΡΙΖΑ να ταυτιστεί πλήρως με την άποψη του εκδότη του Documento, Κώστα Βαξεβάνη, ότι η συγκεκριμένη δήλωση είναι γεμάτη παρανομίες.

«Με εντολή Παππά, ο Βαξεβάνης στοχοποιούσε συζύγους πολιτικών αντιπάλων, όπως τη σύζυγο του κ. Γιάννη Στουρνάρα αλλά και του σημερινού πρωθυπουργού. Τότε λειτουργούσε ως εκτελεστικός βραχίονας ο Βαξεβάνης. Τώρα μάλλον αυτός σας δίνει τον τόνο», είχε πει στην ομιλία του στη Βουλή για την προκαταρκτική επιτροπή για τον κ. Παππά ο εισηγητής της ΝΔ, Θάνος Πλεύρης.

Τον κ. Πλεύρη επιβεβαίωσε σε ανάρτησή του στο Facebook o εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ, Νάσος Ηλιόπουλος, στις 28 Ιουλίου, σε μία ανακεφαλαίωση σκανδαλολογίας, λίγη ώρα μετά τη συνεδρίαση της επιτροπής, που ο Πολάκης άδειασε τον Λάππα. Σύμφωνα με τον κ. Ηλιόπουλο, η κυβέρνηση τα κάνει «όλα αυτά κάτω από την καθοδήγηση ενός πρωθυπουργού που έχει καταθέσει ψεύτικο πόθεν έσχες και δεν αισθάνεται καμία ανάγκη να δώσει απαντήσεις».

Η εκδοχή ΣΥΡΙΖΑ διά στόματος Πολάκη

Επίσημη εκδοχή για την αντικατάσταση του κ. Λάππα, όπως προβλεπόταν θεσμικά από τον αναπληρωτή του, δεν υπήρξε. Η ανεπίσημη, η οποία εξεφράσθη με ανάρτηση του κ. Πολάκη στο Facebook, ήταν ότι ο κ. Λάππας ήταν στην Καρδίτσα, η οποία απέχει από την Αθήνα, 300 χιλιόμετρα. Όμως στην ίδια ανάρτηση, επιβεβαιώνεται η επιφυλακτικότητα του κ. Λάππα να διαψεύσει τον εαυτό του, καθώς, όπως λέει ο κ. Πολάκης, “όπως είχαμε ανακοινώσει θα φέρναμε επίσημα ως ΣΥΡΙΖΑ στην επιτροπή για να συζητηθεί και ελεγχθεί ,το σοβαρότατο θέμα που έχει προκύψει μετά τις αποκαλύψεις της εφημερίδας Documento για το ψευδές πόθεν εσχες και την παράνομη ιδιοκτησία γαλλικής offshore εταιρείας από τη σύζυγο του πρωθυπουργού».

Πρακτικά, δηλαδή, ο Λάππας ήξερε, αλλά δεν πήγε στη συνεδρίαση.

Εκείνο, όμως, που έχει ακόμη μεγαλύτερη σημασία είναι ότι στην ίδια ανάρτηση ο κ. Πολάκης, ο οποίος είναι διορισμένος από τον ΣΥΡΙΖΑ, αναπληρωτής του κ. Λάππα στην Επιτροπή, άρα συμμετείχε αυτοδικαίως στη συνεδρίαση όταν εκείνος απουσίαζε, επικαλείται για τη συμμετοχή του μία απόφαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας.

«Αποφασίστηκε από την Κοινοβουλευτική μας Ομάδα, στην αυριανή συνεδρίαση, να παραστώ και να εκπροσωπήσω τον ΣΥΡΙΖΑ εγώ που είμαι αναπληρωματικό της μέλος και είμαι και αναπληρωτής τομεάρχης Διαφάνειας!».

Δυνατότητα να εκπροσωπηθεί ο ΣΥΡΙΖΑ από άλλον βουλευτή δεν υπήρχε, διότι η σύνθεση της επιτροπής πρέπει να συμπεριλαμβάνει «τον βουλευτή της μεγαλύτερης σε δύναμη Κοινοβουλευτικής Ομάδας που δεν μετέχει στην κυβέρνηση, ως τακτικό μέλος, με τον αναπληρωτή του, που ορίζονται με ενυπόγραφη δήλωση του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης».

Απλώς στην ανακοίνωση που εξέδωσε ο ΣΥΡΙΖΑ, αμέσως μετά τη συνεδρίαση της Επιτροπής, το όνομα του κ. Πολάκη δεν αναφέρεται.

«Στη σημερινή συνεδρίαση, ο αναπληρωτής τομεάρχης του ΣΥΡΙΖΑ κατέθεσε όλα τα στοιχεία που έχουν δει το φως της δημοσιότητας και ζήτησε επίσημα τον επανέλεγχο των δηλώσεων του κ. Μητσοτάκη».

Ο 70χρονος σήμερα, Σπύρος Λάππας, ιστορικός παράγοντας της Αριστεράς στην Καρδίτσα, συγκαταλέγεται στους περίπου 100 βουλευτές που ποτέ δεν αξιοποίησε ο κ. Τσίπρας στις κυβερνήσεις του, την περίοδο 2015-19, αλλά δεν είχε ποτέ εκφράσει διαφωνίες με το κόμμα. Δικηγόρος στο επάγγελμα με ενασχόληση με την «ιατρική αμέλεια», όπως λέει ο ίδιος, εξελέγη για πρώτη φορά τον Ιανουάριο του 2015 και παρέμεινε στις τάξεις του κόμματος, μετά τη διάσπαση, λόγω του υπερψήφισης του τρίτου μνημονίου.

Στην περίοδο της αντιπολίτευσης, μετά τον Ιούλιο του 2019, ανέλαβε καθήκοντα τομεάρχη δικαιοσύνης, τα οποία διατήρησε μέχρι τον Σεπτέμβριο του 2020, όταν αντικαταστάθηκε από τον επίσης δικηγόρο, βουλευτή Δράμας, Θεόφιλο Ξανθόπουλο.

Όσο ήταν τομεάρχης, είχε αναλάβει την εκπροσώπηση του ΣΥΡΙΖΑ στην προκαταρκτική επιτροπή για τον πρώην αναπληρωτή υπουργό Δικαιοσύνης, Δημήτρη Παπαγγελόπουλο.

Ήταν μάλιστα αυτός που ανακοίνωσε την απόφαση του κόμματος να μην επιμείνει στην αναίρεση της εξαίρεσης των κ.κ. Πολάκη και Τζανακόπουλου από την Επιτροπή.

«Το αποδεσμεύω και το αποσυνδέω από το αν θα εμφανιστούν ο Πολάκης και ο Τζανακόπουλος στην επιτροπή. Την Τρίτη θα γίνει μία κανονική συνεδρίαση και θα εξεταστεί ο Φρουζής», είχε πει ο κ. Λάππας, προαναγγέλλοντας το τέλος της επιμονής του ΣΥΡΙΖΑ στην παρουσία των δύο βουλευτών στην Επιτροπή, μόλις μία ημέρα μετά την άρνησή τους να αποχωρήσουν από τη συνεδρίαση.

Μάλιστα, πριν από έναν ακριβώς χρόνο, κλείνοντας την ομιλία του ως εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ, στο πόρισμα για τον κ. Παπαγγελόπουλο, είχε επικαλεστεί το απόφθεγμα του Κομφούκιου, σύμφωνα με τον οποίο: «Ο ανώτερος άνθρωπος σκέφτεται μόνο τη δικαιοσύνη. Ο κατώτερος άνθρωπος σκέφτεται μόνο τα συμφέροντά του».

H αντιστοίχηση των όρων με πραγματικά πρόσωπα θα γίνει, εφόσον αποφασίσει να απαντήσει σε όσους ανέφεραν το όνομά του. Προς το παρόν απαντάει αντ’ αυτού ο Πολάκης.