Διάλογος κωφών Αθήνας - δανειστών - Free Sunday
Διάλογος κωφών Αθήνας - δανειστών

Διάλογος κωφών Αθήνας - δανειστών

Νέα έκθεση προόδου (Compliance Report) από την Επιτροπή η οποία θα οδηγήσει - μαζί με άλλες ενέργειες - στο επόμενο πακέτο δόσεων, προαναγγέλλει σε επιστολή του στο Ολλανδικό κοινοβούλιο, ο πρόεδρος του Eurogroup, Γερούν Νταϊσεμπλουμ, ο οποίος  επισημαίνει, ότι «τα προαπαιτούμενα για την καταβολή του επόμενου πακέτου δόσεων εκκρεμούν και πρέπει να ολοκληρωθούν τις επόμενες εβδομάδες». 
Την ίδια στιγμή στην Αθήνα, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος δήλωνε στον ραδιοφωνικό σταθμό Real FM, ότι «δεν υπάρχει θέμα δόσης, αυτή τη στιγμή συζητάμε για τα μεσοπρόθεσμα μέτρα για το χρέος. Από τη στιγμή που έχουμε υλοποιήσει τις μεταρρυθμίσεις, έχουμε την απαίτηση -και δικαιούμαστε- αυτή η συζήτηση να κλείσει τώρα».
Όμως στην επιστολή του, ο κ.Ντάισεμπλουμ παραπέμπει στην απόφαση του Μαΐου 2016 στην οποία αναφέρεται ότι «πιθανές παρεμβάσεις στο χρέος μπορούν να αναπτυχθούν κατά τη λήξη του προγράμματος, μετά την πλήρη εφαρμογή του αν κριθεί ότι χρειάζονται για να διατηρηθούν οι ακαθάριστες χρηματοδοτικές ανάγκες της Ελλάδας σε αποδεκτά επίπεδα». Παράλληλα ενημερώνει ότι στο Eurogroup «έγινε περαιτέρω συζήτηση σχετικά με το πώς η εφαρμογή των πιθανών αυτών μέτρων που αποφασίστηκαν το Μάιο του περασμένου έτους, θα μπορούσε να ιδωθεί το επόμενο έτος, στο τέλος του προγράμματος» σε σύνδεση με «την ανάλυση της βιωσιμότητας του χρέους που κάνει το ΔΝΤ» .
Ο κ.Τζανακόπουλος σε τελείως διαφορετικό μήκος κύματος απο τον Υπουργό Οικονομικών, Ευκλείδη Τσακαλώτο, επιτέθηκε για άλλη μία φορά στον Γερμανό Υπουργό Οικονομικών, Βόλφρανγκ Σόιμπλε λέγοντας  ότι «δεν παίρνει ο κ. Σόϊμπλε μόνος του τις αποφάσεις, διότι αν συνέβαινε αυτό η Ελλάδα θα είχε βγει πέντε φορές μέχρι τώρα από την Ευρωζώνη».
Καθησύχασε όμως γίνονται τεχνικές και πολιτικές συζητήσεις και δεν βλέπει τον λόγο να υπάρχουν μεγάλες εντάσεις και εξάρσεις και τον φόβο να καταλήξει σε ναυάγιο η συζήτηση στο Eurogroup.