Πρόληψη του καρκίνου του μαστού και εμβολιασμοί στην Αλόννησο - Free Sunday
Πρόληψη του καρκίνου του μαστού και εμβολιασμοί στην Αλόννησο

Πρόληψη του καρκίνου του μαστού και εμβολιασμοί στην Αλόννησο

Ο μήνας πρόληψης του καρκίνου του μαστού φτάνει στο τέλος του και οι κοινωνικές δράσεις για την έγκαιρη διάγνωση της γυναικείας «μάστιγας» συνεχίζονται εκτός των τειχών, σε περιοχές όπου λόγω έλλειψης δομών υγείας ένα απλό τσεκάπ είναι πολυτέλεια.

Τέτοια περιοχή είναι, μεταξύ άλλων νησιών, η Αλόννησος, το πιο απομακρυσμένο νησί των Σποράδων, όπου υπάρχει μόνο ένα περιφερειακό κέντρο υγείας με έναν αγροτικό ιατρό και οι κάτοικοι πρέπει να ταξιδέψουν μέχρι τον Βόλο για να κάνουν οποιαδήποτε ιατρική εξέταση. Αυτόν τον προορισμό επέλεξε η Ομάδα Αιγαίου για τη χειμερινή της αποστολή, την οποία πραγματοποίησε με την υποστήριξη της φαρμακευτικής εταιρείας Pfizer Hellas και σε συνεργασία με την αστική μη κερδοσκοπική εταιρεία (ΑΜΚΕ) «ΜΑΝΑ», προκειμένου να προσφέρει στους κατοίκους δωρεάν ιατρικές εξετάσεις, ενημέρωση για τον καρκίνο του μαστού και εμβολιασμούς για τον πνευμονιόκοκκο.

Ο πληθυσμός της Αλοννήσου επιφύλαξε θερμή υποδοχή στους 65 εθελοντές της Ομάδας Αιγαίου, καθώς για πρώτη φορά βρέθηκαν στο νησί τους 16 ιατρικές ειδικότητες. Λίγο μετά την άφιξη της Ομάδας στην Αλόννησο υπήρξε ένα επείγον περιστατικό υγείας στο νησί, με μια κάτοικο που υπέστη ειλεό. Οι γιατροί της Ομάδας διέγνωσαν αμέσως τη σοβαρότητα της κατάστασής της και οργανώθηκε η διακομιδή της με ταχύπλοο στον Βόλο. Τη δεύτερη ημέρα υπήρξε κι άλλο επείγον περιστατικό, με κάτοικο του νησιού που έπεσε και υπέστη κάταγμα στο ισχίο.

Και πάλι οι εθελοντές γιατροί έσπευσαν στο σημείο και οργάνωσαν τη διακομιδή του ασθενή. Η τριήμερη απόβαση προσφοράς της Ομάδας Αιγαίου στο νησί ξεκίνησε με το στήσιμο των ιατρείων και συνεχίστηκε με ενημερωτικές ομιλίες για την πνευμονιοκοκκική νόσο, τη σημασία του προφυλακτικού εμβολιασμού με το εμβόλιο Prevenar και την πρόληψη του καρκίνου του μαστού. Στη διεξαγωγή των ιατρικών εξετάσεων πολύτιμη αποδείχθηκε η συμβολή των υπερήχων που πρόσφεραν η ΑMΚΕ «ΜΑΝΑ» και η General Electric. Συνολικά η Ομάδα Αιγαίου πραγματοποίησε 1.001 ιατρικές και μικροβιολογικές εξετάσεις σε 380 κατοίκους και πρόσφερε 300 εμβόλια και ιατρικό υλικό στο κέντρο υγείας. Επίσης, πραγματοποίησε 5 κατ’ οίκον επισκέψεις, 15 βιοψίες, 45 τεστ ΠΑΠ και 215 υπέρηχους.

Την αποστολή υποστήριξαν οι Pfizer Hellas, Aegean Flying Dolphins, Divitec ΑΕ, Euromedica Αν. Αττικής, General Electric Healthcare, Roche Diagnostics Hellas AE, Stefanakis Group, Tsimis AE, Win Medica, Δρ. Αρ. Λουφόπουλος, ΑΜΚΕ «ΜΑΝΑ». Η απόβαση των εθελοντών στο μακρινό νησί επιβεβαίωσε πόσο πολύτιμες είναι οι κοινωνικές πρωτοβουλίες, ειδικά σε περιοχές όπου γεωγραφικοί παράγοντες δυσχεραίνουν την πρόσβαση στην περίθαλψη.