Ώρα για stop smoking σε παιδικές χαρές και εστιατόρια - Free Sunday
Ώρα για stop smoking σε παιδικές χαρές και εστιατόρια
«Η πρώτη άκαπνη παιδική χαρά, που εγκαινιάστηκε πρόσφατα στην Κοζάνη, δείχνει τον δρόμο για μια ζωή χωρίς καρκίνο. Επόμενο στοίχημα η ρητή απαγόρευση του καπνίσματος σε όλα τα εστιατόρια, τα οποία θα μπορούν να πριμοδοτούνται με βραβεία για το άκαπνο περιβάλλον τους». Βαγγέλης Φιλόπουλος, πρόεδρος της Ελληνικής Αντικαρκινικής Εταιρείας

Ώρα για stop smoking σε παιδικές χαρές και εστιατόρια

Ένα βήμα για έναν κόσμο με λιγότερα ογκολογικά νοσήματα έγινε μέσα στον Φεβρουάριο, μήνα αφιερωμένο στην πρόληψη του καρκίνου και του παιδικού καρκίνου, με τα εγκαίνια της πρώτης άκαπνης παιδικής χαράς στην Κοζάνη. Η απαγόρευση του καπνίσματος στις παιδικές χαρές και σε όλους τους δημόσιους χώρους, κλειστούς και ανοιχτούς, ειδικά εκεί όπου συνωστίζονται παιδιά, αποτελεί πάγια θέση της Ελληνικής Αντικαρκινικής Εταιρείας (ΕΑΕ) και γι’ αυτόν ακριβώς τον σκοπό παλεύει εδώ και χρόνια ο πρόεδρός της, Βαγγέλης Φιλόπουλος. Δυστυχώς, στην Ελλάδα ο αντικαπνιστικός νόμος καταστρατηγείται βίαια, με το πρώτο σαμποτάρισμά του να ξεκινά από το ίδιο το υπουργείο Υγείας και τους ντουμανιασμένους χώρους του. Άλλωστε τα πυρά του Ευρωπαίου επιτρόπου για την υγεία δέχτηκε πρόσφατα, και μάλιστα με πολύ σκληρά λόγια, ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας, Παύλος Πολάκης, για τη συνήθειά του να φιγουράρει στις συνεντεύξεις Τύπου με ένα τσιγάρο στο χέρι. Πέρα από τη ρητή και χωρίς «παραθυράκια» απαγόρευση του καπνίσματος σε όλους τους δημόσιους χώρους, ειδικά για τα καταστήματα εστίασης ο κ. Φιλόπουλος έκανε με χιούμορ την εξής επισήμανση: «Θα πρέπει να επιβραβεύουμε με ένα αστέρι αντικαπνιστικής πρωτοβουλίας τα εστιατόρια που εφαρμόζουν τον αντικαπνιστικό νόμο, όπως επιβραβεύονται τα γκουρμέ εστιατόρια με τα αστέρια Michelin».

Όπως εξηγούν ο πρόεδρος της ΕΑΕ και ο καθηγητής Πνευμονολογίας Παναγιώτης Μπεχράκης, για την προστασία της δημόσιας υγείας πρέπει επίσης να απαγορευτεί η χρήση ντιζελοκίνητων οχημάτων στο λεκανοπέδιο της Αττικής, η οποία επιβαρύνει πολύ την ατμόσφαιρα. Παράλληλα, η κυβέρνηση οφείλει να προχωρήσει σε φορολογικές ελαφρύνσεις στα καύσιμα θέρμανσης, ώστε να περιοριστεί το φαινόμενο του να καίνε μανιωδώς οι Αθηναίοι τα τζάκια τους για να ζεσταθούν και μάλιστα συχνά ούτε καν με καυσόξυλα, αλλά με ακατάλληλα ξύλα. Συνολικά στην Ελλάδα νοσούν 47.401 άτομα από καρκίνο και αυξάνονται διαρκώς τα περιστατικά καρκίνου του πνεύμονα, ενώ περισσότερες από 7.000 Ελληνίδες διαγιγνώσκονται ετησίως με καρκίνο του μαστού. Επίσης, αυξάνονται τα περιστατικά καρκίνου της ουροδόχου κύστης, που σχετίζονται με το τσιγάρο, ενώ σε παγκόσμιο επίπεδο τα στατιστικά στοιχεία για την επίπτωση των ογκολογικών νοσημάτων «καλπάζουν». Διεθνώς ο καρκίνος του πνεύμονα παραμένει πρώτο σε συχνότητα ογκολογικό νόσημα, ο καρκίνος του μαστού γίνεται ολοένα και πιο συχνός, και αν συνεχιστεί αυτή η αυξητική τάση, οι καρδιοπάθειες θα πάψουν να αποτελούν πρώτη αιτία θανάτου.

Αξιοσημείωτες νίκες στους παιδικούς καρκίνους

Με 300 έως 400 νέα περιστατικά παιδικού καρκίνου να καταγράφονται στην Ελλάδα ετησίως, ο παιδικός καρκίνος αποτελεί μια μεγάλη δοκιμασία για τους λιλιπούτειους ασθενείς και τις οικογένειές τους. Σε κανέναν κόσμο παιδικά πλασμένο δεν θα έπρεπε μικροί ασθενείς να παλεύουν για τη ζωή τους. Όπως εξηγεί ο καθηγητής Παιδιατρικής Αιματολογίας-Ογκολογίας Αντώνης Καττάμης, η επιστήμη έχει κάνει πολύ μεγάλη πρόοδο στη μάχη με τον παιδικό καρκίνο, με την οξεία λεμφοβλαστική λευχαιμία να αποτελεί τη συχνότερη παιδική λευχαιμία. Από τα πανελλαδικά στατιστικά στοιχεία προκύπτει πως οκτώ στα δέκα παιδιά κερδίζουν τη μάχη. «Στους ενήλικους ογκολογικούς ασθενείς κοιτάμε να παρατείνουμε τη ζωή. Στα παιδιά με καρκίνο, η μόνη αποδεκτή λύση είναι να νικήσουμε τον καρκίνο, για να μπορέσουν να συνεχίσουν τη ζωή τους» λέει ο καθηγητής.