Τριπλασιάστηκαν τα εμφράγματα στους ανέργους - Free Sunday
Τριπλασιάστηκαν τα εμφράγματα στους ανέργους

Τριπλασιάστηκαν τα εμφράγματα στους ανέργους

Τις τραγικές συνέπειες της κρίσης στην υγεία επιβεβαιώνουν οι επιστήμονες της Ελληνικής Καρδιολογικής Εταιρείας, με τον πρόεδρο Κωνσταντίνο Τσιούφη και τον τ. πρόεδρο Στέφανο Φούσα να επισημαίνουν πως τριπλασιάστηκαν τα εμφράγματα του μυοκαρδίου στους ανασφάλιστους και στους ανέργους. Παράλληλα, πολλοί συνάνθρωποί μας, ακόμα και ασφαλισμένοι, εγκαταλείπουν τη φαρμακευτική τους αγωγή, γιατί έχουν πολύ στρες ή τους τρώει η στενοχώρια.

Ως συνέπεια, επτά άνθρωποι πεθαίνουν την ημέρα από αιφνίδιο καρδιακό θάνατο στο λεκανοπέδιο Αττικής, ενώ ετησίως καταγράφονται 20.000 εμφράγματα και 35.000 εγκεφαλικά στην Ελλάδα, με το κόστος μόνο των εγκεφαλικών επεισοδίων να αγγίζει το 1 δισ. ευρώ. Το 70% των Ελλήνων που παθαίνουν έμφραγμα δεν φτάνει εγκαίρως στο νοσοκομείο από δική του υπαιτιότητα. Πρόκειται για μεγάλο σφάλμα, καθώς μέσα στην πρώτη ώρα από το έμφραγμα καταγράφεται το 50% των θανάτων από αρρυθμίες.

Και σαν να μην έφτανε η υποτίμηση των συμπτωμάτων, το 33% των Ελλήνων καπνίζει και το 42% είναι και υπέρβαρο, φλερτάροντας με τον κίνδυνο. Ένας στους τρεις καπνιστές είναι κάτω των 15 ετών και οι ειδικοί υπενθυμίζουν ότι ο παχύσαρκος καπνιστής έφηβος είναι ο αυριανός καρδιοπαθής.