Ένα ακόμη μεταβατικό καλοκαίρι - Free Sunday
Ένα ακόμη μεταβατικό καλοκαίρι

Ένα ακόμη μεταβατικό καλοκαίρι

Η διπλωματία κορυφής είναι οπωσδήποτε πιο ευχάριστη από τη διαχείριση των προβλημάτων της καθημερινότητας. Έτσι, ένας πρωθυπουργός που επιστρέφει από την Κίνα, όπου συζήτησε μεγαλεπήβολα επενδυτικά σχέδια, και φεύγει για τη Βαρσοβία, για τη σύνοδο κορυφής του ΝΑΤΟ, στο περιθώριο της οποίας θα έχει συνάντηση με τον Μπαράκ Ομπάμα, μπορεί εύκολα να ξεχαστεί και να νομίσει ότι όλα πάνε καλά. «Μεγάλη αναταραχή, θαυμάσια κατάσταση» σχολίασε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας στην πτήση Πεκίνο-Αθήνα και η επίκληση του μεγάλου τιμονιέρη Μάο είναι ίσως ενδεικτική του ύψους από το οποίο κοιτάζει την πραγματικότητα.

Θαυμάσια κατάσταση;

Όχι ακριβώς. Ο πρόεδρος της ΝΔ Κ. Μητσοτάκης προβλέπει εκλογές το φθινόπωρο ή την άνοιξη, κάτι τέτοιο άφησε να εννοηθεί μιλώντας στην DW, αλλά σημασία δεν έχει τόσο η βασιμότητα των εκτιμήσεων του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης όσο η βεβαιότητα ότι η ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης δεν έφερε την οικονομική άνοιξη και το σύρσιμο στην ύφεση συνεχίζεται, την ώρα που ο Αλ. Τσίπρας δεν δείχνει καμία διάθεση να κυβερνήσει, αλλά αναλώνεται σε τακτικισμούς και επικοινωνιακά παιχνίδια κομματικής σκοπιμότητας.

Τι θα απαντούσες αν ένας φίλος από το εξωτερικό σε ρωτούσε «τι νέα»; Ότι η κυβέρνηση ψάχνει και δεν βρίσκει τους 200 για την αλλαγή του εκλογικού νόμου από τις επόμενες εκλογές, ότι μπορεί να φτάσει ακόμη και τους 196 για την κατάργηση του μπόνους εδρών στο πρώτο κόμμα και για το δικαίωμα ψήφου στα 17, αλλά θα πρέπει να αθροιστούν οι ψήφοι της Χ.Α. μαζί με αυτές των δημοκρατικών κομμάτων;

Μήπως ότι ξανακυκλοφορούν σενάρια ανασχηματισμού και ανοίγματος του ΣΥΡΙΖΑ στο κέντρο, ενώ οι βουλευτές της συμπολίτευσης προβληματίζονται για το αν θα πρέπει να εκλέγεται ο ΠτΔ απευθείας από τον λαό ή όχι; Ίσως καταλάβει περισσότερα ο συνομιλητής σου από το εξωτερικό αν του πεις ότι εδώ όλοι μετράμε τους φόρους που έχουμε να πληρώσουμε μέχρι το τέλος της χρονιάς και δεν βγαίνουν οι λογαριασμοί. Όσοι έχουν ήδη βουλιάξει στα χρέη περιμένουν πλειστηριασμούς και κατασχέσεις, ενώ οι πιστωτές, σαν να μην καταλαβαίνουν ότι η αποτυχία του προγράμματος συντελείται ήδη, πιέζουν για γρήγορη ολοκλήρωση των προαπαιτούμενων που εκκρεμούν.

Ένας στοχαστικός πολιτικός φίλος του ΣΥΡΙΖΑ θα μας δείξει προς την Ιταλία, εκεί όπου το τραπεζικό σύστημα ετοιμάζεται να σκάσει, και θα σημειώσει ότι η Ευρωζώνη συνταράσσεται χωρίς τη δική μας συμβολή. Και ένας στοχαστικός αντίπαλος της κυβέρνησης θα αναρωτηθεί αν έχουμε την πολυτέλεια να ασχολούμαστε με τα προβλήματα των άλλων την ώρα που η δική μας υστέρηση γίνεται όλο και πιο έντονη.

Ακόμη και αν τελικά το σύστημα του κοινού νομίσματος διαλυθεί, εμείς θα είμαστε όρθιοι για να θρηνήσουμε το τέλος του ή θα βρεθούμε εγκλωβισμένοι και μόνοι στο δικό μας αδιέξοδο και δεν θα έχουμε τη δύναμη ούτε να αναπνεύσουμε;

Παρακολουθώντας την κόντρα Σπίρτζη-Πιτσιόρλα δεν μπορεί να καταλάβει κανείς εύκολα τι ακριβώς συμβαίνει. Ο υπουργός Υποδομών καταγγέλλει το ΤΑΙΠΕΔ ότι δεν νοιάζεται για το δημόσιο συμφέρον και ξεπουλάει εξυπηρετώντας ίδια συμφέροντα.

Δεν είναι το μόνο δυσνόητο γύρω. «Ποιος είναι ο Γκαλμπρέιθ;» διερωτήθηκε ο αναπληρωτής ΥΠΟΙΚ Γιώργος Χουλαριάκης όταν έγιναν γνωστές οι αποκαλύψεις του Αμερικανού καθηγητή, στο νέο του βιβλίο, για το σχέδιο Χ του Γ. Βαρουφάκη, που περιλάμβανε εθνικοποίηση των τραπεζών, κήρυξη της χώρας σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης, μισθούς και συντάξεις με υποσχετικές, επιστράτευση δημοσίων υπαλλήλων, εισαγωγή ως νομίσματος της νέας δραχμής.

Η ΝΔ ζητά εξεταστική εδώ και τώρα, ο Γ. Βαρουφάκης θυμίζει ότι όλα έγιναν με την έγκριση και την καθοδήγηση του πρωθυπουργού, στο Μέγαρο Μαξίμου επιλέγουν στάση σιωπής.

Το επιτελείο του πρωθυπουργού είναι πολύ ευχαριστημένο που εκδήλωσαν ενδιαφέρον 11 υποψήφιοι για 4 τηλεοπτικές άδειες. Μπορεί να αυξήσουν τον αριθμό αν μεγαλώσει η διαφημιστική πίτα, μπορεί τελικά κάποιοι από τους ενδιαφερόμενους να συνεργαστούν μεταξύ τους, η κυβέρνηση πάντως θα επαγγέλλεται ότι μπαίνει τάξη στο άναρχο τηλεοπτικό τοπίο και πατάσσεται η διαπλοκή (ως προς αυτό οι απαντήσεις δίνονται από το προφίλ των επίδοξων νέων καναλαρχών).

Πριν από τον διαγωνισμό για τις συχνότητες θα γίνει η ψηφοφορία στη Βουλή για τον νέο εκλογικό νόμο. Οι 200 δεν υπάρχουν, έτσι η απλή αναλογική θα εφαρμοστεί από τις μεθεπόμενες εκλογές. Θα ψηφίσουν ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΕΛ μαζί με τους βουλευτές του Β. Λεβέντη και πιθανότατα τη Χ.Α., που δεν έχει ακόμη ανοίξει τα χαρτιά της, ενώ το ΚΚΕ θα πει «ναι» στα άρθρα για την κατάργηση του μπόνους εδρών στο πρώτο κόμμα και για το δικαίωμα ψήφου στα 17. ΠΑΣΟΚ και Ποτάμι συντάσσονται με τη ΝΔ στο «όχι» και κάπως έτσι ξαναφτιάχνεται το μέτωπο του «ναι», που το θυμηθήκαμε στην επέτειο του δημοψηφίσματος, όταν ο ΣΥΡΙΖΑ έβγαλε μια πανηγυρική ανακοίνωση για το «όχι» του ελληνικού λαού που μεταφράστηκε από την κυβέρνηση ως «ναι» στο τρίτο μνημόνιο.

Έρχεται ο κόφτης;

Στην αντιπολίτευση θεωρούν δεδομένο ότι πλησιάζει η ώρα της ενεργοποίησης του αυτόματου μηχανισμού διόρθωσης δημοσιονομικών αποκλίσεων που θα φέρει περικοπές μισθών και συντάξεων όταν διαπιστωθούν οι αστοχίες. Αντίθετα, στην κυβέρνηση ελπίζουν πως χάρη στον τουρισμό θα ανέβει το ΑΕΠ και θα βελτιωθούν τα νούμερα, με αποτέλεσμα να μη χρειαστούν τόσο σκληρές παρεμβάσεις. Οι πιστωτές ζητούν επίσπευση της υλοποίησης των δεσμεύσεων για να κλείσει γρήγορα η προγραμματισμένη για το φθινόπωρο δεύτερη αξιολόγηση, να εκταμιευτούν τα 2,8 δισ. που εκκρεμούν και να μείνει στην άκρη ο ελληνικός μπελάς, αφού έχουν τόσους άλλους. 

Τα επείγοντα είναι:
  • Η ρύθμιση των κόκκινων δανείων
  • Η κατοχύρωση της ποινικής ασυλίας της διοίκησης του ΤΑΙΠΕΔ
  • Η σύσταση του Συμβουλίου Εποπτείας του νέου υπερταμείου
  • Η απελευθέρωση της αγοράς προϊόντων
  • Να βρεθούν τα ισοδύναμα για να ξεπαγώσουν τα ειδικά μισθολόγια
  • Η μεταφορά του 5% του ΟΤΕ που κατέχει το κράτος στο ΤΑΙΠΕΔ
  • Οι αλλαγές για τη διοίκηση της νέας ανεξάρτητης Γενικής Γραμματείας Εσόδων

Αφού ολοκληρωθούν αυτά, θα τεθούν προς συζήτηση οι παρεμβάσεις στα εργασιακά του ιδιωτικού τομέα, με έμφαση στην απελευθέρωση των ομαδικών απολύσεων, την αλλαγή του συνδικαλιστικού νόμου και την απογύμνωση των μισθών από επιδόματα.

Στο μεταξύ, θα γίνεται εντατική προσπάθεια για τη συγκέντρωση εσόδων. Τον ΕΝΦΙΑ θα τον πληρώσουμε σε 4 ή 6 δόσεις (σύγχυση μέχρι στιγμής), ενώ ως το τέλος του χρόνου θα βρισκόμαστε σε κατάσταση διαρκούς άγχους για πληρωμές. Στη χειρότερη θέση θα βρεθούν οι οφειλέτες του Δημοσίου, που δεν θα ξέρουν από πού τους έρχεται.

Οι στόχοι, τα ποσοστά και οι αριθμοί που περιλαμβάνει το τεχνικό κείμενο του μνημονίου είναι ενδεικτικοί των σχεδιασμών των υπουργείων Οικονομίας και Εργασίας, που από τον Σεπτέμβριο έως τον Δεκέμβριο καλούνται να αυξήσουν κατακόρυφα τα έσοδα από φορολογικές και ασφαλιστικές οφειλές, με στόχο τη συγκέντρωση 5 δισ. ευρώ.

Συγκεκριμένα, το τεχνικό κείμενο του μνημονίου προβλέπει:
  • Είσπραξη 1,730 δισ. ευρώ έως τον Σεπτέμβριο και 2,050 δισ. έως τον Δεκέμβριο από τις παλιές οφειλές.
  • Είσπραξη του 21% των νέων οφειλών έως τον Σεπτέμβριο και του 23% έως τον Δεκέμβριο.
  • Είσπραξη 450 εκατ. ευρώ από τους μεγάλους οφειλέτες έως τον Σεπτέμβριο και 600 εκατ. ευρώ έως τον Δεκέμβριο.
  • Αύξηση της εισπραξιμότητας όλων των φόρων στο 78% τον Σεπτέμβριο και στο 81,5% τον Δεκέμβριο.
  • Επιβολή μέτρων αναγκαστικής εκτέλεσης (κατασχέσεις, πλειστηριασμοί) στο 52% των οφειλετών έως τον Σεπτέμβριο και στο 55% έως το τέλος του χρόνου.
  • Είσπραξη 563 εκατ. ευρώ από ασφαλιστικές οφειλές έως τον Σεπτέμβριο και 750 εκατ. ευρώ έως τον Δεκέμβριο.
  • Αύξηση της εισπραξιμότητας των ασφαλιστικών εισφορών ανά ταμείο ως εξής: ΙΚΑ 95% (91% πέρυσι), ΟΑΕΕ 65% (57% πέρυσι), ΕΤΑΑ 80% (63% πέρυσι), ΟΓΑ 77% (72% πέρυσι).