Επικίνδυνα γρήγορη η κατάρρευση του ΣΥΡΙΖΑ - Free Sunday
Επικίνδυνα γρήγορη η κατάρρευση του ΣΥΡΙΖΑ

Επικίνδυνα γρήγορη η κατάρρευση του ΣΥΡΙΖΑ

Η δημοσκοπική και πολιτική κατάρρευση του ΣΥΡΙΖΑ και προσωπικά του κ. Τσίπρα έχουν πάρει επικίνδυνες διαστάσεις. Σύμφωνα με τις τελευταίες δημοσκοπήσεις, το κυβερνητικό κόμμα έχει αρχίσει να πέφτει αισθητά κάτω από το όριο ασφαλείας του 25%, ενώ η προσωπική αξιοπιστία του πρωθυπουργού κ. Τσίπρα είναι πλέον εξαιρετικά χαμηλή στο σύνολο της κοινής γνώμης αλλά και μεταξύ των ψηφοφόρων του ΣΥΡΙΖΑ.

Χωρίς ανάσα

Το χειρότερο για την κυβέρνηση είναι ότι δεν υπάρχουν καλά νέα στον ορίζοντα που θα μπορούσαν να στηρίξουν τη μερική ανάκαμψή της. Η κατάσταση στην οικονομία εξελίσσεται από το κακό στο χειρότερο και το κοινωνικό κόστος της εφαρμογής μιας αναποτελεσματικής κατά τα φαινόμενα πολιτικής είναι τεράστιο. 

Τα εσωτερικά προβλήματα της Ε.Ε. και οι αλλεπάλληλες εκλογικές αναμετρήσεις που θα προσδιορίσουν τον νέο πολιτικό χάρτη στη διάρκεια του επόμενου δωδεκαμήνου αποκλείουν τη σοβαρή ενασχόληση των ευρωπαϊκών θεσμών και των ευρωπαϊκών κυβερνήσεων με το οικονομικό πρόβλημα της Ελλάδας. Θα φροντίσουν να μην υπάρξει επανάληψη της κρίσης του 2015, πολύ δύσκολα όμως θα πάρουν μέτρα, με πιθανό πολιτικό κόστος για τις ξένες κυβερνήσεις, που θα διευκολύνουν την ελληνική πλευρά στη διαχείριση της κρίσης.

Επιπλέον, η Ελλάδα θα παραμείνει, για μερικά χρόνια, απ’ ό,τι φαίνεται, χώρα εγκλωβισμού προσφύγων και μεταναστών, γεγονός που μπορεί να δώσει άλλες διαστάσεις στην κοινωνική και πολιτική διαμαρτυρία.

Ο πρωθυπουργός κ. Τσίπρας αδυνατεί να διαχειριστεί τις συνέπειες από τη διάψευση της επανάστασης προσδοκιών που προκάλεσε για να ανέβει και στη συνέχεια να διατηρηθεί στην εξουσία. Εφαρμόζει ένα σκληρότερο μνημόνιο από αυτό που εφάρμοζε ο κ. Σαμαράς με λιγότερα αποτελέσματα. Όπως δείχνουν οι δημοσκοπήσεις, ο ΣΥΡΙΖΑ απογοητεύει τους αριστερούς ψηφοφόρους, οι οποίοι διαπιστώνουν ότι η στροφή των 180 μοιρών οδηγεί στην εφαρμογή της πολιτικής που συνήθιζαν να καταγγέλλουν. 

Ταυτόχρονα όμως απογοητεύει και τους κεντροαριστερούς ψηφοφόρους που τον προτίμησαν, οι οποίοι διαπιστώνουν ότι εφαρμόζει με λάθος τρόπο μια σκληρή παραλλαγή της μνημονιακής πολιτικής., με αποτέλεσμα να πηγαίνουν οι περισσότερες θυσίες χαμένες.

Μετά από ένα μικρό καλοκαιρινό πολιτικό διάλειμμα θα δοκιμαστούν οι αντοχές της κυβέρνησης και του ΣΥΡΙΖΑ. Η κυβέρνηση φαίνεται να έχει χάσει τον βηματισμό της και δίνει την εντύπωση ότι δεν μπορεί να διαχειριστεί τα μεγάλα οικονομικά και κοινωνικά προβλήματα. Όσο για τον ΣΥΡΙΖΑ, μοιάζει πλέον με νεκροταφείο ιδεών, με τα περισσότερα στελέχη που πρωταγωνίστησαν στην άνοδό του να έχουν αφομοιωθεί από τους μηχανισμούς της εξουσίας και να μην έχουν διάθεση να συμβάλουν στην αναγκαία αναζήτηση μιας νέας στρατηγικής.

Πολιτική εκτροπή

Τους τελευταίους μήνες η κυβερνητική ηγεσία προσπαθεί να καλύψει τις πολιτικές απώλειες της κυβέρνησης και του ΣΥΡΙΖΑ με παρεμβάσεις στη δημόσια διοίκηση, στη Δικαιοσύνη και στα ΜΜΕ που θυμίζουν άλλες εποχές.
Στη δημόσια διοίκηση επιχειρείται η επιβολή απόλυτου κομματικού ελέγχου, με πολλούς εργαζόμενους και σχεδόν το σύνολο των στελεχών να αξιολογούνται με αυστηρά πολιτικά, κομματικά κριτήρια. Είναι τέτοια η βουλιμία των ανθρώπων του ΣΥΡΙΖΑ για τη νομή της εξουσίας ώστε παραπέμπουν σε καταστάσεις «πρασινοφρουρών». 

Δεν είναι άλλωστε τυχαίο ότι οι περισσότεροι «πρασινοφρουροί» και βολεμένοι του ΠΑΣΟΚ μετέφεραν την υποστήριξή τους, από το κόμμα που τους εξασφάλισε δεκαετίες πολυτελούς αδράνειας, στον ΣΥΡΙΖΑ. Υπάρχουν και συγκεκριμένοι πολιτικοί εκφραστές αυτής της μετακίνησης της εκλογικής, κοινωνικής βάσης του παλαιού ΠΑΣΟΚ οι οποίοι έχουν εξαιρετικά σημαντικές κυβερνητικές και κρατικές θέσεις.

Η προσπάθεια κομματικού ελέγχου της δημόσιας διοίκησης μπορεί να σταθεροποιήσει κάπως τα ποσοστά του ΣΥΡΙΖΑ, για ένα διάστημα, αποκλείεται όμως να συμβάλει στην πολιτική ανάκαμψή του. Χειρότερα για την κυβέρνηση εξελίσσονται τα πράγματα στον χώρο της Δικαιοσύνης, όπου οι πολιτικές παρεμβάσεις οδηγούν σε κωμικοτραγικά αποτελέσματα, όπως είναι ο θρίαμβος του κ. Ντογιάκου στις εκλογές για την ανάδειξη του προϊσταμένου της Εισαγγελίας Εφετών της Αθήνας και η εκκωφαντική σιωπή της ηγεσίας της Δικαιοσύνης μπροστά στον προκλητικό κομπιναδορισμό κυβερνητικών, κρατικών παραγόντων και συριζαϊκού τύπου καναλαρχών. 

Σε ό,τι αφορά τη διαμόρφωση του πολιτικού τοπίου στα ιδιωτικά κανάλια της τηλεόρασης, η κυβέρνηση ξεκίνησε με μεγάλες φιλοδοξίες καταγγέλλοντας την παλιά διαπλοκή και κατέληξε να εξυπηρετεί τη νέα διαπλοκή μέσω του κ. Παππά και την παλιά διαπλοκή –χαρακτηριστικό το νέο πριμ επιτάχυνσης που πήραν οι παραχωρησιούχοι των εθνικών οδών για τις εργασίες που καθυστερούν– μέσω του κ. Σπίρτζη.

Έτσι όπως εξελίσσονται τα πράγματα, ο κ. Τσίπρας θα πρέπει να απαλλαγεί τόσο από τον κ. Καλογρίτσα όσο και από τον κ. Παππά για να αμυνθεί ο ίδιος πολιτικά. Πρόκειται όμως για παράγοντες που ξέρουν πολλά και ίσως η σιωπή τους εξασφαλιστεί με τη συνέχεια της πολιτικά αυτοκαταστροφικής συνεργασίας.

Η αναποτελεσματική κυβέρνηση αποδεικνύεται πολιτικά βρόμικη στις μεθοδεύσεις της, ενώ κάνει ό,τι μπορεί για να εξυπηρετηθούν οι άνθρωποί της σε βάρος των δημόσιων οικονομικών. Ειδικά η Τράπεζα Αττικής έχει αποκτήσει κοσκωτικά χαρακτηριστικά, εφόσον εκδίδει εγγυητικές επιστολές και δίνει δάνεια για το στήσιμο του ελεγχόμενου από τον ΣΥΡΙΖΑ ιδιωτικού καναλιού χωρίς σοβαρές εγγυήσεις και ενώ η ίδια βρίσκεται σε κατάσταση οικονομικής αποσταθεροποίησης. Ο κ. Τσίπρας πέτυχε τον απόλυτο πολιτικό συμβολισμό εξασφαλίζοντας την τοποθέτηση του κ. Ρουμελιώτη στην Τράπεζα Αττικής, εφόσον ο τελευταίος ήταν υπουργός Οικονομικών κατά τη διάρκεια της εξέλιξης του σκανδάλου Κοσκωτά.

Εντυπωσιακή επιτυχία

Σε διάστημα μερικών μηνών ο νέος πρόεδρος της ΝΔ κ. Μητσοτάκης έδωσε εντυπωσιακές διαστάσεις στο προβάδισμα του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Οι περισσότερες δημοσκοπήσεις καταγράφουν μια ψαλίδα της τάξης των 10 μονάδων υπέρ της ΝΔ, υποδειγματική συσπείρωση της τάξης του 80%-90%, παράσταση νίκης με ποσοστά που ισοδυναμούν με βεβαιότητα σχεδόν όλων των ψηφοφόρων ότι νικητής των επόμενων εκλογών θα είναι η ΝΔ και εντυπωσιακό προσωπικό πλεονέκτημα του κ. Μητσοτάκη έναντι του κ. Τσίπρα.

Η σύγκριση μεταξύ των δύο ηγετών στο πλαίσιο της ΔΕΘ ενίσχυσε τη δυναμική που διαμορφώνεται υπέρ της ΝΔ και σε βάρος του ΣΥΡΙΖΑ. Ο κ. Μητσοτάκης έδειξε να είναι σίγουρος για τον εαυτό του και την αποστολή του, ενώ ο κ. Τσίπρας δεν μπόρεσε να πείσει για τις προθέσεις και την αποτελεσματικότητά του ούτε τους περισσότερους ψηφοφόρους του ΣΥΡΙΖΑ.

Ο πρόεδρος της ΝΔ κ. Μητσοτάκης διατυπώνει, τους τελευταίους μήνες, την άποψη ότι επίκειται η επιτάχυνση των πολιτικών εξελίξεων λόγω της ολοένα μεγαλύτερης αδυναμίας της κυβέρνησης και του ΣΥΡΙΖΑ. Στην αρχή η εκτίμησή του έμοιαζε υπερβολικά φιλόδοξη αλλά οι εξελίξεις τον δικαιώνουν και το σχετικό σενάριο ενισχύεται συνεχώς, χωρίς φυσικά να είναι εξασφαλισμένη η εφαρμογή του.

Η επιτυχία του κ. Μητσοτάκη ήρθε από μία άποψη πολύ γρήγορα. Ο συνδυασμός της κατάρρευσης του ΣΥΡΙΖΑ και της ενίσχυσης της συγκριτικής θέσης της ΝΔ επιταχύνει πράγματι τις εξελίξεις, ενώ υπάρχουν ακόμη ανοιχτοί πολιτικοί λογαριασμοί μεταξύ της ΝΔ και ενός σημαντικού ποσοστού του εκλογικού σώματος, το οποίο έχει την τάση να καταδικάσει στο σύνολό του το πολιτικό σύστημα και κρατάει αποστάσεις ασφαλείας από τη ΝΔ.

Η αποστολή των στελεχών, των μελών και των υποστηρικτών της ΝΔ γίνεται πιο σύνθετη εξαιτίας της μεγάλης ανατροπής που παρατηρείται υπέρ της στον συσχετισμό των δυνάμεων με τον ΣΥΡΙΖΑ. Πρέπει να αφήσουμε πιο γρήγορα πίσω μας τα λάθη και τις παραλείψεις του παρελθόντος, να στηρίξουμε πιο αποτελεσματικά τις επιλογές του κ. Μητσοτάκη και να σκεφτούμε νέους τρόπους προσέγγισης των απογοητευμένων συμπολιτών μας στη βάση της ρεαλιστικής ελπίδας.

Πρέπει να ξαναδώσουμε την ελπίδα στον κόσμο για να δραστηριοποιηθούν οι πολίτες και πρέπει να αποφύγουμε τα παραμύθια και τις υπερβολές, για να μη συμβάλουμε στον θρίαμβο του πολιτικού κυνισμού και της απογοήτευσης.