Αργεί πολύ στην Ελλάδα η διάγνωση του Αλτσχάιμερ - Free Sunday
Αργεί πολύ στην Ελλάδα η διάγνωση του Αλτσχάιμερ

Αργεί πολύ στην Ελλάδα η διάγνωση του Αλτσχάιμερ

Η νόσος Αλτσχάιμερ μετρά 200.000 ασθενείς στην Ελλάδα, ενώ άλλοι 400.000 άνθρωποι βρίσκονται σε στάδιο ήπιας νοητικής διαταραχής, όπως έδειξε νέα έρευνα, και το κόστος της ασθένειας απειλεί να τινάξει στον αέρα τον προϋπολογισμό για την υγεία, καθώς κυμαίνεται ετησίως ανάμεσα σε 3 και 6 δισ. ευρώ.

Ο Νίκος Σκαρμέας, αν. καθηγητής Νευρολογίας στο Αιγινήτειο Νοσοκομείο, τονίζει πως στις ΗΠΑ το ετήσιο κόστος της άνοιας ξεπερνά αυτό του πολέμου στο Ιράκ και πως στους παράγοντες κινδύνου, εκτός από την ηλικία, περιλαμβάνονται η βαρηκοΐα, η χαμηλή μόρφωση, η αρρύθμιστη υπέρταση, η υψηλή χοληστερόλη και το αρρύθμιστο σάκχαρο. Και καταλήγει: «Ο αριθμός των ατόμων με άνοια στη χώρα μας αναμένεται να αυξηθεί, κυρίως λόγω της αύξησης του προσδόκιμου ζωής του ελληνικού πληθυσμού, και ανάλογα θα αυξηθεί η επιβάρυνση της νόσου σε ατομικό, κοινωνικό και οικονομικό επίπεδο».

Από την πλευρά της, η επίτιμη πρόεδρος της Εταιρείας Alzheimer Αθηνών και πρόεδρος του Εθνικού Παρατηρητηρίου για την Άνοια, νευρολόγος-ψυχίατρος Παρασκευή Σακκά επισημαίνει ότι στην Ελλάδα οι ασθενείς με άνοια φτάνουν στον γιατρό πολύ αργά, με συνέπεια ούτε τα υπάρχοντα φάρμακα να δρουν ούτε τα ανοσολογικά φάρμακα που δοκιμάζονται σε κλινικές μελέτες στο εξωτερικό. Για να βρεθεί αποτελεσματικό φάρμακο χρειάζεται η συμμετοχή ασθενών σε πρώιμο στάδιο στις έρευνες, ενώ οι Έλληνες ανοϊκοί και οι φροντιστές τους έχουν ανάγκη από επιδόματα, που ακόμη δεν έχουν θεσμοθετηθεί. Τα υπουργεία Υγείας και Πρόνοιας βρίσκονται ακόμη σε διαβούλευση για το κατά πόσο θα πρέπει να θεωρείται αναπηρία το Αλτσχάιμερ.