Αδιάβαστοι στην κύφωση και στη σκολίωση - Free Sunday
Αδιάβαστοι στην κύφωση και στη σκολίωση

Αδιάβαστοι στην κύφωση και στη σκολίωση

Κάτω από τη βάση παίρνουν οι Έλληνες σε ό,τι αφορά την ενημέρωσή τους για τα πιο διαδεδομένα προβλήματα της σπονδυλικής στήλης. Τα αποτελέσματα έρευνας που διεξήγαγε ο Σύλλογος Σκελετικής Υγείας «Πεταλούδα» σε άντρες, γυναίκες και παιδιά γύρω από την κύφωση και τη σκολίωση ήταν απογοητευτικά. Όπως επισημαίνει η πρόεδρος του συλλόγου Μέμη Τσεκούρα, παρουσιάζοντάς τα, οκτώ στα δέκα άτομα δεν έχουν εξεταστεί ποτέ για κύφωση ή σκολίωση και μόνο δύο στα δέκα παιδιά κάτω των 18 ετών έχουν εξεταστεί στη σπονδυλική τους στήλη από γιατρό, παρ’ ότι οι εννέα στους δέκα συμμετέχοντες θεωρούν σοβαρές παθήσεις την κύφωση και τη σκολίωση. Επίσης, τα ευρήματα έδειξαν ότι μόνο ένας στους τέσσερις που υποφέρουν από πόνους στην πλάτη απευθύνθηκε σε γιατρό, ενώ επτά στους δέκα δεν γνωρίζουν τη διαφορά μεταξύ κύφωσης και σκολίωσης. Από τους ανθρώπους που δεν έχουν εξεταστεί, ένας στους τρεις υποφέρει από συχνούς πόνους στην πλάτη, ενώ, επιπλέον, δεν ασκείται καθόλου και χρησιμοποιεί υπολογιστή για παραπάνω από τρεις ώρες την ημέρα.

Τι είναι η σκολίωση και η κύφωση

Με τον όρο «σκολίωση» εννοούμε την παραμόρφωση της σπονδυλικής στήλης, με κύριο χαρακτηριστικό την πλάγια κλίση της (μεγαλύτερη των 11 μοιρών) με ταυτόχρονη στροφή των σπονδύλων γύρω από τον επιμήκη άξονα. Τα προβλήματα που δημιουργούνται από τη σκολίωση μπορεί να αφορούν χρόνια μυοσκελετικά επώδυνα σύνδρομα, δυσμορφία του σκελετού και επιβάρυνση του καρδιοαναπνευστικού συστήματος.

Ως «κύφωση» χαρακτηρίζεται η πάθηση κατά την οποία η ράχη του ανθρώπου (η θωρακική μοίρα της σπονδυλικής στήλης) παρουσιάζει αυξημένη κύρτωση (καμπούρα). Η κύφωση διαχωρίζεται σε δύο μεγάλες ομάδες: στη νεανική και σε αυτήν των μεσηλίκων και υπερηλίκων.

Οστεοπόρωση, η γυναικεία (και όχι μόνο) επιδημία

Όπως εξηγεί η κ. Τσεκούρα, οστεοπόρωση ονομάζουμε την κατάσταση του οστού κατά την οποία έχει χάσει τη φυσιολογική αντοχή του τόσο, ώστε να διατρέχει υψηλό κίνδυνο να υποστεί κάταγμα. Η οστεοπόρωση στο προχωρημένο γήρας μπορεί να αποτελεί μια φυσιολογική κατάσταση, χωρίς αυτό να σημαίνει την αδιαφορία του θεράποντος ιατρού. Η οστεοπόρωση αφορά και τα δύο φύλα, με μεγαλύτερη συχνότητα τις γυναίκες και ιδιαίτερα της καυκάσιας φυλής, και μπορεί να είναι πρωτοπαθής ή δευτεροπαθής. Πρωτοπαθή οστεοπόρωση ονομάζουμε την οστεοπόρωση η οποία οφείλεται στην κληρονομικότητα και είναι γονιδιακή, έχοντας αποκλείσει κατά τον κλινικό και εργαστηριακό έλεγχο οποιαδήποτε άλλη αιτία. Δευτεροπαθή οστεοπόρωση ονομάζουμε την οστεοπόρωση κατά την οποία υπάρχει μια σαφής αιτία η οποία έχει προκαλέσει τη διαταραχή της φυσιολογίας του οστού. Αιτίες διαταραχής του οστού και πρόκληση μείωσης της αντοχής αυτού είναι η παρατεταμένη χρήση κορτικοειδών, η χημειοθεραπεία στους καρκινοπαθείς, η λήψη αντικαταθλιπτικών φαρμάκων, οι διαταραχές του παραθυρεοειδούς αδένα, η έλλειψη βιταμίνης D3 και άλλοι παράγοντες. Στην πατρίδα μας, παρ’ ότι λόγω αυξημένης ηλιοφάνειας θα ανέμενε κανείς να έχουμε επάρκεια βιταμίνης D, ειδικά οι ηλικιωμένοι και οι μεσήλικες έχουν μεγάλη έλλειψη, όπως φανερώνουν πρόσφατες έρευνες.