Κόλλησε στα γρανάζια η αποζημίωση των δύο βιοδεικτών για τον καρκίνο του μαστού - Free Sunday
Κόλλησε στα γρανάζια η αποζημίωση των δύο βιοδεικτών για τον καρκίνο του μαστού

Κόλλησε στα γρανάζια η αποζημίωση των δύο βιοδεικτών για τον καρκίνο του μαστού

Την επείγουσα ανάγκη να επιταχυνθούν οι διαδικασίες ώστε να ενταχθούν στο σύστημα συνταγογράφησης οι δύο απαραίτητοι βιοδείκτες BrCa 1 και BrCa 2 για τις γυναίκες που απειλούνται από τον καρκίνο του μαστού επισημαίνει με αγωνιώδη επιστολή της στην Αριστοτέλους η πρόεδρος του Πανελλήνιου Συλλόγου Γυναικών με Καρκίνο Μαστού «Άλμα Ζωής» Κλεοπάτρα Γαβριηλίδου.

Όπως τονίζει η κ. Γαβριηλίδου, στην Ελλάδα καταγράφονται ετησίως περισσότερα από 7.000 νέα περιστατικά καρκίνου του μαστού και οι γυναίκες που φέρουν τις μεταλλάξεις (τα ογκογονίδια) BrCa 1 και BrCa 2 έχουν έως 70% πιθανότητα να νοσήσουν από καρκίνο του μαστού και έως 45% πιθανότητα να νοσήσουν από καρκίνο των ωοθηκών, ενώ διατρέχουν και αυξημένο κίνδυνο για άλλες μορφές καρκίνου.

Οι γυναικολογικοί καρκίνοι αποτελούν την πιο συχνή αιτία θανάτου σε γυναίκες ηλικίας 40 ετών και άνω, που βρίσκονται στην πιο παραγωγική στιγμή της ζωής τους και που τότε συνήθως σκέφτονται να κάνουν οικογένεια. Η χρησιμότητα της συγκεκριμένης εξέτασης είναι μεγάλη για τις Ελληνίδες, αλλά και για την αποδοτικότερη διαχείριση των πόρων στην υγεία.

Γι’ αυτό άλλωστε στα περισσότερα κράτη ο έλεγχος για τις μεταλλάξεις BrCa 1 και BrCa 2 αποζημιώνεται από την κοινωνική ασφάλιση. Οι δύο βιοδείκτες κοστολογήθηκαν για τον ΕΟΠΥΥ, αλλά η ένταξή τους έμεινε μετέωρη, με συνέπεια πολλές γυναίκες στην πατρίδα μας να δυσκολεύονται να κάνουν τις απαραίτητες εξετάσεις.